Peugeot Inception Concept FOTO: PeugeotFOTO: Peugeot
StoryEditor

Pod Tatrami sa objavil Peugeot za dva milióny eur. Prezrádza budúcnosť značky s levom

05.12.2023, 00:00
Autor:
rperpe
  • Upúta dizajnom, ale taktiež futuristickými riešeniami v kabíne a použitými technológiami.
  • Peugeot priniesol na Slovensko koncept s názvom Inception, ktorý ukazuje, ako by mohli vyzerať a čo by mohlo ponúknuť budúce modely tejto značky.
  • Ide o jediný nepredajný kus, ktorého hodnota je približne dva milióny eur. Za volant si však mohli sadnúť i slávne osobnosti Slovenska.

Ostré a extrémne dynamické tvary, mimoriadne futuristický nádych exteriéru i kabíny a zároveň masívne čelné okno či špeciálny volant. Francúzska automobilka Peugeot priblížila vyhliadky do budúcnosti svojim atraktívnym konceptom Inception, ktorý bol vytvorený design centrom Peugeot pod vedením Matthiasa Hossanna. Podľa slov výrobcu je symbolom premeny značky.

S novou generáciou miesta vodiča i-Cockpit a riadiacim systémom Hypersquare prináša revolučný pôžitok z jazdy a nový intuitívny spôsob ovládania vozidla. Inovatívna koncepcia panoramatickej presklenej plochy Skyspace poskytuje nové pocity, kabína vytvára nový vnútorný priestor s materiálmi, ktoré sa pohrávajú s farebnými odleskami a zároveň zaručujú mimoriadnu trvanlivosť.

Jediný existujúci exemplár sa dokonca po svetovom debute v Los Angeles pozrel aj na Slovensko, návštevníci akcie ho mohli zahliadnuť konkrétne v Tatranskom Ľadovom dóme na Hrebienku. Po dych berúcom príjazde v nenápadnom prívese kamiónu sa verejnosti futuristická novinka ukázala v plnej kráse, no speváčka Emma Drobná s hercom Filipom Tůmom mali dokonca možnosť aj posadiť sa a pózovať v aute, ktoré predstavuje budúcnosť peugeotov.

Jednotlivé technologické a možno dnes aj futuristické prvky tohto konceptu budú totiž už od roku 2025 preberať nové produkty značky. Peugeot Inception Concept otvára nové perspektívy prostredníctvom odvážnej architektúry odvodenej od generácie platforiem „BEV-by-design“ a ponúka veľkorysé rozmery, ktoré podčiarkujú dokonalosť jeho inovácií.

image

Peugeot vylepšil svoje rodinné MPV. Je ešte štýlovejšie a ponúkne väčší dojazd

Názov (latinsky „Inceptio“) znamená začiatok, takže aký iný názov môže lepšie vystihnúť ambície tohto manifestu značky? Ak ste však podľahli tvarom a riešeniam modelu, musíte si ešte počkať, ide o jediný existujúci nepredajný koncept s cenovkou ohromujúcich dvoch miliónov eur.

„Automobilka sa premieňa, ale Inception Concept zostáva nezameniteľne vozidlom Peugeot. Vyjadruje nadčasovú príťažlivosť značky a ukazuje, ako optimisticky sa pozeráme na budúcnosť automobilového odvetvia a na emócie, ktoré poskytuje,“ uviedol ešte pri predstavení konceptu Matthias Hossann, šéfdizajnér automobilky.

„Výrazný a jedinečný Inception Concept prichádza s novým poňatím priestorového zážitku pri riadení a zároveň ilustruje niektoré naše myšlienky, ktoré nám umožnia znížiť do roku 2030 uhlíkovú stopu značky o viac ako 50 percent. Premena značky sa týka všetkých aspektov koncepcie, výroby a života budúcich vozidiel Peugeot. Neoddeliteľnou súčasťou tejto transformácie je aj dizajn,“ dodal.

image

Peugeot Inception Concept a Emma Drobná FOTO: Peugeot

FOTO: Peugeot

Inception Concept stojí na platforme STLA Large, má siluetu nízkeho (134 centimetrov) a výkonného hatchbacku dlhého päť metrov – táto veľkosť bola zvolená zámerne, aby vyniklo množstvo inovácií vozidla. Nové natívne elektrické platformy „BEV-by-design“ uvedú taktiež technologické moduly riadené umelou inteligenciou: STLA Brain, STLA SmartCockpit a STLA Autodrive.

