StoryEditor

Hlúpneme alebo múdrieme? Odchádzajú nám mnohé zručnosti, tvrdí bývalá šéfka Mensy

13.11.2020, 07:30
S nástupom nových technológií sa objavujú aj obavy, či ich nesmiernym využívaním nie je ohrozená aj samotná ľudská inteligencia.

Koľko ľudí je v slovenskej Mense v súčasnosti?
Na Slovensku do 700, celosvetovo takmer 150-tisíc. Nie každý, komu v testovaní nameriame IQ viac ako 130, vstúpi do Mensy. Napríklad v slovenskej Mense je z tých 700 členov iba 30 percent žien, hoci v populácii je IQ rovnako rozdelené medzi mužmi a ženami. Ale tých 30 percent žien je už v porovnaní s minulosťou nárast.

Prečo je to tak? Ženy nechcú byť členkami Mensy?
Mužom možno viac záleží na tom, aby vedeli, aké majú IQ, takže na testy prichádzajú vo väčšom počte ako ženy a aj do Mensy potom vstupujú skôr muži ako ženy. Radi by sme prilákali viac žien, program robíme zaujímavý rovnako pre mužov, aj pre ženy, tak by sa nemali báť prísť na testovanie. Vstúpiť do Mensy môže ten, kto má IQ 130 a viac. Predpokladá sa, že 70 percent populácie má IQ medzi 90 a 110, potom to prudko klesá oboma smermi. Nad 130 majú asi iba dve percentá.

Testy Mensy, ktorými sa meria IQ, sú rovnaké všade na svete?
Áno, sú zamerané na vrodenú inteligenciu a celosvetovo sú rovnaké, hoci ich už je viac druhov. Mensa testuje vrodenú inteligenciu, ktorá nesúvisí so vzdelaním ani s vedomosťami. Je to zamerané skôr na logickú postupnosť a rýchlu reakciu.

V medzinárodnom porovnaní je na tom Slovensko ako?
Sme v priemere.

Aké najvyššie IQ bolo na Slovensku namerané?
Máme prehľad o ľuďoch, ktorých sme testovali u nás v Mense, možno testujú aj psychológovia inde, ale my sme mali najviac okolo 180, zhodou okolností dve dievčatá a dvaja chlapci mali po 184, všetko deti medzi 14 až 16 rokmi. IQ sa meria špecificky – fyzický verzus mentálny vek, čo znamená, že ak by ste hodnotili dvoch ľudí s rovnakým počtom správne vyriešených úloh v teste, ale jeden by mal 14 rokov a druhý 25 rokov, tak 14-ročný by mal vyšší výsledok. Testy sú koncipované tak, že najprísnejšie sú hodnotení ľudia vo veku 17 až 30 rokov.

Vtedy je mozog najvýkonnejší?
Tak to bolo kedysi pri tvorení testov koncipované. Môže to byť, samozrejme, aj veľmi individuálne, lebo ak sa človek udržiava, môže mať rovnako vysoké IQ aj dlhšie.

Čo sa dá z IQ vyčítať?
Je to jedna zložka osobnosti, ak však vysoké IQ človek nevie použiť, je mu na nič, ten nástroj sa treba naučiť používať pracovaním na sebe. Napríklad aj pri deťoch tak, že tie mimoriadne inteligentné niekto podchytí, vytvorí im podmienky na rozvíjanie, napokon, aj pri dospelých je to o podmienkach. Inak vysoké IQ nezaručuje nič, ani úspech, ani šťastie, je to len základňa, predpoklad a je na každom, ako ho využije. Pojem „inteligentný človek“ je široký, podľa mňa má mať inteligentný človek nielen vysoké IQ, ale aj určité charakterové vlastnosti a aj empatiu, čiže EQ. Veľa ľudí EQ, čiže emocionálny koeficient, neuznáva, a to sú zvyčajne takí, ktorí ho sami nemajú.

Sú aj členovia Mensy, ktorí sa nevedia nikde uplatniť, hoci majú vysoké IQ?
No samozrejme, že sa takí nájdu, niektorí sú aj nezamestnaní, máme aj ľudí s psychickými poruchami, ktorí žijú vo vlastnom svete a širší svet až tak nevnímajú.

IQ na Slovensku stú...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-30 07:00:00 - Feat.: - Title: Geniálne batoľa vytvorilo svetový rekord. Stalo sa najmladšou členkou Mensy 02 - Modified: 2024-04-13 08:30:00 - Feat.: - Title: Spravte si IQ test, ktorý odhalí, či ste skutočne inteligentní. Tento kvíz zvládnu len veľmi múdri ľudia 03 - Modified: 2023-10-11 18:00:00 - Feat.: - Title: Existuje vôbec niečo také ako inteligentné peniaze? 04 - Modified: 2023-09-22 12:51:49 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s jazykovou inteligenciou? Otestujte sa v kvíze 05 - Modified: 2023-07-31 10:00:00 - Feat.: - Title: Si naozaj inteligentný? Týchto sedem znakov ti napovie, do ktorej konkrétnej skupiny sa radíš
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 00:03