StoryEditor

Tehličky ešte neznamenajú, že je brucho vo forme. Odborníčka vysvetľuje, ako ho udržať fit

08.11.2019, 14:00
To, čo sa deje vnútri brucha, má veľký vplyv na to, či žijeme šťastne, zdravo a plnohodnotne.

Ktoré brušné operácie sa robia najčastejšie?
Na prvom mieste sú hernie, teda prietrže či pruhy, umbilicálne, teda pupočné či Hiátové (ochorenie, keď sa časť pažeráka so žalúdkom pretláča cez bránicu do hrudnej dutiny, pozn. red.). S herniami sa stretávam pomerne často aj u športovcov – hokejistov či futbalistov, ale aj u malých detí.

Pruh je problém, ktorý sa zvykne vrátiť. Prečo je to tak?
Vždy ma mrzí, ak sa rieši len dôsledok a pacient odchádza ošetrený, zašitý, no nepoučený. Nevie, že má zmeniť pohybové stereotypy a že sa má naučiť pracovať s vnútrobrušným tlakom, pretože ak to neurobí, môže prísť k recidíve. Napríklad sa mu urobí hernia v jazve alebo na druhej strane brucha. A to sa stáva aj ženám či mužom, ktorí už majú herniu prekrytú sieťkou. Telo je totiž múdre a vidí, aha, tu mám prekážku, musím ju obísť a realizovať sa inde.

O tom, že po operáciách končatín treba rehabilitovať, vieme všetci. O rehabilitácii brucha však počujem prvýkrát. Prečo je dôležitá?
Ak si človek zlomí ruku, nohu alebo nebodaj chrbticu, po odstránení sadry a vonkajších či vnútorných fixátorov chodieva na rehabilitáciu. Ale brucho sa zoperuje, zašije a to je často koniec. Pre mňa je to, naopak, začiatok. S bruchom treba začať rýchlo pracovať, pretože sa v ňom nachádza urogenitálny trakt aj orgány zodpovedné za zažívanie, je v ňom toho uloženého dosť, čo sa dá zanedbať. Po operácii si nesmieme dovoliť nechať brucho žiť si svoj vlastný život a nestarať sa oň.

Ak rehabilitáciu zanedbáme, pretože operované brucho bolí a posledné, na čo máme chuť, je namáhať ho, čo sa môže stať?
Napríklad to, že sa stena brucha aj vďaka nesprávnym pohybovým návykom zafixuje v nesprávnom postavení. Alebo ostane brucho laxné, lenivé. Do procesu vstupujú aj hormóny, to, ako sa stravujete, životný štýl, ako často sedíte, tiež genetika. Brucho je spojnicou medzi hornými a dolnými končatinami, tetivou medzi horným a dolným trupom, časťami, ktoré majú byť v rovnováhe.

A keď funkčnou tetivou nie je?
Vtedy telo zapne kompenzačné mechanizmy. Prvým signálom býva bolesť chrbtice, zažívacie problémy, hernie alebo má človek problémy s vyprázdňovaním.

Laparoskopické zákroky vnímame ako veľmi šetrné. Treba rehabilitovať aj po nich? Môže laparoskopia brucho oslabiť?
Laparoskopické operácie boli vymyslené preto, aby sa pacient nemusel podrobovať veľkým operáciám, hoci tie sú pri niektorých nálezoch, samozrejme, nevyhnutné. Rez cez brušnú stenu totiž takmer vždy predstavuje pre organizmus riziko komplikácií a následkov. Sú napríklad pacienti, ktorí majú predispozície na tvorbu zrastov. A možno ani nemusia mať predispozíciu, zrasty totiž vznikajú aj vtedy, keď je v tele zápal. Laparoskopia je bezpochyby šetrná, pretože veľkosť rezu je minimálna. No brucho sa pri nej za krátky čas, povedzme za pätnásť minúť, nafúkne kysličníkom uhličitým. Chirurg vojde inštrumentmi dovnútra a vykoná operáciu. Ja ako fyzioterapeut sa na operáci...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 02 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 03 - Modified: 2024-03-26 10:45:11 - Feat.: - Title: Schwarzenegger dostal kardiostimulátor. Vtipkuje, že má bližšie ku svojej slávnej filmovej úlohe Terminátora 04 - Modified: 2024-03-23 13:30:00 - Feat.: - Title: 81-ročnej Daniele zistili, že v sebe 50 rokov nosila dieťa. Odstránenie ultravzácneho plodu ju však nakoniec stálo život 05 - Modified: 2024-03-19 09:16:34 - Feat.: - Title: Britská princezná po špekuláciách medzi ľuďmi: Pozrite si zrejme prvé zábery Kate na verejnosti
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 22:52