StoryEditor

Uznávaný vedec aj o tom, prečo sú paralelné svety v móde a či je možné cestovať červou dierou

08.02.2019, 23:00
Autor:
Jan ČápJan Čáp
Astronóm a astrofyzik Jiří Grygar vysvetľuje, prečo polovica špičkových kozmológov verí na iné svety a čo on sám považuje za najdôležitejší objav astronómie v roku 2018.

Čím to je, že v posledných rokoch častejšie počujeme o paralelných vesmíroch?
Téma paralelných vesmírov je oveľa staršia. Už začiatkom 20. storočia, keď ešte kozmológia bola veľmi primitívna, sa objavoval názor, ktorému sa neskôr začalo hovoriť antropický princíp, čo je záležitosť, ktorá sa týka základných fyzikálnych zákonov a konštánt. Ukázalo sa totiž, že aby sme ako ľudia mohli vo vesmíre existovať, tak bolo potrebné všetko fyzikálne aj chemicky pripraviť. Existujúce fyzikálne a chemické väzby sú totiž nastavené tak jemne, že keby sa zmenilo čokoľvek, ako napríklad rýchlosť svetla, hodnota gravitačnej konštanty či pomer hmotnosti neutrónu k protónu, tak by síce vesmír fyzikálne mohol existovať, ale zaručene by v ňom neboli ľudia.

Niečo podobné platí o presnej vzdialenosti Zeme od Slnka...
Áno, a to je práve jedna z vecí, z ktorých vyplynulo, že za tým nastavením je asi nejaký účel. Pretože prečo inak by tu ľudia boli? Antropický princíp začínal naberať na význame po druhej svetovej vojne, pretože sa nachádzali čoraz ďalšie jemnosti, s ktorými keby sa len trošičku pohlo, tak vesmír so svojou fyzikou a chémiou síce bude existovať, ale bude trvať napríklad len štrnásť dní. Pritom náš vesmír má za sebou takmer 14 miliárd rokov! Taký dlhý čas bol potrebný na to, aby tu boli napríklad ťažšie prvky, než sú vodík a hélium, pretože v ranom vesmíre existovali iba tieto dva prvky.

Čo z toho predpokladaného účelu vyplývalo?
Pridala sa k tomu myšlienka, že za vznikom vesmíru je nejaká inteligencia, že vesmír vznikol v podstate nadprirodzene. A to sa mnohým prírodovedcom nepáčilo, pretože mnohí sú materialisti. Začali teda vesmír vysvetľovať tým, že je to ako v športke, v ktorej si veľa ľudí staví, takmer všetci prehrajú a sem-tam niekto vyhrá. Existuje množstvo tiketov – to sú tie paralelné vesmíry, kde platia iné pravidlá, ale my sme s naším vesmírom jednoducho získali prvú cenu. Nikto pritom nevie, ako vesmír vznikol. Veľký tresk je prázdne slovo, ktoré len hovorí, že bol nejaký počiatok v čase, ktorý dnes poznáme s presnosťou lepšou než percento, to znamená 13,8 miliardy rokov. A počas tohto obdobia sa muselo stať všetko potrebné.

Čo bolo ešte potrebné na vznik človeka?
Predovšetkým museli z vodíka a hélia vzniknúť hviezdy, ktoré termonukleárnymi reakciami vo svojom vnútri vytvárajú ťažšie prvky, a tým obohacujú chemickú pestrosť vesmíru. Pretože ako už dávno povedal jeden americký fyzik: „Na to, aby boli fyzici, je potrebný uhlík.“ Keď totiž nemáte uhlík, a ten na začiatku vesmíru nebol, tak ho musíte niekde urobiť. Potom sa ukázalo, že uhlík sa robí vo hviezdach. Rovnako ako dusík a železo. Ťažšie prvky ako meď, zlato a urán tiež vznikajú pri výbuchoch hviezd, ktorým hovoríme supernovy, alebo pri splynutí dvoch neutrónových hviezd.

A tie súvisia s výhrou ľudstva vo vesmírnej lotérii?
Tí ľudia, ktorí si myslia, že musíme nájsť inú príčinu než nejakú nadprirodzenú inteligenciu, sa domnievajú, že bude lepšie predpokladať, že sme vyhrali prvé poradie v športke. A na tom sú teórie o paralelných vesmíroch založené. Hoci nie som kozmológ, hlavný problém s paralelnými vesmírmi vidím v tom, že tu máme malý jazykový pro...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 09:37:23 - Feat.: - Title: Na severoamerickom kontinente bude o pár hodín možné sledovať úplné zatmenie Slnka 02 - Modified: 2024-04-10 08:45:47 - Feat.: - Title: Blíži sa úplné zatmenie Slnka. A mohlo by vyriešiť zvláštnu záhadu 03 - Modified: 2024-04-05 08:52:37 - Feat.: - Title: Mesiac má mať vlastný čas, bude fungovať podľa jeho pohybu 04 - Modified: 2024-04-07 22:00:00 - Feat.: - Title: EÚ musí opustiť svoj kafkovský svet 05 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
16. apríl 2024 13:22