Sledujte nás na Instagrame

@tyzdennik_temaFacebook
21.03.2018, 12:33

Jedy sa nachádzajú aj v zdravých potravinách. Niektorých sa nezbavíte ani varením

Škodlivé látky si do zdravých jedál častokrát pridávajú samotní ľudia.

Jedy sa nachádzajú aj v zdravých potravinách. Niektorých sa nezbavíte ani varením
Zdroj: Dreamstime

Nemajú tam čo hľadať, a predsa v nich sú. V mnohých inak zdravých potravinách sa neraz nachádzajú látky pre náš organizmus viac než škodlivé. A často ich tam „dal“ sám človek, či už zámerne, alebo sa do potravín dostali následkom ľudskej činnosti. Čo nám najviac škodí a čo nevedomky s chuťou konzumujeme? Prečo pleseň nestačí iba zoškrabnúť?

Znečisťujúce látky, ktoré sa do potravín dostávajú napríklad nesprávnym skladovaním, používaním nevhodných technologických procesov, prienikom z pôdy, vody alebo z ovzdušia, nazývajú odborníci kontaminanty. Možno neuveríte, ale niektoré druhy si môžete vyrobiť aj sami doma, napríklad nesprávnym skladovaním, ktorého výsledkom je pleseň.

Zdroj: Téma

Plesne produkujú mykotoxíny, jedy, z ktorých sú mnohé karcinogénne. Takže ak vám splesnivie chlieb, ovocie či zelenina, vytvorí sa zelená či čierna šupka na džeme alebo džúse, nebuďte nezmyselne šetrní a nič neorezávajte ani lyžičkou neodoberajte, všetko rovno vyhoďte. Pretože pleseň sa síce dá odstrániť, ale mykotoxíny sú v celom obsahu.

Nebezpečné plesne
Najsilnejším známym mykotoxínom je aflatoxín, ktorý produkujú plesne – mikroskopické huby z rodu Aspergillus. Tento názov vám zrejme nič nehovorí, ale ide o plesne, ktoré sa vytvárajú pri vysokej vlhkosti vzduchu. Prirodzene sa nachádzajú v pôde, ale darí sa im najmä vo vlhkom sene. Možno si poviete, že nás sa to netýka, lenže ak sa touto plesňou napadnuté seno použije ako krmivo, aflatoxíny k nám „pricestujú“ v mlieku či mliečnych výrobkoch.

Najčastejším zdrojom plesne produkujúcej aflatoxín sú zle skladované obilniny – napríklad pšenica, ryža, kukurica; olejniny – arašidy, slnečnica, sójové boby; koreniny – čierne korenie, čili papriky, koriander, kurkuma; a orechy – pistácie, mandle, vlašské a para orechy. To, že sa v mlieku či vo výrobkoch z neho nenachádzajú žiadne nevhodné látky je pravidelne kontrolované. Ak však na orechoch, mandliach, pistáciách a podobne spozorujete niečo, čo rozhodne nevyzerá zdravo, nejedzte to.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu týždenníka Téma. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si balík GOLD alebo si nechajte týždenník posielať priamo do vašej schránky.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.