StoryEditor

Zvláštne svadobné rituály, ktoré sa môžu skončiť smrťou

12.06.2018, 13:37
Autor:
Dan HimičDan Himič
„Niekedy samček neváha svoju mŕtvu ,bývalú‘ zabaliť a darovať ju ďalšej partnerke, aby sa s ňou mohol páriť,“ tvrdí slovenský odborník, etológ doc. PAVOL PROKOP (42), ktorý študuje správanie lovčíkov hájnych – pavúkov.

Tie žijú bežne na lúkach a okrajoch lesov a svojim samičkám pred párením darujú niečo „pod zub“. Prečo to robia? Majú samičky sex za úplatok? Aká je náplň práce pavúčích náhradných matiek?

Zaoberať sa pavúkmi nepatrí medzi exkluzívne odbory. Prečo ste si vybrali práve tie?
Pôvodne som začal s vtákmi, odmalička ma zaujímali. Choval som všetko možné, sovy, sokoly, straky, ale potom som zistil, že s bezstavovcami je to pomerne jednoduchšie a finančne nenáročné. Ale nechoval som doma tarantuly, vždy som bol na vtáky.

Prečo vás z pavúkov zaujali práve lovčíky a križiaky?
Lovčíky špeciálne kvôli svadobným darom. Keď som si vo Veľkej knihe živočíchov (kolektív autorov, pozn. red.) o nich prečítal, bolo tam iba pár viet, začal som teda hľadať v literatúre a zistil som, že je to pomerne častý druh pavúka, ktorý sa dá ľahko chytiť. Tento rok sa im pre klimatické zmeny posunula sezóna a párili sa o mesiac skôr, čo sa doteraz nestalo.

A prečo križiaky?
Križiaky ma zaujali stavbami sietí, ktoré som ako chlapec často pozoroval. Pamätám si, že keď sa vo vedeckej literatúre zjavila zmienka o tom, že skúsenosti križiakov vplývajú na spôsob stavby siete, definitívne som sa pustil do ich výskumu.

Uhryzli vás niekedy?
Prešli mi rukami stovky pavúkov, ale stalo sa to iba raz, a aj to bol projekt, ktorý sa týkal vtákov. Bol som v teréne a pocítil som štipnutie na prste, zahryzol sa do mňa jeden menší sliedič. Ale v labáku sa mi to nikdy nestalo. Pavúka vždy anestetizujem pomocou oxidu uhličitého, vtedy sa mu spomalia životné funkcie, takže ho môžem dve-tri minúty vážiť, merať. Nie je dobre sa s ním naťahovať „zaživa“, mohlo by dôjsť k strate končatiny alebo smrteľnému poškodeniu jeho krehkého tela.

Niektoré druhy pavúkov tancujú, aby nalákali samičku, naše lovčíky vraj dávajú svadobné dary. Čo im zvyknú darovať?
Svadobným darom je korisť, ktorú pavúk zabije, zvyčajne je to nejaký hmyz. Môže ho, ale nemusí, obaliť do pavučiny. Keď zacíti feromón samičky, ktorý je na zemi na vlečnom vlákne, začne sa trhavo pohybovať a opatrne ju hľadá. Zistili sme, že pavúky najčastejšie obaľujú také „dary“, ktoré sú nepožívateľné. Samec chce vlastne veľa muziky za málo peňazí.

Takže švindľujú?
Áno. Samček obalí vycicanú korisť a kým ju samica rozbalí a zistí, že vlastne nedostala nič, samec sa s ňou spári. Doslova ju oklame. Takže si myslíme, že to obaľovanie daru je vlastne finta, od daru totiž závisí kopulácia, a čím väčší dar, tým dlhšie trvá. Môž...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 16:59