Sledujte nás na Instagrame

@tyzdennik_temaFacebook
11.01.2020, 00:00

Odborník varuje pred predávkovaním nosovými kvapkami. Prečo ich užívame zle?

  • Dôsledky chladnejšieho počasia už mnohí z nás začínajú pociťovať na vlastnom zdraví.
  • Pribúda prechladnutí sprevádzaných nádchou, upchatým nosom, bolesťami hrdla alebo angínou.
  • Aj dômyselne prepracovaný systém lymfatických tkanív, ktorý nás má pred chorobami chrániť, totiž občas zlyhá.
  • A niekedy začne dokonca aj ubližovať, ako vysvetľuje prof. MUDr. VIKTOR CHROBOK (55), CSc., Ph.D., prednosta Kliniky otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku Fakultnej nemocnice a Lekárskej fakulty UK v Hradci Králové.
  • „Ak by niekto stále dýchal len ústami, môže to byť pomyselný jazýček na miske váh, ktorý ovplyvní prípadný rozvoj zápalového ochorenia.“
  • Pri použití nosových kvapiek varuje pred predávkovaním a hovorí, prečo si ich kvapkáme väčšinou zle.
Odborník varuje pred predávkovaním nosovými kvapkami. Prečo ich užívame zle?
Zdroj: Shutterstock

Keď poviem, že ma bolí v krku, bolí ma hrtan alebo hltan?
Hltan je súčasťou prehĺtacích ciest, hrtan dýchacích ciest. A ak hovoríme o akútnom zápale podnebných mandlí, teda o angíne, tak nás bolí v hltane.

Čo vlastne spôsobuje bolesť pri angíne, keď vnímame doslova každé prehltnutie?
V oblasti hltana – križovatke dýchacích a prehĺtacích ciest – je veľa svalov a nervov, ktoré zaisťujú pomerne zložitú koordináciu, aby napríklad pri prehĺtaní nešla strava do dýchacích ciest. Príčinou bolesti je dráždenie bohatej siete nervových zakončení, ktoré spôsobuje zápalový proces počas angíny. Niekedy môže bolesť vystreľovať až do uší. Prichádzajú k nám pacienti s bolesťou ucha a až vyšetrením zistíme, že ide o zápal podnebných mandlí.

Každému z nás už niekedy pri pití alebo jedle zaskočila strava. Ako je v krku zaistené, aby jedlo putovalo do tej správnej dierky?
Kým hryzenie a presun potravy z ústnej dutiny sú vedomé pohyby, čiže ich riadime mozgom, tak v momente, keď sa jedlo dostane do hltana, ide už o reflex. Vtedy už neovplyvníme proces prehltnutia. Za normálnych okolností, samozrejme, pokračuje strava do dolnej časti hltana a do pažeráka, oblasť hrtana musí byť uzavretá. Ak však uzáverové mechanizmy nefungujú správne, môže dôjsť k vdýchnutiu stravy – aspirácii – s rizikom rozvoja zápalu dolných dýchacích ciest (zápalu pľúc).

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu týždenníka Téma. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si balík Digital alebo si nechajte týždenník posielať priamo do vašej schránky.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.