Stupavské zelé – kyslá kapusta – je jeden z dvoch slovenských produktov, ktoré sú v európskom zozname chráneného označenia pôvodu, kapusta patrí do tradičného jedálnička Slovákov. Až by sa dalo povedať – vitajte na Slovensku, vitajte v „Kapustovciach“.
Každú jeseň médiá zverejňujú informácie o tom, aká je kapusta zdravá, že patrí k najzdravším potravinám sveta, že má plno minerálov, vitamínov a je to liek aj pre črevo, že je to vlastne taký malý zázrak prírody. Najvyšší čas napísať všetko o kapuste na Slovensku.
Slovné spojenie „o kapuste na Slovensku“ sme v predchádzajúcej vete napísali zámerne, lebo stačí prejsť za západné hranice do Česka, poviete slovo kapusta a myslia si, že hovoríte o hlávkovom keli. Ak by ste tam chceli hovoriť o hlávkovej kapuste, museli by ste povedať slovo zelí.
Prečo kapusta?
Kde sa vzalo slovo kapusta? Jazykovedec Ľubor Králik zo Slovenskej akadémie vied sedemnásť rokov slovo po slove zisťoval, kde sa slovenské slová vzali, aký majú pôvod. Napísal Stručný etymologický slovník (704 strán) a v slovníku sa píše, že kapusta by mohla pochádzať zo stredohornonemeckého slova kappust, ktorého východiskom je starolatinské caputia. Ľubor Králik hovorí, že slovo kapusta nemá jednoznačný pôvod, možné sú dve vysvetlenia, časť autorov favorizuje jeden výklad, časť druhý. „Je možné, že to boli aj dve rôzne slová, ktoré časom splynuli. Kapusta by mohla byť z latinského composita, čo je poskladané, uložené, naložené, zložené. Čiže mohlo ísť o označenie kyslej kapusty ako produktu a potom názov mohol prejsť aj na surovinu, z ktorej sa kvasená kapusta vyrába. Druhý výklad počíta tiež s latinským pôvodom od slova capucium, čo by bolo odvodené od slova caput, čiže hlava. Išlo by o označenie kapusty podľa tvaru. Je to zložité, lebo úlohu mohla naozaj zohrať aj nemčina.“
V priezviskách
Kapusta sa dostala aj do označovania ľudí, Kapusta je najčastejším „zeleninovým“ priezviskom na Slovensku. V internetovom telefónnom zozname nájdete 253 kontaktov na mužov s menom Kapusta, 193 na ženy s menom Kapustová (pevné linky aj mobilné čísla). Existujú, samozrejme, aj iní „zeleninári“, na Slovensku je pomerne rozšírené priezvisko Cibula, Cesnak, Šalát, Chren, dá sa nájsť aj zopár ľudí s priezviskom Pór, Mrkva, Zemiak, Hrach či Špenát, dokonca existuje aj pán Šošovica, ale na počty Kapustovcov nemajú. Na internete existuje zahraničná stránka, ktorá sa snaží monitorovať výskyt priezvisk v jednotlivých krajinách, a aj keď nie je veľmi presná, dáva nejaký obraz. Na celom svete je podľa nej 20 319 ľudí s priezviskom Kapusta, plus fonetické pr...
Zostáva vám 85% na dočítanie.