StoryEditor

Zemanová z SaS: Gyimesiho v tejto chvíli nepovažujem za koaličného poslanca, je to podržtaška Matoviča

13.06.2022, 21:16

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v relácii Doslova tvrdí, že minister financií drží ako rukojemníkov učiteľov aj zdravotníkov. Vyzýva premiéra, aby zasiahol.

Strana Sloboda a solidarita prestala chodiť na koaličné rady, vyzerá to tak, ako keby boli už jednou nohou preč z koalície. Šéfka poslaneckého klubu Anna Zemanová tvrdí, že koalícia naďalej funguje a koaličné rady nie sú všetko. Podstatnejšie podľa nej je, ako sa dodržujú koaličné pravidlá.

„Myslím si, že je aj dobre, že sa politický kolotoč spomalí a vrátime sa všetci za rokovacie stoly odborných rezortov na úrovni jednotlivých sekcií na ministerstvách,“ myslí si o rozhodnutí strany, dočasne nechodiť na koaličné rokovania Zemanová.

Otázne teda je, čo sa musí stať, aby sa SaS na rady opäť vrátila. Poslankyňa tvrdí, že keď sa upokoja emócie, sú ochotní opäť rokovať. Môže však koalícia fungovať aj bez týchto rokovaní? Zemanová tvrdí, že pokiaľ rokuje a funguje vláda, nie je to problém.

image

Šéf klubu OĽANO Šipoš: Stojím za Matovičom, je to zodpovedný hospodár. Mrzí ma postoj prezidentky

„Na koaličných radách sa začalo politizovať aj na veciach, na ktorých bola predtým politická zhoda a boli aj v programovom vyhlásení vlády. Tam kde je dohoda v programovom vyhlásení vlády, nie je ani dôvod, aby takýto materiál išiel na rokovanie koaličnej rady.“ Dodáva, že slovo na radách udeľuje premiér, ktorý rokovania moderuje.

„Vždy keď to bolo potrebné, tak tam Richard Sulík sedel, určite neboli také situácie, že by bezdôvodne nebol na koaličnej rade. Predseda Sme rodina Boris Kollár tiež prichádza keď mohol a odchádzal skôr,“ vysvetľuje predsedníčka kritiku, podľa ktorej mal minister hospodárstva odchádzať z rád už aj predtým. On sám však hovoril, že ide o stratení čas a rokovania sú príliš dlhé.

Zemanová tvrdí, že stále cíti zodpovednosť, ktorú majú na pleciach. Od prvých chvíľ jej bolo jasné, že to nebude jednoduché. A aj napriek hádkam sa skôr pozerá na to, čo všetko ako vládne strany presadili a aké reformy prijali. Priznáva však, že odchod z rokovacieho stola spomalí procesy a zrejme bude inak rokovať aj parlament na schôdzi, ktorá začína zajtra.

Ak ostatné strany prelomia veto prezidentky spolu so stranou ĽSNS, ktorej predseda je právoplatne odsúdený za nacistickú symboliku, nebude to pre SaS dôvod na odchod z vlády. „Naozaj sa pýtam poslancov OĽaNO, kde je tá ich hranica, pretože väčšina z nich sú to slušní ľudia, ktorí prišli s nejakými cieľmi do parlamentu a určite to nebolo to, že urobia hnedú koalíciu s fašistami.“  Tvrdí, že otázkou nie je, kde je červená čiara SaS, ale kde je červená čiara hnutia OĽaNO pri spolupráci s fašistami.

image

Gyimesi pre HN: Výklad koaličnej zmluvy nedodržuje asi nikto, mali by sme sa všetci začať správať normálne

„Ja poslanca Gyimesiho nepovažujem v tejto chvíli za koaličného poslanca, je to podrž-taška Igora Matoviča a v parlamente mu robí hlasnú trúbu. A to či si pán Matovič nedovolí povedať na tlačovkách tak na to vyšle svoju podrž-tašku.“ Dodáva, že prináša nevraživosť medzi poslancov a je to jeho agenda, rozdúchavať vášne.

Jeho návrh o dúhových zástavách, ktorý predkladá s opozičným poslancom Tomášom Tarabom, považuje za pokus Matoviča, skúšať trpezlivosť premiéra Eduarda Hegera. „Tu aj ja čakám na to, kde je tá hranica premiéra.“

Pri argumentácií poslanca Gyimesiho, že rovnako už návrhy bez prerokovania na koaličnej rade predkladali aj iný poslanci, napríklad Alojz Baránik z SaS šéfka klubu tvrdí, že v tomto prípade išlo o zmenu, ktorá odrážala programové vyhlásenie vlády, a to doslovne.

Zemanová tvrdí, že peniaze na zvyšovanie učiteľských platov ani netreba hľadať, stačí neprelomiť veto prezidentky Zuzany Čaputovej v prípade prorodinného balíčka a takto zafinancovať sľúbené zvyšovanie pre pedagógov. Dodáva, že je absurdné, ako minister financií drží za rukojemníkov učiteľov, ale aj lekárov. „Chcela by som vyzvať pána premiéra, aby použil väčšiu dôraznosť a vplav, aby takéto vydierania prestali.“

01 - Modified: 2022-06-13 16:50:09 - Feat.: 1 - Title: Kľúčový spojenec Igora Matoviča otáča, podporí referendum Smeru 02 - Modified: 2022-06-09 12:04:54 - Feat.: 1 - Title: Predčasné voľby by odstavili politikov od miliónov. Päť dôvodov, prečo nakoniec nebudú 03 - Modified: 2022-06-07 13:39:01 - Feat.: 1 - Title: Koalícia bude na prelomenie Čaputovej veta potrebovať aj kotlebovcov. Potom balíček pôjde do Košíc 04 - Modified: 2022-05-31 16:11:04 - Feat.: 1 - Title: Kollár v HNtelevízii: Prvé nájomné byty budú v Nitre, v roku 2027 ich vieme postaviť 25-tisíc 05 - Modified: 2022-05-30 18:55:24 - Feat.: 1 - Title: Beňová: Nepotrebujem niekoho presviedčať, že som nadávky na prezidentku nepočula. Ospravedlnenie Smeru malo byť jednoznačnejšie
01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/doslova, menuAlias = doslova, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
25. apríl 2024 01:47