StoryEditor

Vidíte, ako krajina vyzerá. Nemôžem vyrábať topánky pre ľudí, ktorí klamú a kradnú

22.01.2019, 13:18
Marek Pažitný ručne šije topánky tak, že na každom kuse chce urobiť sám čo najviac, nespolieha sa na množstvo zamestnancov.

Nosia Slováci dobré topánky?
Nie, lebo nie sú ručne šité. Väčšinou sú to lepené topánky, ktoré nevydržia dlho a nie sú z kvalitných materiálov.

Keď vyjdete na ulicu, zvyknete sa pozerať, čo majú ľudia na nohách?
Niekedy mi to napadne, ale nesnažím sa pozerať, bolo by to trápne. Ale keď sa pozerám teraz na vaše, tak to je haraburda.

To sú nové goretexové poltopánky vhodné teraz do dažďa a do čľapkanice...
Nepochybujem o ich vlastnostiach, no majú nekvalitné podrážky. Ak sa odlepia, je ťažké ich zlepiť naspäť. Nevydržia ako topánky, ktoré mám na nohách ja, tie mi vydržia celý život.

V čom je rozdiel, že niektoré vydržia sezónu, niektoré celý život?
Topánky z fabriky vyrábané strojovo sú úplne iné ako ručné. Pri mojich topánkach sa napríklad nedá oddeliť podrážka od zvršku, je to tak zašité, že by ju neodtrhli ani dvaja chlapi.

Teraz bola u vás zákazníčka, ktorá rozprávala príbeh, že jej manžel má topánky z Francúzska z roku 1991. Ľudia k vám chodia s príbehmi a vysvetľujú, prečo k vám prišli?
Občas áno, porozprávajú všeličo o svojich topánkach, ale sú aj ľudia, ktorí sa ako keby báli vstúpiť do obchodu. Pozrú sa vo výklade na topánky, vidia, že šijeme na mieru, no majú nejaké zábrany.

Ako dlho trvá ručná výroba jedného páru topánok?
Ak rátame od prvého merania až po dokončenie, tak by sme prišli na 70 hodín čistého času.

V dielni máte plno drevených kopýt, podľa ktorých vyrábate topánky. Tie si tiež vyrábate?
Mám nahrubo vysústružené kopytá, ktoré prispôsobujem podľa tvaru nohy zákazníka. Strúham ich, brúsim rašpľou aj podľa toho, akú má klient nohu, akú chce na topánke špičku, aký bude tvar topánky. Každý zákazník tu má svoje kopyto, čiže keď príde druhýkrát, odpadáva meranie. Inak robím každú topánku na dve skúšky.

To znamená čo? Že počas výroby topánok sa každý zákazník u vás dvakrát zastaví vyskúšať ich?
Áno, keby sme počítali aj meranie nohy, tak sa vidím s každým zákazníkom trikrát počas výroby a štvrtýkrát si príde po hotové topánky. Dvakrát ich počas výroby skúšame pre istotu, lebo práca na takých topánkach zaberie veľa hodín a keby klienta náhodou niečo tlačilo, musel by som ich robiť odznova. Nemôžem odovzdať zákazníkovi topánky, ktoré by mu nesadli podľa predstáv.

Chodia si aj ľudia zo zahraničia do Bratislavy kupovať vaše topánky?
Chodia, ale Slovákov je oveľa viac. Nerobím žiaden marketing, nie je to masová výroba a nikdy ani nebude. Bez marketingu mi trvalo desať rokov, kým som sa dostal s pre...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-02-22 10:09:10 - Feat.: - Title: Marek Fašiang priznal čo ho v súkromí dokáže riadne potrápiť. V obchodoch to má ťažké! 03 - Modified: 2024-01-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Najrýchlejšie topánky na svete sú poháňané umelou inteligenciou. Za robotickú obuv budúcnosti si však poriadne priplatíš 04 - Modified: 2023-09-15 11:47:06 - Feat.: - Title: Naši predkovia mohli nosiť topánky už pred stotisíc rokmi. Potvrdzujú to stopy, ktoré našli vedci 05 - Modified: 2023-07-04 10:03:11 - Feat.: - Title: Andrea Verešová dorazila do Varov s tridsiatimi piatimi pármi topánok. Garderóba kráľovny
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 10:17