StoryEditor

Jedy v byte. Aké účinky má toxický koktail?

13.04.2018, 08:00
S jedlom a kozmetikou dostávame do tela čoraz viac chemikálií, o ktorých niektorí odborníci tvrdia, že súvisia s rastúcim počtom nádorov, alergií či chorôb mozgu.

Zdraviu nebezpečnou zónou však môže byť aj naša domácnosť, kde trávime viac ako polovicu života. Môj dom, môj hrad, to sú aj karcinogény, neurotoxické látky, formaldehyd, ftaláty... Áno, pri väčšine materiálov vo vybavení bytov sú v zdraviu bezpečnej norme. Otázkou je, čo s nami robí koktail ich vzájomného pôsobenia. Vitajte doma.

Téma

​Mnohých z nás by prekvapilo, čomu sme vo vlastných bytoch vystavení. Keď odborníci merali v domácnostiach hodnoty škodlivých látok našli celú škálu organických látok. Niektoré z nich sú vo vyšších koncentráciách a pri dlhšom pôsobení zdraviu nebezpečné. Samozrejme, že sa výsledky razantne líšili podľa toho, ako bol ktorý byt vybavený a kto a ako ho užíval. Niečo iné je byt vášnivého modelára či domáceho majstra, ktorý pravidelne používa lepidlá a farby, inak bude vyzerať domov čistotou posadnutej mamičky malého dieťaťa, ktorá dvakrát denne vysáva. „Robili sme identifikáciu organických látok v ovzduší a našli sme ich veľmi široké spektrum. Okrem štandardne meraných prchavých organických látok (benzén, xylény, toluén, etylbenzén, formaldehyd – niektoré pochádzajú čiastočne aj z vonkajšieho ovzdušia), nameraných väčšinou v zdravotne nevýznamných koncentráciách, boli štyri ďalšie zastúpené vo všetkých bytoch. Acetón, alkohol, butanol a butylacetát,“ opisuje výsledky merania RNDr. Bohumil Kotlík, ktorý má v českom Štátnom zdravotnom ústave na starosti aj takzvané vnútorné prostredie, teda tiež byty a domy.

Účinky toxického koktailu
A kde sa vo všetkých domácnostiach vzal napríklad acetón? „Vaša manželka si nelakuje nechty? Nepoužívate doma rozpúšťadlá alebo lepidlá?“ pýta sa Kotlík. Toxické látky teda obsahujú nielen stavebné materiály, ale často aj predmety dennej potreby. Rozhodne ich je okolo nás oveľa viac, než bežný človek vôbec tuší. Niektoré dokonca kupujeme v dobrej viere, že prostredie našich bytov a domov zlepšia. „Osviežovače“ vzduchu, vonné tyčinky, esencie, dezodoranty, sviečky však prinášajú do vnútorného ovzdušia ďalšie, väčšinou organické látky. Niektoré z nich obsahujú formaldehyd, benzén či toluén, ktoré sa spoločne s vôňou dostávajú do vzduchu. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 16:41