StoryEditor

Rakovinu môžu spustiť aj banálne problémy. Lekár upozorňuje aj na často opomínané ťažkosti

30.11.2019, 23:00
V 90. rokoch sme sa posmievali tučným Američanom, dnes je obezita epidémiou moderného veku takmer naprieč všetkými vyspelými spoločnosťami.

Aké najzásadnejšie zmeny sa udiali vo vašom odbore počas vašej kariéry?
Posun nastal úplne vo všetkom. Vo vývoji liečiv aj v spôsobe liečby, úplne sa zmenila chirurgia tráviaceho ústrojenstva. Zásadným míľnikom bolo napríklad zavedenie laparoskopickej operatívy (operácia pomocou chirurgických nástrojov a digitálnej kamery, ktoré sa vložia do tela pacienta cez malé rezy – chirurg potom operuje cez monitor, pozn. red.). V roku 1991 som mal v Izraeli možnosť vidieť jeden z prvých laparoskopických úkonov, cholecystektómiu (odstránenie žlčníka, pozn. red.). Keď som potom doma usporiadal seminár, kde som o tom prednášal, prednostovia chirurgických kliník, docenti a profesori, ma pozorovali s posmešným výrazom a hovorili: „Chlapče, takých sme už videli.“ Napriek tomu som už vtedy nepochyboval, že tento objav otočil kolesom dejín a nič nebude ako predtým.

​A medzník v oblasti liekov?
Jedným bolo nepochybne objavenie účinnej redukcie žalúdočnej sekrécie takzvanými blokátormi protónovej pumpy (potlačenie vylučovania kyseliny chlorovodíkovej do žalúdka; a tým aj zmiernenie či potlačenie „pálenia záhy“, ako sa ľudovo označuje reflux, keď sa kyslý obsah žalúdka dostáva do pažeráka a tam poškodzuje sliznicu, pozn. red.). Tieto lieky prispeli prakticky k odstráneniu predtým jedného z najčastejších ochorení, dvanástnikového vredu. Druhým faktorom bolo objavenie jeho pôvodcu, ktorým je baktéria Helicobacter pylori. Vredová choroba sa tak dnes lieči primárne antibiotikami práve v súčinnosti s blokátormi protónovej pumpy. Vďaka tomu som dvanástnikový vred už roky nevidel. Blokátory protónovej pumpy však účinne pomáhajú tiež pri zápale pažeráka, tzv. refluxnej ezofagitíde, čo je ďalšie bežné ochorenie.

Predstavuje táto liečba ideálnu pomoc, ak chorobu „len“ potláča? Alebo by bolo lepšie vyriešiť príčinu, ktorá nadmerné vylučovanie (sekréciu) žalúdočných štiav spôsobila?
Áno, zníženie žalúdočnej sekrécie príčinu zápalu pažeráka nelieči, tou je porucha motility – súhry pažeráka a žalúdka, takže sa do pažeráka dostáva väčšie množstvo žalúdočného obsahu. Ale táto liečba je veľmi účinná, pretože obsah žalúdka, ktorý prichádza do kontaktu s pažerákom, nie je taký agresívny. Ďalšou možnosťou liečby je chirurgické vytvorenie akejsi manžety, ktorá vlastne spodný pažerák čiastočne utesní.

Pálenie záhy, ktoré zvýšené vylučovanie žalúdočných štiav do pažeráka sprevádza, považujú mnohí za banálny problém. Pritom ide o fázu, ktorá môže ľahko prejsť do zápalu pažeráka a následne spôsobiť karcinóm pažeráka. Sú o tom už ľudia lepšie informovaní?
To je pomerne zložitý problém, pretože je otázka, kedy má človek vôbec ísť na endoskopiu, ktorá by prípadný zápal pažeráka odhalila (endoskop je optický prístroj, slúžiaci na priame prehliadnutie telesných orgánov. Do organizmu sa obvykle zavedie nejakým prirodzeným otvorom, napr. ústami či konečníkom, a je vedený prirodzenými cestami, takže nedochádza k narušeniu orgánov, pozn. red.). Keď sa pozriete na prierez výsledkov endoskopických vyšetrení, zjavná patológia, a to aj tá, ktorá by smerovala k nádorovému ochoreniu, je menej častá, než by sa očakávalo. Je to určitý paradox, pretože 90 % gastroskopií (vyšetrenie hornej časti tráviaceho traktu, teda pažeráka, žalúdka a časti tenkého čreva, pomocou úzkeho a dlhého endoskopu, za...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia 02 - Modified: 2024-04-25 11:30:00 - Feat.: - Title: Žene diagnostikovali rakovinu. Pár dní pred smrťou, ešte ako živá, si zorganizovala vlastný rozlúčkový pohreb 03 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 04 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 13:06