StoryEditor

František Šebej je majster v karate. Využil už svoje umenie aj mimo športovej haly?

27.04.2018, 15:05
Autor:
redred
Čo robia dlhoroční politici keď to definitívne zabalia? Ako ktorí. Dnes už bývalý politik František Šebej, zakladateľ karate na Slovensku a držiteľ ôsmeho danu v tom má, zdá sa, jasno.

Jeho život s karate, o ktorom hovorí pre týždenník Téma pripomína fantasy príbeh. O tom, ako sa kedysi jeden rakúsky džudista a karatista zamiloval do dievčaťa z Bratislavy, začal za ním chodiť na Slovensko a zároveň trénovať našich chlapcov karate. Rakúšan neskôr doviedol do Bratislavy japonského učiteľa Takedžiho Ogawu.

​A v tom čase dvadsaťročný František Šebej bol pri tom od začiatku. Prešiel úspešným súťažným aj trénerským obdobím, rozširoval šport po Slovensku a zažil strašnú rivalitu s Čechmi. Mnohí dnešní karatisti sú už žiaci jeho žiakov, v súčasnosti je to už 50 rokov, čo sa tomuto športu venuje. Čo znamená ôsmy dan v karate? Je to úroveň najväčších japonských majstrov, aj Šebej ho dostal na Okinawe, rodnom ostrove karate.

Čo robí František Šebej, keď do neho niekto zapára a chce sa biť? Povie: Juj, ale som sa zľakol. Či karate využil aj mimo športových hál a dokedy sa dá karate robiť, sa dozviete v najnovšom vydaní týždenníka Téma.

menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 21:22