V roku 1895 nemecký fyzik Wilhelm Conrad Röntgen skúmal správanie katódových lúčov. V tých dňoch ešte nikto nevedel nič o elektrónov alebo radiácii. Röntgen študoval unikajúce katódové lúče tým, že nechal prejsť vysoký prúd napätia cez elektrónky. Bol však prekvapený, že keď prekryl elektrónku čiernym kartónom, niektoré neviditeľné lúče boli stále schopné osvetliť displej potiahnutý platinobariom vo vzdialenosti 2,7 metra. Neznámy jav nazval X-lúče. Röntgen tiež zistil, že X-lúče môžu byť tiež zachytené na fotografických doskách. Jeho testovacím objektom na vytvorenie snímky bola ruka jeho ženy. Röntgenové lúče prešli ľahko cez kožu a svaly, ale blokovali ich kosti a kov. Prvýkrát tak bolo možné vidieť vnútro ľudského tela bez skalpelu. Počas jedného roka boli prvé zlomené kosti a prehltnuté mince diagnostikované pomocou röntgenových lúčov. Čoskoro sa záhadné lúče používali na liečbu rakovinových nádorov a kožných ochorení. Nebezpečné účinky žiarenia neboli spočiatku známe, ale v súčasnosti už lekári a technici prijímajú osobitné opatrenia, aby sa im zabránilo. Röntgen dostal v roku 1901 ako prvý Nobelovu cenu za fyziku.Pixabay
StoryEditor

Ako určiť vek človeka, ak nie je záznam o jeho narodení? Rozhodujú kosti zápästia

30.05.2018, 10:06
Autor:
himhim
Hoci niektoré výskumy vyzerajú na prvý pohľad bizarne a laikovi nie je jasné, aké môže byť ich praktické využitie, svet vedy sa riadi inými pravidlami.

Nedávno ukončený výskum samičky pavúka priniesol okrem iného informáciu, koľkých rokov sa v skutočnosti tento druh dokáže dožiť. Ako sa zisťuje vek zvierat? A je možné presne určiť vek žijúceho človeka, ak nie je k dispozícii záznam o jeho narodení?

​Pre pavúka vtáčkara, ktorého sledovali austrálski vedci neuveriteľných 43 rokov, sa stalo osudným bodnutie osou. Uhynul, no i tak prekonal rekord v doteraz známej pavúčej dlhovekosti. Vtáčkara, bežne žijúceho v Austrálii, známeho pod latinským názvom Gaius villosus, vedci prezývali „číslo 16“. Išlo o samičku, ktorá bola najdlhšie sledovaným pavúkom na svete. Ako uviedol Pacific Conservation Biology Journal, samička číslo 16 prekonala aj mexickú tarantulu, ktorá doposiaľ držala rekord v dlhovekosti, dožila sa 28 rokov.

Pavúčí príbeh

Samičku vtáčkara ešte v roku 1974 objavila krátko po vyliahnutí pod stromom akácie dnes už 88-ročná austrálska špecialistka na pavúky Barbara Yorková Mainová, keď začala s výskumom vtáčkarov v tamojšom regióne Wheatbelt. Zaujímavosťou je, že vedci nechali pavúčicu v jej pôvodnom teritóriu a bez toho, aby akokoľvek do prostredia zasahovali, sledovali jej spôsob života.

Číslo 16 si ako prvé vybudovala tunel charakteristický pre samičky tohto druhu, ktorý vystlala vláknom, a tam číhala na potravu. Austrálski vedci očíslovali približne tridsať samičiek v okolí, pre...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-03 13:20:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší 02 - Modified: 2024-03-08 13:50:23 - Feat.: - Title: Obrovská radosť v rodine Mišky Paštekovej: Jej dedo oslavuje. Vek, ktorého sa len tak niekto nedožije! 03 - Modified: 2024-02-26 10:32:35 - Feat.: - Title: Český herec vymenil mladšiu priateľku za staršiu. Žena v jeho veku mu vyhovuje viac! 04 - Modified: 2024-01-25 08:45:52 - Feat.: - Title: Prežili by Biden a Trump ďalšie volebné obdobie? Podľa odborníka majú zdravotne 75-percentnú šancu 05 - Modified: 2023-09-29 10:26:48 - Feat.: - Title: Henrieta Mičkovicová otvorene o stárnutí v hereckom svete: Menej práce kvôli vráskam?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 08:52