Sledujte nás na Instagrame

@tyzdennik_temaFacebook
08.09.2019, 00:00

Na Vianoce 150 hostí, časté návštevy Karla Gotta. Ako sa žilo doma u Jana Wericha?

  • Prečo Karel Gott prestal Janovi Werichovi nosiť zo zahraničia kravaty? Ktoré dve herečky smeli ako jediné chodiť k Werichovi domov na pánske posedenia?
  • A prečo ju komunistická ŠtB vypočúvala pre špargľu z Tuzexu?
  • Špeciálna pedagogička, gazdiná a ošetrovateľka EVA TŮMOVÁ (84) poznala domácnosť múdreho klauna Jana Wericha lepšie než ktokoľvek iný – ako blízka kamarátka jeho dcéry Jany Werichovej bola pestúnkou Werichovej vnučky Fanči.
  • A nakoniec sa starala aj o chorého starnúceho herca a bývala v jeho vile na Kampe.
Na Vianoce 150 hostí, časté návštevy Karla Gotta. Ako sa žilo doma u Jana Wericha?
Zdroj: archív ČTK

Jej životný príbeh je však ešte košatejší. Dcéra legionára a komunistami perzekvovaného generálmajora Karla Střelku strávila detstvo počas 2. svetovej vojny len s bratom – otec bojoval proti Nemcom v Afrike, potom aj pri Dukle a mamu odviezli nacisti do lágra. A tak sa už v piatich rokoch musela učiť variť. V 50. rokoch vo väzení stretla Miladu Horákovú, aby nakoniec v nemocnici učila deti s rakovinou...

Ako to bolo s tým vaším varením u Wericha? Vy sa k tomu vraj veľmi nehlásite...
Ja som nikdy neašpirovala na to, aby som bola kuchárkou u Wericha, varila som naozaj len príležitostne, a to najmä cez soboty alebo nedele. Najmenej dvakrát týždenne tam chodila variť predovšetkým Frances Ježková (vdova po skladateľovi Jaroslavovi Ježkovi, pozn. red.), ktorá s Werichovcami žila v New Yorku po smrti Jarouška Ježka. Alebo niekedy v kuchyni zaskočila Nina Štěpánková, mamička Petra a Martina Štěpánkovcov. Doteraz ju vidím, ako prišla s dvoma ťažkými taškami, v ktorých mala všetko vrátane múky a vajíčok. Potom chytila misu, zarobila rezancové cesto, rozvaľkala to na tenučké placky a my sme to s Janou (1935 – 1981, Werichova dcéra, pozn. red.) roznášali po byte. Jej cesto na pelmene (cestovinové taštičky plnené mäsom, ruské národné jedlo, pozn. red.) bolo všade – na starožitných bielizníkoch, na komodách aj písacom stole, pretože ona toho vždy urobila aspoň päť kíl. Potom dala pelmene do igelitových vreciek, ktoré sme zatavili a boli v mrazničke pripravené pre prípad, že nečakane príde veľká spoločnosť. Vtedy sa podávali s kyslou smotanou a rozpusteným maslom.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu týždenníka Téma. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si balík Digital alebo si nechajte týždenník posielať priamo do vašej schránky.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.