StoryEditor

Mačeta: 11 rokov v base som prežil ako predátor, nie som obeť

05.01.2019, 23:00
Je považovaný za herca s najdrsnejším výzorom v šoubiznise.

Jeho ostro rezané črty sú zárukou toho, že ho vo filme málokto prehliadne. Zvyčajne hrá zabijakov alebo gangstrov. Stačí sa pozrieť a všetkým je jasné, že prichádza mexický hrdina Mačeta – DANNY TREJO (74). Americký herec, ktorý sa preslávil vďaka úlohe kolumbijského zabijaka vo filme Desperado, ako sériový znásilňovač Johnny 23 v akčnom trileri Con Air alebo v hlavnej úlohe v brutálnej paródii na akčné braky Machete, však v civile zločinca nepripomína. Málokto by uveril, že táto usmievavá herecká hviezda strávila vo väzení dovedna 11 rokov za predaj drog a lúpežné prepadnutia. Teraz prišiel k susedom do Česka nakrúcať televíznu reklamu.

V Česku ste boli prvý raz v roku 2006, keď ste boli hosťom filmového festivalu v Karlových Varoch. Vtedy bola ocenená dráma Sherrybaby, v ktorej ste hrali napraveného alkoholika. Spomeniete si na to?
Áno, to bola paráda, veľmi sa mi tam páčilo, dovtedy som neveril, že mám v Česku toľko fanúšikov a rád by som sa tam zas pozrel. Obzvlášť mi utkvel v pamäti jeden okamih, keď som vošiel do baru, kde bola kopa televízorov a na všetkých bežal film Desperado (smeje sa).

Kým ste prileteli do Česka, boli ste hosťom festivalu Comic Con Russia. Cestujete do Európy často?
Je pravda, že cestujem pomerne veľa. Bol som v Moskve kvôli Comic Conu, čo už je taký zvyk, hľadám tam projekty do budúcnosti... Chcel som sa tam stretnúť s Andrejom Končalovským (ruský režisér, ktorý pôsobil aj v Hollywoode, o. i. autor filmu Tango a Cash, jeho brat je známy ruský režisér Nikita Michalkov, pozn. red.), ale práve nebol v Rusku. Naposledy sme sa videli pred šiestimi rokmi pri príležitosti jeho 75. narodenín v Moskve, je to však naozaj dobrý priateľ.

Práve Andrej Michalkov-Končalovskij vás uviedol do sveta filmu, keď vám dal v roku 1985 šancu vo filme Runaway Train s Jonom Voightom a Ericom Robertsom...
Áno, to bol prvý film, na ktorom som robil a kde zo mňa Andrej urobil herca. Mal som vtedy asi 40 rokov a vlastne som ani veľmi neplánoval byť hercom.

Po odpykaní jedenásťročného trestu ste boli 13 rokov aktivistom a bojovníkom proti drogám. Ako ste sa dostali k filmu?
Bol som poradcom v programe na odvykanie od drogovej závislosti, snažil som sa pomáhať ostatným a zhodou okolností som sa stretol so svojím priateľom Eddiem Bunkerom. Práve pracoval na filme Runaway Train a ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
24. apríl 2024 09:06