StoryEditor

"Príživník." Kollár sa rozkričal kvôli utečencom. Mám problém byť s ním v jednej miestnosti, reaguje Poliačik

04.05.2016, 18:57
Kollár zverejnil video, v ktorom emotívne reagoval na plány Európskej komisie ohľadne utečeneckej krízy. Podľa Poliačika majú jeho vyjadrenia katastrofálne nízku úroveň.

„Samý jadrový fyzik, lekár, operatér, samá absolútna špička, ktorá konečne zachráni Európu z hospodárskeho poklesu, no len vitajte. Len poďte k nám, všetci čierni z Eritrey. A keď náhodou Slováci niekoho nezoberú, tak Európska únia si vypýta za jedného 250-tisíc eur pokutu.“

Ide o ironický výrok šéfa strany Sme rodina Borisa Kollára. Povedal ho v emotívnom videu, ktoré včera natočil a pridal vo svojej skupine na sociálnej sieti Facebook. Video sa šíri doslova raketovo, keď ho do týchto chvíľ videlo už vyše 183-tisíc ľudí a má vyše 3 500 zdieľaní. 

Rozohnený Kollár

Vo vyše dvojminútovom videu rozohnený Kollár ostro reaguje na informácie, že Európska komisia chce presadiť v rámci nového návrhu, ktorý by upravoval azylovú politiku, aby sa krajiny únie mohli vykúpiť z povinnosti prijať v prípade krízy žiadateľa o azyl z iného členského štátu európskej dvadsaťosmičky. Hovorí sa o sume 250-tisíc eur za jedného odmietnutého migranta.

Už status, v ktorom Kollár politikov Európskej únie nazval "eurohajzli" a nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú označil za "bosorku", naznačuje, v akom duchu sa bude video niesť.

Za „bláboly“ a „sprostosti“ Kollár vo videu označil tvrdenia, že nás utečenci môžu pozdvihnúť. Nazval ich príživníkmi, ktorí doteraz len pásli ťavy a k nám dovandrovali podľa Kollára iba preto, aby vycucali náš sociálny systém.

Pripravovaný krok komisie nazval komplotom a svinstvom. „Ten Schulz (Martin Schulz – predseda Európskeho parlamentu, pozn. red.) sa pomiatol, všetci sa tam asi zbláznili v tom parlamente,“ vyhlásil Kollár.

My môžeme aj „kapať“, ľudia u nás môžu žiť z pár eur „a my za takého jedného privandrovalca máme zaplatiť 250-tisíc,“ vykričal evidentne emotívne vybičovaný Kollár na záver videa.

Katastrofálne nízka úroveň

Kollárove vyjadrenia, ktoré zazneli vo videu, označil poslanec SaS Martin Poliačik za intelektuálne výrony. Zároveň vyjadril pochybnosť, či sú vôbec založené na pravde. „Ich úroveň je taká katastrofálne nízka, že vôbec sa nimi zaoberať samo znižuje úroveň diskurzu v slovenskej politike,“ povedal pre HNonline Poliačik. 

Krátko po marcových voľbách sa hovorilo o možnej koalícii na čele s SaS, ktorej súčasťou mala byť aj strana Sme rodina. Poliačik sa k prípadnej spolupráci vyjadril, že odkedy Kollára spoznáva bližšie, tak je preňho čoraz väčším problémom byť s ním v jednej miestnosti.

„To je jazyk Borisa Kollára,“ povedal pre HNonline predseda OĽaNO Igor Matovič o Kollárových vyjadreniach, ktoré nechcel bližšie komentovať. Téma utečencov podľa Matoviča pomaly dohasína. „Nech si to užijú tí, ktorí si na tom chcú robiť kampaň,“ vyhlásil.

„On má svoj štýl komunikácie,“ povedal ku Kollárovi pre HNonline poslanec a podpredseda ĽS NS Rastislav Schlosár. „My máme zase svoj,“ dodal. Prípadnú koaličnú spoluprácu ĽS NS a Sme rodina považuje Schlosár za predčasné hodnotiť, zároveň však pripustil, že na parlamentnej úrovni pri názorovej zhode k spolupráci dochádzať môže. 

Forma aj obsah podobných Kollárových výstupov sú podľa politológa Tomáša Koziaka určené jeho voličom. Vidí v tom nadväznosť na jeho posolstvá hojné najmä pred voľbami. Tie sa ukázali ako účinné, keď podľa Koziaka Kollárovi výrazne dopomohli do parlamentu.

Možné preteky medzi ĽS NS a Sme rodina 

Je možné, tvrdí Koziak, že za vytvorením silne emotívneho videa môže byť aj slabý výsledok strany v poslednom prieskume agentúry Polis. Kollárovci by sa podľa neho so 4,2 percentami ani nedostali do parlamentu.

Pokles preferencií Koziak vidí v zmene, ktorá pre Kollára nastala vstupom do parlamentu. Pred voľbami sa totiž staval do pozície, že nie je politikom a že hovorí jazykom obyčajných ľudí. 

Vstup do parlamentu ho však podľa Koziaka politikom zrazu spravil, čím boli otupené jeho predvolebné argumenty. Preto si myslí, že Kollár bude využívať takýto štýl komunikácie v snahe pokračovať v svojej predvolebnej línii aj naďalej. 

„Zároveň treba povedať, že hrá na voličov Kotlebovej strany,“ ktorým sú podľa Koziaka, ako sa vyjadril pre HNonline, takéto názory tiež veľmi blízke. Preto je podľa jeho mienky možné, že sa budú Sme rodina a ĽS NS prebíjať v tom, kto v otázke utečencov použije tvrdší slovník. 

Takýto štýl vyjadrovania, ktorý môže byť podľa Koziaka už na hrane slušnosti, by mohol Kollárovi pri spolupráci s inými politickými stranami spôsobiť problémy. Domnieva sa však, že to bude podmienené najmä tým, do akej miery budú tieto strany kollárovcov potrebovať. Ak by Sme rodina týmto štýlom získala výraznú podporu, Koziak predpokladá, že by ostatné strany dokázali „prižmúriť oči“.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 08:48