StoryEditor

Ako sa z mierumilovných Krovákov stali obete diamantov

08.07.2018, 00:00
Prečo museli opustiť svoje domovy a zmeniť spôsob života, ktorý bol tisíce rokov takmer rovnaký ako v dobe kamennej.

Pozorne sledujem malého chudého mladíka s koženým rúškom okolo pása a uvažujem, kde sa stala chyba. Prečo sa mierumilovní Krováci, ani nie 150 cm vysokí domorodci, ktorí v minulosti obývali celú južnú polovicu Afriky, stali obeťami diamantového boomu. Prečo museli opustiť svoje domovy a zmeniť spôsob života, ktorý bol tisíce rokov takmer rovnaký ako v dobe kamennej. Prečo sa počas pár desiatok rokov z kočovných lovcov a zberačov nútene stali usadlíci v západniarskych tričkách, ktorí si dnes zarábajú tým, že predvádzajú turistom svoju pôvodnú kultúru?

​Posilnení spomienkami na film Bohovia musia byť šialení vyrážame preskúmať život Sanov, čiže Krovákov, do chránenej oblasti Nae Nae vo východnej Namíbii. Najbližšia civilizácia je Tsumkve, malé mesto s niekoľkými domčekmi a benzínkou. Nikde ani noha, len po výdatnom nočnom lejaku blatistá cesta plná výmoľov. Po hodine divokej jazdy sa konečne objavuje malá ceduľka. Predstava kultúry nedotknutej západnou civilizáciou sa vytráca, keď si prečítam nápis Living Museum (Živý skanzen).

V Namíbii žije väčšina Krovákov pod záštitou nemecko-namíbijskej neziskovej organizácie Living Museum. Tá ich naučila, ako sa môžu v zložitých podmienkach straty svojho prirodzeného prostredia uživiť. Za peniaze ukazovať turistom, ako kedysi bývali a čím sa živili. V oblasti Nae Nae máme šťastie, že sa ich pôvodný štýl života od toho súčasného zas až tak nelíši. Stále v buši zbierajú rastlinné hľuzy, jedlé bobule a rôzne larvy alebo sedia celé dni pri ohni, rozprávajú sa a ženy vyrábajú šperky.

Xi Xao

Po príchode na opustený pľac živého múzea sa z raždia vynorí malý mužík. Je nahý, len okolo bedier sa mu hojdá kúsok antilopej kože. Nemôžem sa na neho vynadívať. Asi meter a pol vysoký Xi Xao, ako som ho hneď podľa hlavného hrdinu vyššie spomínaného filmu pomenovala, so širokým úsmevom zisťuje, čo pre nás môže urobiť. Vyťahuje ohmataný papier s ponukou jednotlivých programov: celý program, ktorý trvá 4 – 5 hodín, stojí 200 namíbijských dolárov (asi 15 eur) na osobu. Dajú sa však vybrať aj jednotlivé aktivity, ako je založenie ohňa, streľba z luku alebo prechádzka džungľou. Pomerne so skrátením programu klesá aj cena. My sa však rozhodujeme pre kompletný „balíček“. Xi Xao nás berie do domorodej dediny, čo je vlastne také malé námestíčko so šiestimi kôpkami sena. Neskôr zisťujeme, že kôpky sena sú malé domčeky, v ktorých Sanovia bývajú. Dvaja postarší muži sedia pri ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 17:50