StoryEditor

Kto riadi tento svet: O tajnom sprisahaní mocných a bohatých

Prečo ľudia veria konšpiračným teóriam?

Vlády taja pristátie mimozemšťanov. Lietadlá rozprašujú jedy, ktorými nás ovládajú. Mocní riadia chod tohto sveta. Na Mesiaci nikto nebol. Adolf Hitler vojnu prežil. A celosvetovú koronavírusovú nákazu má na svedomí niekto, komu sa vírus hodí, aby posilnil svoju moc. A teraz už si stačí len dosadiť Čínu, Spojené štáty, iluminátov, mimozemšťanov či, nedajbože, templárov. Kde sa v nás berie táto viera v sprisahania? Aké boli konšpiračné teórie predtým a aké sú dnes? A kto má tendenciu im veriť?

Téma

Niekto chce ovládnuť svet, a preto zákerne rozšíril vírus, ktorý oslabí jednu alebo druhú mocnosť či dokonca celý svet, záleží len na tom, na ktorej strane ten-ktorý zástanca konšpiračných teórií stojí. A často nejde len o pár vyšinutých jedincov, ale o značnú časť spoločnosti podliehajúcej dezinformáciám.

Napríklad čínskym, iránskym, americkým či ruským, kde sa napokon, podľa CIA, tvrdenie o americkom pokuse o nadvládu pomocou zmutovaného vírusu SARS-CoV-2 prvýkrát objavilo a začalo sa šíriť internetom.

Mnoho ľudí je presvedčených, že vírus bol ako džin z fľaše zámerne vypustený z nejakého laboratória a má podporiť politické ataky a veľmocenské chúťky temnej a tajomnej strany. Toto nie je vôbec nič nové. Z nekalých praktík boli obviňovaní už v stredoveku mocní templári alebo domnelé čarodejnice, neskôr francúzski jakobíni, slobodomurári, bohatí Židia, mocichtiví imperialisti, namyslení vedci, vlastne za niečo už môžu takmer úplne všetci. Z konzumácie niekoľkých netopierov kdesi na čínskom trhu sa v priebehu pár mesiacov stane celosvetové sprisahanie a boj o nadvládu nad našou planétou, a zrejme aj nad Mesiacom, na ktorého odvrátenej strane, samozrejme, dodnes žijú nacisti (hoci im asi musí byť príšerná zima). Aspoň teda tí, ktorí neutiekli do podzemnej ríše v Tibete či do juhoamerických džunglí ako napríklad Adolf Hitler, ktorý si podľa zaručených správ z 50. rokov užíval dôchodok v Kolumbii.

ZEM JE PLOCHÁ
Možno to znie smiešne, ale v histórii sa bez ohľadu na obdobie stretávame už roky stále s tým istým: s neoblomnou vierou v bizarné teórie, pri ktorých vám vôbec nenapadne, že im môže niekto veriť. A zrazu zistíte, že na plochú Zem neverili len niektoré staroveké civilizácie, ale ďalej je o nej presvedčených aj veľa ľudí v 21. storočí, hoci už v antike bolo jasné, že planéta je guľatá. Podľa výskumnej agentúry YouGov z roku 2018 sú o plochosti Zeme presvedčené dve percentá Američanov a zároveň každý šiesty si nie je celkom istý tým, že Zem je guľatá. V Brazílii podľa minuloročného prieskumu inštitútu Datafolha odmieta guľatosť sveta 7 percent obyvateľov. So zástancom tisíckrát vyvráteného mýtu často vôbec nemožno diskutovať, pretože argumentácia je zbytočná. Veda je podvod, dôkazy sú podvrh, logika neexistuje. Stačí sa pozrieť na ohromujúci úspech hoteliera Ericha von Dänikena, ktorému bolo bez akéhokoľvek vzdelania jasné, že vedci sú hlúpi a slepí, pretože nevidia, že pyramídy nechali postaviť mimozemšťania. A rovnako tak všetky vedecké zdôvodnenia funkcií a zmyslu slávnych nálezov všemožných starých kultúr sú nezmysly, pretože z tých nálezov úplne jasne pozerá dielo ufónov. Z hoteliera sa tak stal bádateľom „novodobej archeológie“ a „archeoastronautiky“, ktorý predal 70 miliónov kníh. „Nie je dôvod domnievať sa, že by starí Egypťania neboli schopní sami rozvinúť svoju civilizáciu. Keď vyberiete vhodný argument a veľkoryso prehliadnete všetky ostatné, ktoré mu odporujú, môžete odôvodniť čokoľvek,“ hovorí profesor egyptológie Ladislav Bareš, podľa ktorého tu podobné teórie boli už v 19. storočí, keď sa „záhadológovia“ snažili skúmať Veľkú pyramídu v Gíze. „Boli fascinovaní modernou vedou založenou na matematike, takže z rôznych meraní sa snažili vypočítať kľúč k datovaniu a určovaniu všemožných udalostí a javov. Keď totiž dostatočne dlho kombinujete rôzne čísla, môžete dôjsť k čomukoľvek.“ Zástancovia plochej Zeme vám zase budú tvrdiť, že všetky existujúce fotografie z družíc sú sfalšované a vedci pomocou nich len chcú vytiahnuť od štátu peniaze na svoj výskum. Odmalička sme podľa nich kŕmení tým, že žijeme na guli, kde sú ľudia pokojne hlavou dole, a pritom ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
14. apríl 2024 02:29