StoryEditor

Radičová: Fico žiadne reformy nespustil, má katastrofálne výsledky v zamestnanosti

15.02.2016, 23:00
Bývalá premiérka Iveta Radičová v exkluzívnom rozhovore pre Hospodárske noviny:

Ako prvá žena sa stala premiérkou Slovenska. Jej vláda však neprežila ani dva roky a uvoľnila miesto Robertovi Ficovi. Ako hodnotí súčasnú vládu a politickú kultúru na Slovensku Iveta Radičová.

Aký je podľa vás najvážnejší problém, ktorý by politici mali pred voľbami riešiť?

Európa je vystavená trom spojeným nádobám významných kríz – finančnej, ekonomickej a utečeneckej. Skôr by som asi použila výraz problém ako kríza. Krízou sa to stáva vtedy, ak sa problém nerieši. V ohrození je stále udržanie eura, stability a ekonomického rastu. Toto sú vážne problémy, ktoré treba riešiť súbežne a súvzťažne. Európska únia sa sama oslabuje svojimi vnútornými rozpormi. Nájsť spoločné riešenie je základ úspechu.

Zdá sa, že sme ho zatiaľ nenašli.

Strácame sami voči sebe. Čo sa týka nosnej témy, podľa môjho názoru sú to dve spojené nádoby problémov. Prvá je hospodársky model založený na dosahovaní ekonomického rastu pri nižších príjmoch. Urobili sme prvý transformačný krok z najmenej rozvinutých krajín do stredne alebo vyššie rozvinutých. A to spôsobom, že sme postavili náš model na otvorení sa investíciám, keď našou výhodou boli nižšie mzdy. Tento model, ktorý nám pomohol dostať sa medzi krajiny s ekonomickým rastom a so strednými príjmami, však už stagnuje desiaty rok. My sme neurobili druhý zásadný krok, a to je krok založený na vyšších príjmoch. U nás má väčšina občanov nízke príjmy, a to je zásadný problém. Raz to vybuchne v rezorte školstva, raz v rezorte zdravotníctva...

Premiér Fico avizoval, že chce vytvoriť 130000 nových miest. Súhlasíte s týmto číslom?

Bola by som rada, keby sme urobili reformu a vážny transformačný krok. Pretože je to krok, ktorý by urobil aj základné kroky na riešenie nezamestnanosti. My sme túto transformáciu začali robiť. Transformáciu spoločnosti tak, aby sa ekonomický rast premietal do spoločenského pokroku. Aby výsledok ekonomického rastu, ako je to teraz po štyroch rokoch, nebol vo zväčšení sociálnych rozdielov, ale v posilňovaní strednej triedy. To sa nerobí tak, že do štatistiky zamestnanosti zaradím ľudí na aktivačných prácach. Tým sa skrášli štatistika, ale tí ľudia naďalej žijú svoj trýznivý život. Výsledky v oblasti zamestnanosti hodnotím ako katastrofálne, pretože boli dosiahnuté zmenou metodiky a definície, kto je zamestnaný.

Kde bude podľa vás Slovensko v roku 2020?

Viete, presadiť riešenia napríklad v oblasti školstva, na to je nevyhnutná celospoločenská dohoda. To sú reformy, ktorých efekty nemôžete vidieť za jedno volebné obdobie. Prvé efekty uvidíte po šiestich alebo desiatich rokoch. Pokiaľ nebude dohoda a ďalšia vláda nebude pokračovať v reformách, tak ten efekt nenastúpi.

Pokračovali ste vy v reformách prvej Ficovej vlády?

Nerobili sme napríklad žiadne zásadné zmeny v rodinnej politike.

Nebolo to tým, že ste nemali čas?

Nie, nie. Stihli sme napríklad predĺženie materskej. Pokračovali sme v rodinnej politike. Tak ako prvá vláda Roberta Fica pokračovala v medzitrhu práce, čo je súbeh dávky a príjmu.

Ale ak Fico vyhrá voľby a bude pokračovať vo vláde, možno v koalícii, tak bude pokračovať vo svojich reformách...

Ale pán premiér Fico nespustil žiadne reformy. To je realita. Urobil niekoľko krokov, aby zabezpečil konsolidáciu verejných financií. Urobil vážny zásah v školstve. Nesplnil svoj prísľub zmeny financovania v školstve z normatívu na žiaka na financovanie tried. Neurobil reformu v sociálnej politike, ktorá je nevyhnutná. Rieši to sociálnymi balíčkami, ktoré nevnímam ako spravodlivé riešenie, pretože neriešia reálnu sociálnu situáciu ľudí. Neurobil a nespúšťal reformy.

Ak by ste boli premiérkou, siahli by ste po sociálnych balíčkoch?

Nikdy sme takou cestou nepostupovali. Zásada pri sociálnej politike je, že musíte prijímať opatrenia, ktoré nikomu inému neublížia. Ak prijmete opatrenie, ktoré je na úkor niekoho iného, tak ste sociálne nespravodlivý.

Nemáte chuť vrátiť sa späť do politiky, napríklad v roku 2020?

Neuvažujem týmto spôsobom, pretože keď sledujem štandardy našej politickej kultúry, tak to skôr odrádza ako priťahuje. Vstúpiť dobrovoľne do tohto sveta, v ktorom vidíte, aké panujú strašné normy, ako je nahrádzaná štandardná politická súťaž osobnými likvidáciami, tak to nie je práve priestor, ktorý by vás mohol priťahovať.

Ak by z marcových volieb vyšla pravicová vláda, prijali by ste pozíciu ministerky?

Nie som pripravená prijímať žiadne pozície vo vrcholovej politike. Jednoducho preto, že tu nie je náznak zmeny v politickej kultúre na kritiku oponenta bez osobnej likvidácie. Na normálnu súťaž v riešení namiesto vyhlasovania každého oponenta za nepriateľa. Pokiaľ nebude rovnaký meter a štandard politickej kultúry na Slovensku, tak sa nechcem zúčastňovať tohto typu politického súperenia.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
27. apríl 2024 16:46