Na svete je málo ľudí, ktorí sa mu pozerajú z očí do očí. MICHAEL FUSEK (23) meria 223 centimetrov, je reprezentantom Slovenska v basketbale. Ak by ste chceli vidieť v akcii najvyššieho slovenského basketbalistu, zastavte sa v hale na Pasienkoch, na túto sezónu sa vrátil na Slovensko a hrá za Inter Bratislava.
Do akého auta sa dokáže zmestiť tak vysoký človek? Ako spáva v hoteloch, keď postele sú menšie ako on? Prečo na ihrisku priťahuje pozornosť protihráčov? Má šancu zahrať si v NBA?
Aké je to žiť s vašou výškou?
Problémy, problémy, problémy. Bolo by neprimerané porovnávať sa s vozíčkarom, ale tak ako vozíčkar nemôže ísť hocikde, nemôže sa odviezť čím chce, podobné starosti prežívam aj ja.
Čo tým myslíte?
Nemôžem ísť v lunaparku na horskú dráhu, lebo sa do nej nezmestím, nikdy si nezašoférujem športové auto, lebo doň nenastúpim, ak cestujem lietadlom, je to obmedzujúce aj pre ostatných, lebo kolená mám do uličky tak, že ostatní neprejdú. Neustále musím myslieť na obmedzenia, myslieť na to, kde sa dostanem, kde nie, čím sa prepravím.
Hlavu si udierate stále, aj keď už pár rokov máte túto výšku?
Neustále. Dvere sú väčšinou dvojmetrové, takže ja mám hlavu vyše 20 centimetrov nad zárubňou. V starých bytoch sa opriem bradou o otvorené dvere. Problémy mám najmä v priestoroch, ktoré nepoznám a často sa švihnem do niečoho hlavou. Aj v basketbalovej šatni sa mi stalo, že hneď po vkročení dnu som narazil na stropné svietidlo. V obchodných centrách sú v parkovacích garážach na niektorých miestach rúrky namontované tak, že priemerne vysoký človek si ich ani nevšimne, ale ja si o ne rozbijem čelo.
Odkedy máte takú výšku?
Od strednej školy, takže už najmenej päť rokov. Tým, že som si za tie roky toľkokrát udrel hlavu, chodievam do nových priestorov radšej zohnutý.
Čo oblečenie? Bežne si človek kúpi odev hocikde, vojde do obchodu a má na výber.
Ja do obchodu s oblečením nechodím vôbec. Načo, keď tam pre mňa okrem ponožiek a slipov nič nie je. Keby človek nemohol jesť, takisto by nechodil do potravín. Našťastie, je zopár internetových obchodov, ktoré predávajú odevy, do akých sa zmestím aj ja, takže si oblečenie objednávam cez internet a nechávam dovážať zo zahraničia.
Sú aj slovenské internetové obchody s oblečením pre vás?
Nie, na Slovensku je asi iba jeden internetový obchod, v ktorom by som si mohol kúpiť topánky, ale sú príliš drahé. Nedám 200 eur za topánky, ktoré navyše ani nevyzerajú dobre. Takže si objednávam zo zahraničia, zvyčajne z Veľkej Británie a USA, kde sú lacnejšie a vyzerajú lepšie.
Veľkosť topánok máte akú?
Číslo 51 a také bežne v obchodoch na Slovensku nemajú. Ale okrem internetových obchodov je občas možnosť kúpiť si športovú obuv v rakúskom outlete v Parndorfe, jedna zo športových značiek má niekedy aj veľké čísla.
Je príliš veľké telo aj forma určitého hendikepu?
Je to výhoda aj nevýhoda v rovnakom čase.
V akom aute jazdíte, do čoho sa zmestíte?
Zmestím sa napríklad do Volskwagenu Up.
To je najmenšie auto, aké Volkswagen vyrába...
Ale je skonštruované tak, že má prednú konzolu posunutú viac dopredu, v interiéri nie je toľko ob...
Zostáva vám 85% na dočítanie.