StoryEditor

Odborník varuje pred predávkovaním nosovými kvapkami. Prečo ich užívame zle?

10.01.2020, 23:00
Dôsledky chladnejšieho počasia už mnohí z nás začínajú pociťovať na vlastnom zdraví.

Keď poviem, že ma bolí v krku, bolí ma hrtan alebo hltan?
Hltan je súčasťou prehĺtacích ciest, hrtan dýchacích ciest. A ak hovoríme o akútnom zápale podnebných mandlí, teda o angíne, tak nás bolí v hltane.

Čo vlastne spôsobuje bolesť pri angíne, keď vnímame doslova každé prehltnutie?
V oblasti hltana – križovatke dýchacích a prehĺtacích ciest – je veľa svalov a nervov, ktoré zaisťujú pomerne zložitú koordináciu, aby napríklad pri prehĺtaní nešla strava do dýchacích ciest. Príčinou bolesti je dráždenie bohatej siete nervových zakončení, ktoré spôsobuje zápalový proces počas angíny. Niekedy môže bolesť vystreľovať až do uší. Prichádzajú k nám pacienti s bolesťou ucha a až vyšetrením zistíme, že ide o zápal podnebných mandlí.

Každému z nás už niekedy pri pití alebo jedle zaskočila strava. Ako je v krku zaistené, aby jedlo putovalo do tej správnej dierky?
Kým hryzenie a presun potravy z ústnej dutiny sú vedomé pohyby, čiže ich riadime mozgom, tak v momente, keď sa jedlo dostane do hltana, ide už o reflex. Vtedy už neovplyvníme proces prehltnutia. Za normálnych okolností, samozrejme, pokračuje strava do dolnej časti hltana a do pažeráka, oblasť hrtana musí byť uzavretá. Ak však uzáverové mechanizmy nefungujú správne, môže dôjsť k vdýchnutiu stravy – aspirácii – s rizikom rozvoja zápalu dolných dýchacích ciest (zápalu pľúc).

Ako také poruchy vznikajú?
Jednu veľkú skupinu tvoria pacienti so zhubnými nádormi v oblasti hlavy a krku. Samotný nádor, ale aj liečba, operácia alebo ožarovanie u nich môžu spôsobiť ťažkosti s prehĺtaním. Druhou skupinou sú pacienti s neurologickými diagnózami, napríklad po cievnych mozgových príhodách, ktorým okrem poruchy prehĺtania môže chýbať aj reflex kašľa. Dochádza potom u nich k takzvanej tichej aspirácii, keď vdýchnu stravu, tá sa im dostane do dolných dýchacích ciest a spôsobí napríklad zápal pľúc alebo zápal priedušiek, čo môže chorého aj ohroziť na živote.

Prvým miestom kontaktu prípadných baktérií alebo vírusov s naším organizmom sú nos a ústa. Sú na to nejako špeciálne vybavené?
Áno. Základným obranným mechanizmom sú rôzne reflexy, ako je kašľanie alebo kýchanie, ktoré sa „spúšťa“, keď sa nad...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-10 10:18:01 - Feat.: - Title: Podľa nosa poznáš...Ako to teda s veľkým NOSOM naozaj je? PREČÍTAJTE SI! 02 - Modified: 2023-09-22 09:02:34 - Feat.: - Title: Bulharskej princeznej sa rozpadáva NOS: Môže za to strašná choroba, komentoval to aj jej MUŽ 03 - Modified: 2023-06-30 05:00:00 - Feat.: - Title: Nemocnica v Skalici otvára jednodňovú chirurgiu v odbore otorinolaryngológia 04 - Modified: 2023-05-08 18:43:39 - Feat.: - Title: Holandská televízia stiahla korešpondentku z Moskvy, obáva sa o jej bezpečnosť 05 - Modified: 2022-12-19 16:52:42 - Feat.: - Title: Prečo je v zime viac chrípky či prechladnutí? Vedci prichádzajú s novými zisteniami
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 18:12