StoryEditor

Život bez energie: Keď sa z vás stane bezvládna bábka

22.03.2019, 07:00
Na prvý pohľad to môže vyzerať ako vyhováranie. No nie je. Človek sa znenazdajky „vypne“. Bez varovania sa dostaví únava, pocit opotrebovania, bezmocnosť.

Kedy ste sa ako lekár začali u svojich pacientov stretávať s chronickým únavovým syndrómom?
Ako lekári o ňom vieme desiatky rokov. Ja osobne som sa s ním však prvý raz stretol pred nejakými dvadsiatimi piatimi rokmi, keď som strávil veľmi prospešných päť rokov na pracovisku klinického imunológa MUDr. Jaroslava Svobodu (Toho prezývajú „Dr. House“. Rovnako ako hrdina tohto amerického seriálu totiž prijíma aj pacientov, s ktorých ťažko diagnostikovateľnými chorobami si veľa iných lekárov nevie rady. Pozn.red.). Stretával som tu naozaj veľa pacientov s týmto ochorením alebo s podozrením naň. Niektorí z nich potom prešli do mojej súčasnej ambulancie, kde sa liečbe týchto stavov ďalej venujem. Práve vyše štvrťstoročnú skúsenosť s touto diagnózou považujem pri ich liečbe za najvýznamnejšiu. A aj to, že lekár chorobu do nejakej miery sám prežije.

Mali ste chronický únavový syndróm?
Prekonal som stav, ktorý mu bol veľmi podobný. Takáto skúsenosť je asi tým najvýznamnejším „darom“, ktorý vám môže choroba dať. Každý lekár, ktorý prekoná chorobu, s ktorou sa potom v praxi stretáva, totiž svojim pacientom ich ťažkosti ľahšie uverí, vcíti sa do ich stavu. A vďaka tomu je im aj väčšou oporou.

Ako ste k chorobe prišli?
Pracoval som vtedy v pražskom IKEM, kde som sa staral o pacientov na imunosupresívnej liečbe (Liečba na prechodné potlačenie imunitného systému, aby jeho organizmus napr. „neodmietol“ nový orgán po transplantácii. Pozn. red.). Tam sa oveľa častejšie ako inde vyskytovali najrôznejšie infekcie a navyše to bola aj dosť náročná práca. Bol som čerstvo doštudovaný lekár a moja imunita na to nebola pripravená. A tak vznikla reakcia, ktorú môj organizmus nezvládol. Následná choroba ma na niekoľko mesiacov vyradila z bežného života. Pre väčšinu ľudí som teda hádam bol dobrým príkladom, že z toho vedie cesta von. Predovšetkým som však teraz schopný uvedomiť si, čo presne moji pacienti prežívajú.

Čo to je?
Jedna z mojich pacientok kedysi povedala, že sa cíti ako bábka-marioneta, ktorú posadíte do kresla, a prestrihnete jej všetky povrázky, takže nie je schopná sa pohnúť. Na prvom mieste je to teda obrovská únava. Lenže iná ako po športe alebo fyzickej práci. Táto nepominie, nevyspíte sa z nej. Často sa pridá zvýšená teplota, bolesť svalov, kĺbov, hlavy, niektorí pacienti sa sťažujú aj na bolesť, pálenie alebo škriabanie v krku a zdurenie uzlín.

To je široká škála príznakov, ktoré môžu sedieť na veľa iných ochorení. Stáva sa aj napriek tomu, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 02 - Modified: 2024-02-20 12:48:52 - Feat.: - Title: Viac kalórií dodaných do tela športovcov zo stravy znamená viac energie 03 - Modified: 2024-01-12 10:41:39 - Feat.: - Title: Vaše telo pri behu spotrebováva energiu, a čím ste ťažší, tým viac energie spotrebuje 04 - Modified: 2023-11-23 16:46:46 - Feat.: - Title: Legislatíva nereaguje na energetickú krízu. Podporovatelia obnoviteľných zdrojov žiadajú zmeny 05 - Modified: 2023-11-23 09:01:31 - Feat.: - Title: Na beh v zime budete potrebovať viac energie ako v lete
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 04:43