StoryEditor

Kriminálny psychológ opisuje drámy, ktoré zažíva. Ako prebieha policajný výsluch?

13.12.2019, 23:00
V hlavách ľudí sa počas výsluchu na polícii odohráva všetko možné, čo si len viete predstaviť, od traumy cez ľútosť až po sebaľútosť či pocity viny.

Kto je to vlastne kriminálny psychológ?
Toto pomenovanie je na Slovensku pomerne nové, ale všade na Západe je už dávno známe. Kriminálny psychológ má najbližšie k forenznej psychológii. Podľa ustanovení Trestného poriadku ma prizývajú najmä na výsluchy poškodených alebo svedkov. V týchto prípadoch ide o obzvlášť zraniteľné osoby, ku ktorým musí byť psychológ prizvaný zo zákona, inak nie je možné procesný úkon bez jeho prítomnosti urobiť. Úlohou psychológa je dohliadať na priebeh výsluchu, aby bol výsluch ohľaduplný a aby vypovedajúceho človeka netraumatizoval, aby otázky vyšetrovateľa boli kladené s citlivým prístupom, vhodne, a aby otázky neboli nátlakové a sugestívne. Výsluchy za prítomnosti psychológa sú napríklad pri obzvlášť zraniteľných osobách, na ktorých mohol byť spáchaný trestný čin týrania, znásilnenia, sexuálneho zneužívania a podobne.

Vy policajta zabrzdíte, ak cítite, že treba?
Ak je zo psychologického hľadiska zjavné, že výsluch je zo strany policajta vedený nevhodne, môžem zasiahnuť a policajta usmerniť, aby zmenil taktiku výsluchu tak, aby vyhovovala aktuálnym potrebám výsluchu. Moja skúsenosť je, že policajti po usmernení psychológa taktiku vždy pohotovo upravia a výborne sa s nimi spolupracuje.

Chodíte aj na vypočúvanie páchateľov?
Môžu si ma vyžiadať k výsluchom obvinených, ak je to potrebné v osobitných prípadoch, ale prevažná väčšina práce psychológa je práve s obzvlášť zraniteľnými ľuďmi, ide o poškodených po násilných trestných činoch. Ak vám niekto ukradne bankomatovú kartu, emocionálna angažovanosť a miera traumy nie je taká vysoká, ako keď vás niekto pred okradnutím tresne po hlave a vy skončíte v nemocnici. Vtedy je citlivý prístup vždy namieste.

Čo je citlivý prístup vyšetrovateľa?
Že je empatický, dokáže sa vcítiť do pozície poškodeného, prispôsobí tón hlasu, tempo kladenia otázok, umožňuje pauzy. Keď dá otázku, umožní poškodenému premyslieť si odpoveď. Predstavte si traumatizované ženy po znásilnení – prichádzajú často dezorientované, a keby s takou ženou nemal vyšetrovateľ trpezlivosť, na prvý pohľad by sa mu mohlo zdať, že hovorí iba nejaký slovný šalát, kým ona je len v šoku.

Čo napríklad?
Môže začať hovoriť, že jej zmizla kabelka, ocitla sa na ulici a nepamätá si, ako sa tam dostala. V tej traume niektoré veci človek vytesňuje, zostáva vákuum, v tom momente si nič nemusí pamätať, má okno. Ide o traumatickú pamäť, mozog tak reaguje z dôvodu chránenia pred úzkosťou, návalmi strachu a hanby. To však neznamená, že mozog nakoniec pamäť nesprístupní hoci aj o mesiac, trauma sa po čase uvoľňuje a obeť sa postupne rozpamätáva....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 12:02