StoryEditor

Mihál našiel prácu pre tisíce Slovákov (video)

25.01.2011, 23:00
Minister práce Jozef Mihál má recept, kam umiestniť štyri tisícky ohrozených železničiarov.

Chce ich "upratať“ do súkromnej sféry. "Určite nepôjdem pracovať do automobilky či montovať televízory,“ tvrdí železničiar Martin, pracovník Železničnej spoločnosti Cargo. A práve tu vízia ministra naráža na kameň.

Mihálovi našli tisíce miest
Podľa zoznamu firiem, ktorý Mihálovi "vypracovali“ úrady práce, totiž stovka súkromných zamestnávateľov má naozaj v pláne prijať spolu zhruba sedemtisíc ľudí. Prevažne však ide o spoločnosti pôsobiace v automobilovom, strojárskom či elektrotechnickom biznise. V zozname sa nachádzajú spoločnosti ako Foxconn, automobilky Kia či PSA Peugeot Citroën. Z menších hráčov budú nových pracovníkov hľadať spoločnosti Way Industries či PPS Group, ktoré patria Sitno Holdingu, či dodávateľ pre automobilky Trim Leader.

Suma sumárum - na jedného železničiara tak pripadajú dve voľné miesta u súkromníkov. Biznismeni tvrdia, že problém zamestnať bývalého štátneho pracovníka nebudú mať, no len v prípade, že bude kvalifikovaný. "Ale uprednostňovať ho určite nebudeme,“ vyhlásil pre HN člen Predstavenstva Sitno Holdingu Ľudovít Černák mladší.

Ozdravenie železníc sa odkladá
Hoci sa na začiatku zdalo, že plán ozdravenia trojice koľajových firiem - Železničnej spoločnosti Cargo, Železničnej spoločnosti Slovensko a Železníc Slovenskej republiky - spojený s prepustením štyroch tisícok zamestnancov, sa uskutoční rýchlo, problémy sú i tu.

Plán totiž mala pôvodne odsúhlasiť vláda dnes, no termín sa odkladá. "Bude však hotový tento týždeň, kedy ho chceme prerokovať aj so všetkými dotknutými subjektmi,“ povedal nám hovorca ministerstva dopravy Martin Krajčovič. K oneskoreniu však nedošlo prvýkrát - nepopulárne opatrenie na železniciach zbrzdila už minulý týždeň premiérka Iveta Radičová. Tá znižovanie stavov podmienila schválením revitalizačného plánu ministerstva dopravy na rokovaní vlády.

01 - Modified: 2004-02-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šatan strelecky stíha Mariána Hossu 02 - Modified: 2004-02-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gönciho medailová päťdesiatka
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
26. apríl 2024 14:57