StoryEditor

Juraj Krúpa: Je to hlúposť, buzeráciou nevychováte z chlapcov chlapov

25.01.2019, 12:37
Vo Švajčiarsku či v Rakúsku popri profesionálnej armáde stále majú aj povinnú vojenskú službu.

Kde v Európe je povinná vojenská služba?
V Európe sú len štyri krajiny, ktoré majú povinnú vojenskú službu a všetky sú neutrálne – Rakúsko, Švajčiarsko, Fínsko a najnovšie Švédsko. Švédi vojenčinu zrušili v roku 2010 a znovu ju zaviedli v roku 2018.

Na Slovensku sa povinná vojenčina skončila v roku 2005 a odvtedy máme čisto profesionálnu armádu. Hovorilo sa však, že vojenčina robí z chlapcov chlapov. Robí?
Bol som na vojenčine a naozaj neviem, v čom mi to pomohlo. Základný výcvik trval mesiac a potom každý vojak robil rôzne služby. Za celú vojenčinu som trikrát vystrelil ostrý náboj.

Ja som mal deväť výstrelov zo samopalu...
No teda, ste na tom lepšie. Ja som mal len tri a potom ešte tri výstrely slepými. Inak som mesiace strážil rôzne opustené priestory, ktoré sa rozpadali. Strážili sme ich so samopalmi bez zásobníkov, lebo keby zlodeji prišli niečo kradnúť, tak aby neukradli vojakom aj náboje. Ak by niekto chcel znovuzavedenie podobnej povinnej vojenskej služby, aká bola v minulosti, bola by to úplná hlúposť. Prevažná väčšina „záklaďákov“ robila okrem prvého mesiaca len služby, upratovali sme, pucovali techniku, robili šoférov pre dôstojníkov. To chlapa z nikoho neurobí.

Zástancovia vojenčiny sa odvolávajú na susedné Rakúsko, kde vojenčina je. Ako tam funguje?
Rakúske ozbrojené sily ročne povolávajú 22-tisíc vojakov, ale iba osemtisíc je cvičených na bojovú činnosť. Zvyšných 14-tisíc robí len servisné služby a činnosti. Vojenčinu majú šesť mesiacov.

Čiže väčšina z mladých robí pol roka „sluhov“, ako sme to poznali aj na Slovensku?
Robia klasické servisné práce. Ak niekto nechce nastúpiť na povinnú vojenskú službu, existuje ešte alternatíva v podobe civilnej služby, ktorá trvá dlhšie, ale vtedy mladý muž ide do práce na osem hodín a vráti sa domov, nie je zatvorený v kasárňach. V oboch prípadoch je však prínos do života minimálny.

Prečo sa podľa vás otvára na Slovensku táto téma?
Aby sa rozvírila diskusia, ktorá zakryje iné témy, slúži na odpútanie pozornosti od škandálov na ministerstve obrany. Druhá vec je, že máme určitú časť obyvateľstva, ktorá si myslí, že „prevýchova“ vojenčinou mladým pomôže, preto sa niektorí politici snažia osloviť voličov rečami o jej znovuzavedení. Ale nehovoria, že keby povinnú vojenskú službu zaviedli, bolo by to nesmierne drahé.

Koľko by to stálo?
Prvé odhady sú okolo 500 miliónov eur len na vybudovanie infraštruktúry, aby mali vojaci kde byť.

A ďalšie náklady?
Potrebovali by sme výstroj a techniku, ďalšie v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-05 13:22:13 - Feat.: - Title: Poslanec SaS Krúpa chce novelou zabrániť zneužívaniu protifašistického odboja 03 - Modified: 2024-02-25 11:35:51 - Feat.: - Title: O 5 minút 12 04 - Modified: 2024-02-23 15:30:08 - Feat.: - Title: Šipoš aj Krúpa sa obávajú reputačného rizika pre SIS po krokoch vlády 05 - Modified: 2024-02-11 13:19:13 - Feat.: - Title: Otočka koalície pri premlčacích lehotách? Sme pripravení ísť v ústrety prezidentke, vraví minister Šutaj Eštok
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 11:49