Stopercentne elektrický koncept je vybavený 800 V technológiou, jeho batéria s kapacitou rovných sto kWh umožňuje prejsť na jedno plné nabitie až 800 kilometrov, čo je inak vzdialenosť z Paríža do Marseille alebo z Bruselu do Berlína. Jeho spotreba je obdivuhodne nízka – výrobca deklaruje iba 12,5 kWh na sto kilometrov a batéria sa po „vyšťavení“ nabije na vzdialenosť zodpovedajúcu 30 kilometrom za jednu minútu, teda 150 kilometrov za päť minút.

Zaujímavosťou je, že Peugeot Inception Concept sa nabíja indukčne čiže jednoduchšie, bez nutnosti používať kábel. Dva kompaktné elektromotory, jeden vpredu a druhý vzadu, zabezpečujú pohon všetkých kolies a kombinovaný výkon 500 kW. Zrýchlenie z nuly na stovku je dosiahnuté za menej ako tri sekundy.

image

Peugeot opäť prekvapuje. Schopnosťami sa nové štýlové SUV približuje k prémiovkam

Dokonalosť technológií na palube týchto platforiem sa v koncepte Peugeot Inception odráža v systéme Steer-by-Wire. Z vozidla mizne volant, ako sme ho poznali po desaťročia, a namiesto neho je tu ovládanie Hypersquare, u ktorého mechanické spoje nahrádza digitálne elektrické ovládanie.

Vodorovne cez plášť dverí prechádza lišta TECH BAR, zapustená obrazovka vysiela rôzne hlásenia mimo vozidla, akonáhle sa k nemu vodič a cestujúci priblížia. 

Umelá inteligencia, ktorou je koncept vybavený, rozpozná vodiča a vykoná nastavenie komfortu (poloha sedadla, teplota, jazdný režim a multimediálne preferencie). Lišta ponúka okrem ukazovateľa stavu nabitia batérie aj obvyklé uvítacie a rozlúčkové správy a zahŕňa rad senzorov a radarov spojených s delegovaním riadenia, takže karoséria je vďaka absencii týchto technických prvkov úplne hladká. 

image

Peugeot Inception Concept FOTO: Peugeot

FOTO: Peugeot

Na palube vozidla Peugeot Inception Concept je všetko zariadenie umiestnené nižšie ako u bežného vozidla. Naproti sedadlám je ovládací panel, ktorý je vyhradený iba vodičovi a pri automatickom riadení ho možno zasunúť. Prístrojová doska mizne, rovnako ako priečka a čelná stena oddeľujúca motor. 

Vďaka tomuto úplne otvorenému výhľadu na ceste získavajú cestujúci nové perspektívy a zážitky, čo mnohonásobne zvyšuje emócie na palube. Peugeot Inception Concept je jednoducho pokročilou a mimoriadne dizajnovo atraktívnou víziou budúcnosti, ktorá má prísť už veľmi skoro a odrazí sa na podobe nadchádzajúcich modelov, ktoré skončia možno aj vo vašej garáži.

01 - Modified: 2023-11-13 13:36:47 - Feat.: 1 - Title: Peugeot vylepšil svoje rodinné MPV. Je ešte štýlovejšie a ponúkne väčší dojazd 02 - Modified: 2023-09-18 12:21:54 - Feat.: 1 - Title: Peugeot opäť prekvapuje. Schopnosťami sa nové štýlové SUV približuje k prémiovkam 03 - Modified: 2023-09-04 07:35:24 - Feat.: 0 - Title: Francúzsky atlét, ktorý sa šplhá k prémiovkam 04 - Modified: 2023-08-15 09:40:00 - Feat.: 1 - Title: Modernizovaný Peugeot 508 má slovenské ceny. Ukazujú, ako za posledné roky vyleteli
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Otázky, ktoré musia zvládať začiatočníci v autoškole. Pri niektorých zaváhajú i „profíci“ 02 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 03 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 04 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 05 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
27. apríl 2024 12:35