StoryEditor

Tá krutosť a beštialita ma stále prekvapuje

01.02.2019, 23:00
Slovák Jozef Gabčík spolu s Moravákom Janom Kubišom vykonali v roku 1942 atentát na Reinharda Heydricha, čím významne zasiahli nielen do našich dejín.

Vaša prvá kniha Mengeleho dievča bola autobiografická výpoveď Violy Fischerovej, ktorá prežila štyri koncentračné tábory. V druhej knihe Mama milovala Gabčíka ste si vzťah medzi atentátnikom na Heydricha Jozefom Gabčíkom a Annou Malinovou vymysleli. Prečo ten posun k fikcii?
Hoci motív lásky medzi Jozefom Gabčíkom a Annou Malinovou je vymyslený, deväťdesiat percent knihy je založených na historických faktoch. Vychádzala som z dokumentov, fotografií, vyšetrovacích spisov gestapa, takže toho vymysleného je tam naozaj máličko. Totiž Gabčík si na rozdiel od Jana Kubiša nepísal žiadny denník, nezostala žiadna jeho priama výpoveď o tom, ako prežíval udalosti v Prahe pred atentátom, ako to bolo s jeho priateľkami a podobne.

Priateľkami? Bolo ich viac?
Je pravdepodobné, že zamotal hlavu viacerým ženám z odboja. Respektíve, ony doňho boli zaľúbené, ale či to bolo obojstranné, ťažko povedať. Dievčatá a mladé ženy z odboja obdivovali parašutistov, vytvárali si romantické predstavy. A parašutisti tým boli polichotení, nebránili sa flirtovaniu. Jan Kubiš si napríklad písal s viacerými mladými ženami. Vo svojom denníku má aj spomienku na Francúzsko, kde píše, ako si s Gabčíkom za žold kúpili bicykle a „jezdili jsme po okolí a sváděli, co se dalo“. Netvrdím, že Gabčík miloval iba Annu ani že ju vôbec miloval, ale že Anna milovala Gabčíka.

A to je skutočnosť?
V podstate je to potvrdené výpoveďami ľudí, ktorí ju poznali a prežili heydrichiádu. Ale keďže nepoznáme detaily ich vzťahu, spôsob, akým prebiehal, a čo sa medzi nimi dialo, som si vymyslela. Keďže Anna Malinová bola mladá dvadsaťosemročná vdova a Gabčík bol o dva roky starší, predpokladám, že nešlo o žiadne pubertálne vzplanutie, ale o vzťah dvoch dospelých ľudí. Navyše, obaja si zrejme boli vedomí toho, že to dlho nepotrvá...

Gabčík tušil, že úloha, ktorú má splniť, môže mať preňho fatálne dôsledky. Myslíte si, že aj Anna Malinová vedela, že ak mu pomôže, môže ju to stáť život?
Asi si to ani jeden z nich nepripúšťal... Každý dúfa, že prežije, že práve naňho nejako neprídu. Myslím si, že keď ten vzťah vznikol, vyvíjal sa postupne. Vznikol práve preto, že Anna Malinová napriek tomu, že mala malú dcérku, bola ochotná pomáhať odboju a ukrývať jedného z parašutistov. Vedela, že za pomoc Gabčíkovi riskuje život, ale práve to zohralo dôležitú úlohu v ich vzťahu. V jej očiach to bol odvážny a nebojácny muž, ktorý prišiel „Nemčúrom“, ako ich ona volala, ukázať, že to, čo robia s ich krajinou, nie je v poriadku a nedovolia im to.

Vy ste sa stretli s jej dcérou, ktorá žije. Ako sa vám to podarilo?
Pani Alena Voštová mala v čase, keď jej mama pomáhala Gabčíkovi, iba tri roky. Patrila k deťom takzvaných nepriateľov ríše, čiže k deťom ľudí, ktorí boli zatknutí v súvislosti s podporou parašutistov. Takých detí bolo 46. A až do konca vojny ich držali v internačnom tábore. Dodnes sa dvakrát do roka stretáv...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-10 08:46:22 - Feat.: - Title: Zoči-voči beštii: Gabčíkovi pri útoku na Heydricha zlyhala zbraň, do dejín sa však zapísal ako víťaz 02 - Modified: 2019-01-08 14:00:57 - Feat.: - Title: Mariku Gombitovú vyradili zo súťaže Najväčší Slovák, nahradí ju kat mocného nacistu 03 - Modified: 2017-09-26 07:43:19 - Feat.: - Title: Neznámy Gabčík. Heydrichov atentátnik sa ako rebel prejavoval už v mladosti 04 - Modified: 2017-06-17 21:24:50 - Feat.: - Title: Smrtihlav: Ako zachytili tvorcovia ducha pôvodného románu HHhH? Nijako 05 - Modified: 2017-06-05 12:48:27 - Feat.: - Title: Česi riešia aféru, Zeman mal odmietnuť návrh Kisku. Je to brutálna lož, znie z Prahy
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 04:29