StoryEditor

Harrisovej hrá do kariet, že získava podporu aj od vplyvných republikánov, hovorí odborník

14.10.2024, 10:04

V ďalšej časti podcastu A predsa sa točí sa dozviete:

  • Aké sú nálady medzi Američanmi pred nadchádzajúcimi voľbami?
  • Nakoľko je dôležitá podpora bývalých republikánov Kamale Harrisovej?
  • V niektorých štátoch sa už začalo voliť poštou, ako je to možné?
  • O tom, ako to pred voľbami v USA vyzerá a čo sa dá očakávať, sme sa rozprávali s analytikom AMO Matějom Jungwirthom.

Američania si 5. novembra zvolia svojho nového prezidenta alebo prezidentku. Očakávaný súboj Joe Biden vs. Donald Trump nabral nový smer koncom júla, keď Biden oznámil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie. Jeho nástupníčkou sa stala viceprezidentka Kamala Harrisová.

Prieskumy sú v poslednom čase tesné, viaceré z nich sa mierne nakláňajú na stranu Harrisovej. Ako to teda v USA v týchto dňoch a týždňoch vyzerá? Aké sú nálady medzi ľuďmi? 

Analytik Matěj Jungwirth tvrdí, že k veľmi výraznej zmene v náladách Američanov došlo práve po oznámení Joea Bidena, že odstupuje z boja.

„Odstúpenie bolo impulzom na strane demokratických voličov, ktorí začali vidieť nádej. Okrem toho je cítiť napätie a očakávania, pričom voľby budú nesmierne tesné, rozhodovať sa bude v šiestich až siedmich takzvaných swing states,“ tvrdí analytik.

image

Analytik AMO Matěj Jungwirth. FOTO: Matěj Jungwirth

Upozorňuje však aj na to, že na druhej strane sa vyskytujú aj obavy spojené s možnosťou povolebného násilia.

Trump medzitým vylúčil druhú televíznu debatu so svojou súperkou Harrisovou, ku ktorej sa v poslednom čase začalo hlásiť viacero bývalých výrazných predstaviteľov republikánov.

Napríklad vo Wisconsine sa k Harrisovej pripojila bývalá republikánka Liz Cheney, ktorá okrem iného vyzýva voličov, aby odmietli Trumpovu „krutosť“. Podľa Jungwirtha vďaka tomu môže Harrisová osloviť tých republikánskych voličov, ktorým Trump prekáža.

Medzitým už niekoľko týždňov môžu voliť tí, ktorí sa v deň volieb nemôžu dostaviť. Väčšina štátov totiž umožňuje predčasné hlasovanie alebo hlasovanie poštou. Všetky hlasovacie lístky však budú spočítané až 5. novembra.

Ako to teda prebieha a aké problémy sprevádzajú prípravy na hlasovanie, aj o tom sa dozviete v tomto podcaste.

01 - Modified: 2024-10-14 09:07:32 - Feat.: - Title: Nové obvinenia. Trump podľa bývalých vládnych činiteľov zadržiaval pomoc štátom, ktoré ho nepodporovali 02 - Modified: 2024-10-14 08:13:42 - Feat.: - Title: Nový britský premiér zažíva nepríjemný prepadák. Prečo je jeho vládnutie fiaskom? 03 - Modified: 2024-10-13 21:05:56 - Feat.: - Title: Polícia pri Trumpovom volebnom mítingu v Kalifornii zadržala muža s nabitou zbraňou 04 - Modified: 2024-10-13 20:35:13 - Feat.: - Title: Martin L. King sa pred 60 rokmi stal najmladším laureátom Nobelovej ceny za mier 05 - Modified: 2024-10-13 17:45:57 - Feat.: - Title: Koaličná vláda na Islande sa rozpadla, predčasné voľby budú zrejme v novembri
menuLevel = 3, menuRoute = tv/podcasty/a-predsa-sa-toci, menuAlias = a-predsa-sa-toci, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
14. október 2024 14:03