StoryEditor

Miestni majú energie zadarmo a takmer neplatia dane. Dubaj je zberateľom rekordov v púšti

27.07.2018, 00:00
Najľudnatejší arabský emirát je už dlho synonymom luxusu a bohatstva. Taký arabský New York, ktorý sa preslávil okrem iného svojou honbou za najväčšími a najdrahšími projektmi a stavbami. Tu sa robí svetový biznis.

Aké sú najväčšie miestne turistické lákadlá? Ako je to s rovnoprávnosťou žien v tomto modernom moslimskom veľkomeste, kde sa okrem mešít nachádza aj niekoľko katolíckych a hinduistických svätostánkov?

​Ešte pred 60 rokmi to bola nevýznamná beduínska osada pri mori, obklopená vyprahnutými dunami piesku. Potom tu v roku 1958 objavili ropu, o štyri roky neskôr sa začala ťažba a púšť začala ustupovať megalomanským plánom človeka. Automaty na zlato, klimatizované zastávky autobusov, plne automatizované metro, ktoré jazdí bez vodiča. Do roku 2020 by sa bez vodičov mali zaobísť aj taxíky. Polícia sa tu preháňa vo vozidlách Lamborghini, McLaren, Ferrari a využíva dokonca už aj prvé vznášadlá... Vyrástli tu umelé ostrovy, ktoré vidno z vesmíru. Štyristometrová zjazdovka pod strechou, na ktorej sa dá lyžovať, aj keď vonku je horúčava viac ako 50 stupňov. Najvyššia budova sveta, najluxusnejší hotel na svete, k tomu najväčšie letisko a tiež najväčšie nákupné stredisko na svete s 1 200 obchodmi.

Dubaj, najľudnatejší štát Spojených arabských emirátov, je rajom milovníkov prehrabúvania sa v tovare a rozhadzovania peňazí. Nakúpiť si v megaobchode Dubai Mall, kde si môžete po výhodnom „kaufe“ prehliadnuť obrovské akvárium s podmorským svetom, alebo si dokonca aj zakorčuľovať, je trochu snobské, aj keď napríklad značkové oblečenie tu vďaka minimálnym clám a daniam nakúpite o poznanie lacnejšie ako u nás. Veľké zľavy sú väčšinou v januári a v lete. Omnoho väčší adrenalín je však preplietať sa medzi davmi na staručkých trhoviskách, ktorým sa v arabčine hovorí súk (souq) a ktoré sú koncentrované v historických štvrtiach Bur Dubai a Deira. Zvodom voňavého korenia, pestrofarebných šatiek, trblietajúceho sa zlata, ale hlavne neodbytnosti miestnych predajcov prevažne z Indie, Iránu, Afganistanu a Pakistanu len ťažko odolať. Môžete sa tu však precvičiť v umení zjednávať. Ak zrazíte ponúknutú cenu postupnou licitáciou na polovicu, možno nákup označiť za výhodný pre obe strany.

V teple na farbe nezáleží

Stretávame spokojnú arabskú rodinku: vpredu kráča muž, za ním manželka, okolo ktorej rotujú tri deti, a za nimi ďalšie dve dámy. Ale zjavne nejde o ďalšie dve manželky, hoci teoreticky by to bolo možné. Sú to skôr pestúnky. V Dubaji to rovnako ako u nás plus-mínus vychádza tak, že na jedného muža pripadá jedna partnerka, aj keď v krajine môže mať muž až štyri manželky. Má to jediný háčik – musí ich všetky uživiť. Keď nechá jednej postaviť palác, musí dať to isté aj ostatným. Žiadne protežovanie. A to nielen, čo sa týka materiálnych darov, ale aj prejavenej lásky. Manželské povinnosti by si u všetkých mal plniť zhruba rovnako často. „A to si každý muž dvakrát rozmyslí. Je to totiž náročné nielen ekonomicky, ale aj fyzicky,“ hovorí s úsmevom tridsaťročná pracovníčka Centra šejka Mohameda pre kultúrne porozumenie, kde sa robia osvetové programy o živote Arabov. Tu sa dozviete všeličo o miestnych zvykoch, náboženstve a ochutnáte typický obed (napríklad machboos alebo mašbus, tiež ar...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 03 - Modified: 2024-04-18 10:54:49 - Feat.: - Title: Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, očakávajú meškania letov 04 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 05 - Modified: 2024-04-13 06:05:15 - Feat.: - Title: Lákavé vône a chute Dubaja
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 18:36