StoryEditor

Zomrel Neil Armstrong, prvý človek na Mesiaci (video)

25.08.2012, 23:12
Aktualizované | Astronaut Neil Armstrong, prvý človek na Mesiaci, zomrel vo veku 82 rokov.

Zapísal sa do dejín austronautiky. Americká misia na Mesiac bola aj dokladom úspešnosti amerického vesmírneho programu a dala zabudnúť na predchádzajúce sovietska prvenstvo - vypustenie prvej umelej družice Sputnik v roku 1957 a prvý oblet zemegule v roku 1961. Muž, ktorý bol stelesnením tohto amerického úspechu, americký astronaut Neil Armstrong, zomrel v súvislosti s ťažkosťami po operácii srdca krátko po svojich 82. narodeninách.

"S ľútosťou oznamujeme, že Neil Armstrong zomrel v dôsledku komplikácií spôsobených jeho srdcovými problémami a operáciou, ktorú nedávno prekonal," citovala CNN oficiálne vyhlásenie Armstrongovej rodiny.

Armstrong, ktorý sa narodil 5. augusta 1930 v malom mestečku Wapakoneta v Ohiu, podstúpil na začiatku augusta operáciu tepien, pri ktorej mu tiež voperovali bypass. Podľa vtedajších informácií sa po zákroku cítil lepšie.

"Darí sa mu skvele," citovala televízna stanica NBC jeho manželku Carol. Zástupca NASA o Armstrongovi povedal, že je to "naozajstný americký hrdina" a poprial mu vtedy, aby sa rýchlo uzdravil.

"Hoci smútime nad stratou skvelého človeka, musíme tiež pripomenúť a osláviť jeho pozoruhodný život. Dúfame, že bude príkladom pre mladých ľudí po celom svete a ukáže im, ako meniť sny v skutočnosť, prekonávať prekážky a v túžbe po objavovaní obetavo slúžiť veci väčšej, než sú oni sami," uviedla Armstrongová rodina.

"Ak si budete chcieť uctiť Neilovu pamiatku, pozrite sa za jasnej noci na Mesiac, spomeňte si na neho a pošlite mu odkaz," vyzvala.

Povrchu Mesiaca sa Neil Armstrong ako veliteľ kozmickej lode Apollo 11 po prvýkrát dotkol 20. júla 1969. "Tu je základňa Tranquillity. Orol pristál!" ozvalo sa vtedy krátko po deviatej večer stredoeurópskeho času z Mesiaca.

O štyri hodiny neskôr Armstrong zostúpil po rebríku k sedavému mesačnému povrchu a predniesol slávnu vetu: "Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo." Potom vytlačil do tunajšieho prachu natrvalo svoje stopy. S ďalším členom posádky, Edwinom "Buzzom" Aldrinom, strávili na povrchu Mesiaca takmer tri hodiny.

Po návrate z druhej a poslednej vesmírnej cesty patril Armstrong k najpopulárnejším ľuďom zemegule. Navštívil viac ako 20 krajín sveta a v USA dostal Prezidentskú medailu Slobody.

V roku 2009 pri príležitosti 40. výročia letu Apolla 11 do vesmíru spustila Knižnica a múzeum Johna Fitzgeralda Kennedyho špeciálne webové stránky www.wechoosethemoon.org, kde možno virtuálne prežiť Armstrongovo obdobie.

 

menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 22:51