StoryEditor

Nemecký expert v HNtelevízii: Rozdiel medzi Českom a Slovenskom je oveľa väčší, ako som predpokladal

18.01.2023, 19:30
  • O tom, prečo je kapitalizmus ako spoločenské zriadenie efektívnejší ako socializmus, ale aj o tom, ako zlepšiť náš vzdelávací systém, hovorí pre HN nemecký historik a sociológ Rainer Zitelmann.
  • Vietnam prešiel strašnou vojnou, potom obdobím socializmu a ľudia boli naozaj veľmi chudobní. No aj predstavitelia komunizmu nakoniec pochopili, že musia zaviesť súkromné vlastníctvo, a podarilo sa im uniknúť z pasce chudoby. 
  • Najväčšie environmentálne problémy mali socialistické krajiny na čele so Sovietskym zväzom.
  • Historicky je podnikanie a podnikateľský duch oveľa silnejší v Česku ako na Slovensku.

Britský denník Financial Times mal v septembri 2019 na titulnej strane „Kapitalizmus: čas na reset“. Komentátor Martin Wolf vtedy napísal, že zmanipulovaný kapitalizmus, ktorý vyhovuje len úzkej elite, ohrozuje liberálnu demokraciu. Potrebuje kapitalizmus reštart?

Kapitalizmus žiadne nakopnutie nepotrebuje. Mimochodom, s Martinom Wolfom sa osobne poznám, pozval ma do Spojených štátov amerických na konferenciu a napísal tiež recenziu mojej knihy o kapitalizme, aj keď nezdieľame totožné postoje. Pán Wolf sa myslí, že kapitalizmus má veľa chýb, ktoré treba napraviť, a ja som, naopak, presvedčený, že žiadni intelektuáli či komentátori kapitalizmus nenapravia. Kapitalizmus je niečo ako permanentná revolúcia, ktorá sa neustále sama opravuje. Nepotrebujeme na to žiadnych intelektuálov, ktorí by kapitalizmus opravovali.

Vydavateľstvo Mafra Slovakia publikovalo vašu knihu s názvom Desať najväčších omylom antikapitalistov na vianočný trh. Ktoré tri najväčšie omyly by ste vybrali?

Najväčším omylom je tvrdenie, že kapitalizmus je príčinou chudoby. Druhým najväčším omylom je tvrdenie, že kapitalizmus je zodpovedný za klimatickú zmenu, a tretím najväčším omylom je, že je kapitalizmus príčinou monopolov. Tých omylov je v knihe desať, môžete si to prečítať.

To sú najväčšie tri, máte ešte poruke nejaké ďalšie?

Sú aj ďalšie a pomerne smiešne. Napríklad to, že kapitalizmus produkuje veci, ktoré nepotrebujeme.

image

Šéfekonóm NBS varuje: Vláda miliardami uchráni domácnosti a firmy, ale realita nám raz zaklope na dvere

Môžete rozvinúť svoje zdôvodnenie, prečo si myslíte, že najväčším omylom antikapitalistov je, že kapitalizmus je príčinou chudoby?

To je skutočne šialený omyl. Pred nástupom kapitalizmu pred dvesto rokmi žilo 90 percent svetovej populácie v extrémnej chudobe. Dnes je to menej ako päť percent. A čo je ešte dôležitejšie, polovica z tohto úbytku chudoby sa udiala za posledných 40 rokov. Všetky krajiny, ktoré unikli z pasce chudoby, to dokázali vďaka kapitalizmu. Uvediem príklad. Pred pár mesiacmi som bol vo Vietname, čo bola ešte na začiatku 90. rokov minulého storočia jedna z najchudobnejších krajín sveta. Chudobnejšia ako africké krajiny. Možno o tom mnoho ľudí nevie, ale Vietnam prešiel strašnou vojnou, potom obdobím socializmu a ľudia boli naozaj veľmi chudobní. No aj predstavitelia komunizmu nakoniec pochopili, že musia zaviesť súkromné vlastníctvo, a podarilo sa im uniknúť z pasce chudoby. Pomer chudobných ľudí v krajine klesol z 80 na päť percent. No pod...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-24 22:55:58 - Feat.: 1 - Title: Šéfekonóm NBS varuje: Vláda miliardami uchráni domácnosti a firmy, ale realita nám raz zaklope na dvere 02 - Modified: 2022-12-19 16:39:21 - Feat.: 1 - Title: Veľká komédia jedného z najbohatších ľudí sveta 03 - Modified: 2022-09-26 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Ľudovít Ódor: Ako uvažovať o dnešnom svete? 04 - Modified: 2022-10-30 12:02:16 - Feat.: 1 - Title: Silný dolár je príčinou nerovnováh. Fed ohrozuje globálnu hospodársku stabilitu, tvrdí japonský veľvyslanec
01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení
menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/blackjackonomix, menuAlias = blackjackonomix, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 01:33