StoryEditor

Môže to spôsobiť aj prejedenie. Ako je možné, že zdravý človek náhle zomrie?

28.07.2019, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Hoci je smrť prirodzeným koncom života, vždy nemilo prekvapí. A o to viac, ak je náhla a nečakaná.

Ako je možné, že zdravý človek zrazu náhle zomrie?
Náhle úmrtia sú z medicínskeho hľadiska úmrtia z chorobných príčin a tvoria významnú a ťažiskovú problematiku v súdnom lekárstve. Človek náhle zomrie, ak trpí nejakým ochorením, ktoré sa dovtedy nijakým spôsobom neprejavovalo a nemal žiadne príznaky, ťažkosti. Dá sa povedať, že priemerne polovica všetkých úmrtí, ktoré sú riešené na súdnolekárskych pracoviskách, ústavoch a oddeleniach, je z chorobných príčin.

Medzi ľuďmi existuje predstava, že súdne lekárstvo rieši iba násilie...
Toto si laici zvyčajne myslia. Nezriedka náhle zomierajú ľudia v strednom veku dospelosti – do 40 rokov veku života, napríklad športovci. Sú to veľmi vážne veci a vtedy nastupujeme my. Diagnostika je veľmi dôležitá, pretože pacient väčšinou nechodil na niektoré vyšetrenia, nemáme o ňom nijaké záznamy, bol v podstate „zdravý“. Príbuzní sú šokovaní, pretože dovtedy sa na nič neliečil, športoval a náhle zomrel. Preto je dôležitá pitva, aby sme zistili príčinu smrti.

Čo je najčastejšie príčinou náhlej smrti?
Spektrum je veľmi široké. Najčastejšie ide o ochorenie srdcovocievneho systému, ochorenia srdca a veľkých ciev. Sú to aj neurologické príčiny, vtedy hovoríme o náhlych mozgových cievnych príhodách – tie sú dosť časté teraz v letnom období, keď sú najmä starší ľudia dehydrovaní. Príčinou náhleho úmrtia môžu byť aj akútne komplikácie gastrointestinálnych ochorení – vykrvácanie zo žalúdočného vredu, vykrvácanie z pažerákových varixov pri cirhóze pečene, akútne zlyhanie obličiek, ale tých je menej.

Takže, ak z nášho pohľadu zomrie zdravý človek, bol vlastne iba zdanlivo zdravý?
Presne tak. Ochorenie prebiehalo skryte – latentne, nebolo za života pacienta rozpoznané, diagnostikované. Ako som už povedal, medicínska definícia náhlej smrti je, že ide o smrť z chorobných príčin a dochádza k nej do jednej hodiny od začiat...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 03 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 04 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete 05 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 09:25