StoryEditor

Bublina sociálnych sietí vyvrcholila Facebookom

22.08.2012, 15:30
Autor:
laklak
Facebook nie je dobrá investícia ani pri nízkych cenách akcií, tvrdí analytik v rozhovore pre FinWeb.

Je po smrti Jobsa naozaj hodnota Applu taká, ako ju vidí trh?
Ocenenie akcií spoločnosti trhom je veľmi transparentné, nakoľko cenu akcií stanovujú milióny obchodníkov na celom svete. Ak má niekto iný názor na cenu akcií, napríklad ich vidí nižšie, existuje množstvo zaujímavých spôsobov, ako tieto očakávania vyjadriť. Na margo Jobsa treba poznamenať, že aj keď bol veľký vizionár, jeho smrťou Apple nestratil väčšinu toho zaujímavého, čo firma ponúka. Za značkou Apple stoja tisícky ľudí a všetci chcú vytvárať najlepšie produkty.

Hrozí pri Apple taký pád akcií, ktorí by prekvapil aj investorov?
Ani akcie ako Apple sa v histórii nevyhli veľkým poklesom. Tie sa nedajú vylúčiť ani teraz. Každá firma je totiž ovplyvnená externými faktormi a napríklad problémy, ako sme videli nedávno na trhu pevných diskov, sa môžu zopakovať aj napríklad pri displejoch alebo procesoroch. Takéto riziká sa ale dajú veľmi ťažko odhadnúť.

Existujú vo svete technológií z pohľadu investorov iné spoločnosti, ktoré sú podobne atraktívne ako bol kedysi Apple?
Technologický sektor ponúka neustále nové a nové príležitosti. Zaujímavý je aktuálne napríklad cloud computing, kde medzi hlavných hráčov patria firmy ako Salesforce.com alebo Intuit.

Oplatí sa v tejto dobe investovať do firiem z IT?
Technologický sektor už dávno nie je len o šedých škatuliach a internete, ale ponúka široké spektrum rôznych firiem. Pri výbere rôznych odvetví ako aj konkrétnych firiem musí byť investor veľmi selektívny.

Na čo sa pri investícii skôr zamerať, firmy, ktoré vyrábajú produkty či skôr softvérové?
Každý investor má rôzne očakávania od svojej investície. Osobne však preferujem softvérové firmy. Tieto firmy majú vyššie marže a tiež menšie nároky na sieť predaja. Zároveň sú k zákazníkovi vždy nablízku.

Môžu ešte akcie Facebooku padať? Na akú hodnotu?
Akcie Facebooku sú aj pri aktuálnych úrovniach stále veľmi nadhodnotené vzhľadom na predošlé zisky a príjmy. Preto považujem za vhodné radšej držať sa mimo akcií firmy.

Nebola toto bublina zo Silicon Valley?
Bublina sociálnych sietí asi naozaj vyvrcholila IPO spločnosti Facebook. Okrem LinkedIn sa totiž ani jednej zo sociálnych hviedičiek nedarí. Tieto firmy majú, samozrejme, potenciál, no sú katastrofálne predražené a vystavené neustálej konkurencii zo strany malých firiem.

Oplatí sa investovať do Facebooku pri takýchto cenách akcií?
Podľa môjho názoru nie.

 

Ján Beňák

analytik TRIM Broker

 

Obchodovanie s TRIM Broker

 

01 - Modified: 2005-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Benetton a Mattel navrhnú odevy 02 - Modified: 2005-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Shell a BASF predajú Basell 03 - Modified: 2005-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecko zníži daňové zaťaženie firiem
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 10:10