StoryEditor

Omyly výživových doplnkov: Ich zázračné účinky nie sú nijako dokázané

16.11.2018, 23:00
Za doplnky stravy dobrovoľne míňajú Slováci, podobne ako Česi, milióny eur ročne.

Doplnky výživy predstavujú pre organizmus skôr riziko ako úžitok. Ich zázračné účinky nie sú vedecky nijako dokázané. A keďže to nie sú lieky, i keď ich mnohí tak vnímajú, lebo si ich kupujú v lekárni, nepodliehajú ani kontrolám štátnych úradov pre kontrolu liečiv. „Doplnky výživy nie sú vo väčšine prípadov vôbec potrebné,“ podotýka prof. MUDr. LIBOR VÍTEK, PhD., MBA (49), klinický biochemik a lekár internista-hepatológ vo Všeobecnej fakultnej nemocnici 1. LF UK v Prahe.

Okolo správnej výživy existuje veľa zaručených odporúčaní od renomovaných nutričných poradcov či výrobcov doplnkov stravy. Môže sa v tom vôbec laik vyznať?
Je to daň za informačnú explóziu, ktorej v súčasnosti čelíme. Pokiaľ je vôbec nutné užívať doplnky potravy, tak by malo ísť iba o látky preverené, čo je však pre mnoho laikov problém posúdiť. Lekárne sú totiž zaplavené nesmiernym množstvom rôznych preparátov sľubujúcich zaručené účinky v liečbe obezity, chorôb srdca, cukrovky, sexuálnych problémov a pod. Nejde však o lieky, ide o rôzne doplnky stravy. Ale ak sa pozrieme na dáta, z ktorých výrobcovia vychádzajú, nebudeme sa stačiť čudovať. Drvivá väčšina má pôvod v nekontrolovaných a často aj chybne navrhnutých štúdiách, pre mnohé látky nie sú dáta o účinnosti k dispozícii vôbec. Celý problém možno demonštrovať na preparátoch určených na chudnutie. Existuje niekoľko desiatok doplnkov výživy, ktoré sa na tento účel komerčne využívajú. Publikované kritické analýzy preukázali deklarované účinky iba pre jedinú skupinu látok, a to pre alkaloidy z chvojníka čínskeho (Ephedra sinica), ktoré sú však zaťažené radom potenciálnych zdravotných rizík. Pre ostatné látky účinok preukázaný nebol.

O aké látky napríklad ide?
Látok s proklamovanými účinkami na chudnutie je mnoho desiatok a radia sa do niekoľkých skupín. Medzi tie najvýznamnejšie patria látky zvyšujúce výdaj energie (napríklad kofeín, guarana, efedrínové alkaloidy), modulujúce metabolizmus cukrov (chróm, ženšen), navodzujúce pocit sýtosti (napríklad všetky druhy vlákniny), zvyšujúce odbúravanie tukov (napríklad karnitín, kyselina hydroxycitrónová, zelený čaj, pyruvát, sladké drievko – pelendrek), blokujúce vstrebávanie tukov zo zažívacieho traktu (napríklad všetky druhy vlákniny, chitosan), alebo také, ktoré zvyšujú vylučovanie vody, a teda majú diuretické alebo laxatívne účinky (napríklad púpava).

V Spojených štátoch užíva rôzne diétne doplnky určené na zníženie nadváhy 7 % dospelej populácie a celých 28 % mladých žien s nadváhou. Je dôvodom takéhoto rozšírenia hlavne snaha schudnúť bez námahy?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-04-15 21:50:26 - Feat.: - Title: Vitamínové podvody a nebezpečenstvá. Kedy treba ovocie doplniť tabletkami? 02 - Modified: 2021-11-22 19:12:18 - Feat.: - Title: Na Slovensko sa dostali jedovaté výživové doplnky. Nebezpečná látka zvyšuje riziko potratu aj vzniku rakoviny 03 - Modified: 2021-10-01 16:29:43 - Feat.: - Title: Výživové doplnky verzus zdravie. Dá sa kúpiť zdravie v tabletkách? 04 - Modified: 2021-07-28 13:00:51 - Feat.: - Title: Fitko nie je strašiak a svaly nie sú len o cvičení. Prinášame zaručené tipy, ako ich nabrať 05 - Modified: 2020-04-16 10:01:58 - Feat.: - Title: Myslíte si, že vás pitie kolagénu omladí? Odpovedá prezident lekárnickej komory
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 23:45