Sledujte nás na Instagrame

@tyzdennik_temaFacebook
02.06.2018, 00:00

Renomovaný ekonóm, ako ho nepoznáte. Juraj Karpiš drží slovenský rekord

Poznáte ho ako renomovaného slovenského ekonóma, ktorý je často citovaný v médiách, ale má aj druhé ja, ktoré by sme mohli zaradiť medzi extrémy – freediving, hĺbkové potápanie bez kyslíka.

Renomovaný ekonóm, ako ho nepoznáte. Juraj Karpiš drží slovenský rekord
Zdroj: Michal Lindner

JURAJ KARPIŠ (40) patrí medzi pár ľudí na svete, ktorí sa takto dostali do hĺbky vyše 100 metrov pod hladinu. Čo sa s telom deje v takej hĺbke? Koľko minút freediver vydrží na jedno nadýchnutie? Ocitol sa aj blízko smrti?

Je hĺbkové potápanie limitný šport, pri ktorom sa už zomiera?
Áno. V pretekoch síce donedávna nebolo žiadne úmrtie, lebo súťaže sú výborne zabezpečené lekármi, loďami, záchranármi, zomieralo sa skôr mimo pretekov, ale pred asi piatimi rokmi sa stala tragédia priamo počas súťaže. Jeden z potápačov nepočúval signály tela, ignoroval ich, a zomrel na krvácanie do pľúc. Po vytiahnutí ešte žil, ale krv mu zatopila pľúca a do nemocnice sa dostal neskoro, už ho nevedeli zachrániť.

Čo je to za disciplína, ktorú robíte vy?
Volá sa konštantná záťaž, čo je hlavná disciplína, v ktorej sa konajú majstrovstvá sveta. Je aj disciplína, kde idú potápači hlbšie ako my, ale vozia sa dolu na niečom, čo pripomína sane. Je to niečo podobné, ako sa dalo vidieť vo filme Magická hlbočina – dosahujú pri tom väčšie hĺbky, no v tejto disciplíne sa nerobia súťaže. V našej disciplíne nás nič neťahá dolu, ideme vlastnou silou pomocou plutvy.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu týždenníka Téma. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si balík GOLD alebo si nechajte týždenník posielať priamo do vašej schránky.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.