StoryEditor

Vojna tajných služieb. Prečo Skripaľa nezastrelili, ale použili novičok?

29.04.2018, 00:00
Smrteľná otrava bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Británii rozpútala diplomatickú vojnu.

Prvýkrát od druhej svetovej vojny bola totiž v uliciach Európy použitá nervová látka. Navyše išlo o novičok, údajne najsmrteľnejšiu látku, ktorá bola kedy vyrobená. Kedysi ju v tajných laboratóriách vyvíjal Sovietsky zväz. Západ na čele s Britániou obviňuje zo smrteľného útoku nervovým jedom Rusko, obe krajiny si už navzájom vypovedali desiatky diplomatov.

​Čo si o afére myslí novinár a spisovateľ KAREL PACNER (82), ktorý sa roky zaoberá tajnými službami a bojom agentov?

Sergej Skripaľ bol bývalý plukovník ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU, ktorý kedysi „zradil“. Už osem rokov však žil v Británii, kde jeho a jeho dcéru Juliu teraz niekto otrávil bojovou látkou. Londýn z toho obvinil Rusko. Ako vnímate ostrú diplomatickú reakciu Británie proti Moskve?
Že je celkom adekvátna a v poriadku. V minulosti bola chyba, keď Británia podobne nereagovala aj na zavraždenie Alexandra Litvinenka (bývalý dôstojník ruských tajných služieb KGB a FSB, ktorý získal v Británii politický azyl, bol v roku 2006 v Londýne otrávený rádioaktívnym polóniom, pozn. red.). Litvinenkova smrť sa vyšetrovala osem alebo desať rokov a skončilo to len na úrovni súdu. V oboch prípadoch boli k likvidácii použité úplne netradičné zbrane, povedal by som až zbrane posledného súdu.

Existuje nejaký dôvod, prečo tajné služby použijú k likvidácii prebehnutých agentov taký neobvyklý a pre okolie nebezpečný spôsob likvidácie? Prečo ho napríklad niekto nezastrelil?
Viete, to je záhada, nad ktorou si lámu hlavu iné mozgy. Môj názor je, že to má byť zrejme výstraha iným ruským spravodajským dôstojníkom, ktorí by chceli prebehnúť na druhú stranu. Toto je jasný výkričník. Keby chcela tajná služba nepohodlného agenta zlikvidovať a nenarobiť okolo toho rozruch, väčšinou to rieši inak.

Ako?
Už za Stalinovej éry šéf NKVD (rozviedky a kontrarozviedky, pozn. red.) Lavrentij Berija poznamenal: „Zabiť niekoho nie je umenie. Umenie je zabiť ho tak, aby to vyzeralo ako samovražda.“ Viem o jednom takom prípade, pri ktorom je podozrenie na vraždu. Išlo o Waltera Krivického, sovietskeho nelegála na úrovni generála. Koncom 30. rokov bol zo zahraničia predvolaný do Moskvy, a pretože sa bál, že skončí v gulagu alebo bude popravený, utiekol do USA. Tam odovzdal FBI informácie o pôsobení sovietskych agentov v Amerike. No keďže ešte viac informácií mal o štruktúre sovietskej tajnej služby v Európe, bol ponorkou prevezený do Londýna, kde ho ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-20 17:56:08 - Feat.: - Title: Navaľnyj si pripomenul druhé výročie svojej otravy novičokom 02 - Modified: 2020-12-21 18:41:18 - Feat.: - Title: Navaľnyj oklamal ruského agenta. Ten mu vyzradil detaily toho, ako ho otrávili 03 - Modified: 2020-10-09 13:21:42 - Feat.: - Title: "Správate sa ako sudca a porota." Vzťahy Európy a Ruska sa zhoršujú, tvrdí Lavrov 04 - Modified: 2020-09-23 08:32:55 - Feat.: - Title: Navaľného prepustili z nemocnice. Môže sa úplne zotaviť 05 - Modified: 2020-09-20 19:52:20 - Feat.: - Title: Vedec, ktorý sa podieľal na vývoji novička, sa ospravedlnil Navaľnému
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 12:41