StoryEditor

Milióny Američanov hrajú naše hry (video)

18.08.2010, 10:00
Na Slovensku ich takmer nikto nepozná. Od začiatku totiž vedeli, že ak chcú prežiť, musia preraziť v zahraničí. Hry od Cauldronu dnes hrajú ľudia po celom svete.

Marián Ferko, spoluzakladateľ firmy CAULDRON
My sme vlastne rozbiehali firmu už v roku 1995, keď tu tento biznis fakticky vôbec neexistoval. Všetci ľudia, čo sa na nás pozreli, to zhodnitili že, fúha, teda zakladať firmu, ktorá sa bude zaoberať vývojom hier, to je nemožné, tá firma nemá šancu uspieť, to musí skončiť úplne okamžite. Vôbec nikto neveril, že prežijeme aspoň prvý rok. Naša prvá hra, s ktorou sme prerazili sa volala Spellcross. Keď sa pozriem spätne čo všetko sa v tej hre nachádza a že to vlastne robili len štyria ľudia, tak musím povedať, že teraz by to musel robiť naozaj omnoho väčší tím ľudí. Vtedy to bol naozaj veľmi veľký zápal a do tej hry sme vkladali všetky naše emócie, naše myšlienky. Všetko to, čo sme si priali mať v hre, keď sme boli deti, sme si vlastne do tej hry aj vniesli. Prerazili sme s ňou na svetové trhy, vytvorili sme si veľmi dobré meno a tým pádom sa nám už otvorili dvere ďalej do sveta a mohli sme ďalej získavať lepšie a lepšie kontakty.

Takže vy ste prerazili skôr vo svete než doma?
No, keby sme chceli žiť len z predaja v Čechách a na Slovensku, tak by sme neprežili asi ani ten prvý mesiac. Takže už tá prvotná myšlienka bola, že tá hra sa musí predávať v zahraničí. Momentálne spolupracujeme s americkou vydavateľskou firmou Activision. Je to momentálne celosvetovo najväčšia firma, ktorá vydáva hry, a hlavne, ktorá je v pluse. Momentálna kríza spôsobila, že skoro všetky vydavateľské štúdiá prišli s červenými číslami na trh. Activision bol ako jediný v pluse, takže z tohto stále ťažíme.

Na vývoji hier sa dá veľmi získať a dá sa aj veľmi veľa stratiť. Len cca 10% z hier, ktoré sú vyvíjané, prinesú naozaj aj peniaze. Všetky ostatné hry prinesú len stratu. Firmy žijú len z tých 10% hier. My máme to štastie, že sa nám podarilo vyvíjať tak kvalitné hry, že každá naša hra, ktorá prišla na trh, priniesla publisherovi zisk. To znamená, že ani jedna z našich hier nebola stratová.

Ste niečím špecifický? Má firma Cauldron a vaše hry nejaký svoj punc, alebo, hovorili ste že robíte strieľačky, všetky tie strieľačky sa na seba takpovediac podobajú?

Veľmi dôležitá vec, ktorú firma môže mať, je technológia. Vo svete existuje veľmi málo firiem, kde dokážu za jeden rok vyprodukovať dve hry v tak malom tíme, v podstate šesťdesiatich ľudí, ako sme my. Väčšinou sa na nás obracajú práve kvôli tomu, že tak malý tím dokáže za tak krátky čas vyvinúť tak veľa.

Ako je to možné?
Sú to hlavne talentovaní ľudia, disciplína a poriadok vo firme počas výroby.

Ako sa hľadajú talenty v brandži, ktorá je ešte v plienkach, ktorá vlastne neexistuje? Ako ste ich našli?

Presne tak, ono v tomto regióne naozaj nie je žiadna škola, ktorá by dokázala naučiť ľudí vývoj hier. V zahraničí takéto školy existujú a veľmi veselo prosperujú. Zo začiatku to bolo naozaj ťažké, pretože čo sa týka výroby 3D grafiky alebo takého toho zložitejšieho programovania hier, veľmi málo ľudí vedelo vkročiť do tohto biznisu. To znamená, že sme museli hľadať veľmi dlho a veľakrát to bolo len rana do slepa - či sa ten človek ukáže alebo nie. Veľakrát sme mali naozaj šťastnú ruku a vybrali sme naozaj veľmi veľké talenty, ktoré nám pomohli kráčať ďalej.

Poslednú hru, ktorú sme vyvíjali pre firmu Activision bola Big Hame Hunter 2010. Je to vlastne poľovnícka hra, v ktorej hráč nerobí nič iné, len poľuje zvieratká a pri tom chodí po celom svete. Táto hra sa predávala fakticky len v Severnej Amerike a tam sa predalo jeden a pol milióna kusov.

menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/success-story, menuAlias = success-story, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
23. október 2024 13:23