Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Začiatok novej éry? Rozhodnutie v USA je zlomové, znamená veľký posun pre kryptomeny, tvrdí manažér burzy

11.01.2024, 12:14
Autor:
ČTKČTK

Americká burzová komisia so schválením dlho váhala. Hlavným dôvodom boli kontroverzie a výrazné cenové výkyvy.

V Spojených štátoch sa odo dneška môže obchodovať s prvými investičnými fondmi na spotový bitcoin, ktoré americká Komisia pre cenné papiere (SEC) po niekoľkých odkladoch a otvorenej neochote nakoniec v stredu schválila.

Časť analytikov považuje tento vývoj za novú éru dostupnosti regulovaných investičných produktov ku kontroverzným kryptomenám, ktorý môže prispieť k ďalšej kultivácii odvetvia.

Prichádza zmena

Práve kontroverzie a výrazné cenové výkyvy u kryptomien sú jedny z hlavných dôvodov, prečo americká burzová komisia tak dlho so schválením fondov na spotový bitcoin váhala. Produkty, ktoré nakoniec povolila, sú vo svojej podstate klasické investičné fondy obchodované na burze (ETF).

image

Podvrh ho vystrelil o tisíce dolárov, ale skutočne veľký zlom prišiel pre bitcoin až teraz

Tie novo schválené sa oproti doterajším fondom líšia v tom, že môžu nakupovať bitcoiny, a ich cena sa potom bude odvíjať od cenových pohybov bitcoinu.

"Súhlas s ETF na spotový bitcoin zo strany SEC predstavuje významný míľnik pre toto odvetvie," povedal šéf spoločnosti Bakkt Gavin Michael. Jeho firma sa venuje softvéru pre odvetvie kryptomien a niektorým súvisiacim službám.

"Dúfam, že to signalizuje novú éru regulovaných kryptoproduktov ponúkaných renomovanými a dôveryhodnými spoločnosťami z odvetvia kryptomien," dodal podľa špecializovaného serveru CoinDesk.

"Je skvelé, že ETF inštitúciám uľahčuje držanie bitcoinov, ale nakoniec ich balíme do fondu, aby ich sprostredkovatelia mohli predať investorom," upozornila zakladateľka spoločnosti The Defiant Camila Russová. "Kryptomeny by však mali byť o tom, že budú investorov tlačiť opačným smerom. Mali by byť spokojní s riešením, keď nemajú prostredníkov ani žiadne povolenia," dodala.

Jednoduchší proces

Bitcoin sa dnes okolo 10-tej hodiny nášho času predával zhruba za 46 300 dolárov a za posledných 24 hodín vykazoval zhruba dvojpercentný rast. Za minulý rok bitcoin posilnil o viac ako 150 percent, stále však zostáva pod maximom takmer 69-tisíc dolárov, na ktorom sa ocitol v novembri 2021.

"Schválenie ETF na spotový bitcoin je zlomovým krokom, ktorý znamená veľký posun pre celé odvetvie kryptoaktiv do tradičného finančného sveta," povedal manažér kryptomenovej burzy Binance pre Českú republiku Ondřej Pilný.

"Prináša niekoľko výhod. Prvá spočíva v poskytnutí jednoduchého vstupného bodu pre tradičných investorov a bežných ľudí, ktorí chcú investovať do kryptomien. Vďaka bitcoinovým ETF sa pre nich proces zjednoduší a urobí ho rovnako jednoduchým ako investovanie do bežných akcií," dodal.

image

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy schválila 11 bitcoinových investičných fondov, mena zmazala straty

Na veľkých burzách v Spojených štátoch sa až na výnimky začína oficiálne obchodovať o 09:30 miestneho času (15:30 nášho času), so začatím obchodov s novo schválenými ETF však nie je nutné čakať.

Burzy totiž umožňujú obchodovať aj mimo stanoveného času, a to už od štvrtej hodiny rannej miestneho času (10:00 nášho času).

Záleží tak iba na tom, či maklérske spoločnosti okamžite zaradia do svojich obchodných systémov novo pridelené symboly ku každému fondu. Komisia schválila 11 žiadostí k ETF na spotový bitcoin.

Rozhodnutie otvára nové cesty

"Schválenie tiež prináša viac dôveryhodnosti ku kryptomenám a môže zaujať širšie spektrum investorov. Považujem túto udalosť za katalyzátor, ktorý urýchľuje evolúciu kryptomien. Toto schválenie je dôležitou správou nielen pre bitcoin, ale tiež ho možno chápať ako precedens, ktorý otvára cestu pre ďalšie finančné produkty spojené s kryptomenami,“ dodáva Pilný.​

V Spojených štátoch boli už v roku 2021 schválené fondy ETF na bitcoinové futures, ktoré investujú do derivátov, nie priamo do podkladového aktíva, v tomto prípade do bitcoinov, ako teraz schválené ETF.

Burzová komisia ETF spotový bitcoin dlho odmietala povoliť, aj kvôli škandálom, ktoré toto odvetvie sprevádzali. Predseda SEC Gary Gensler aj v stredu upozornil, že nikto by nemal predpokladať, že komisia teraz začne schvaľovať kryptomenové cenné papiere.

image

Prečo investovať do digitálnych tokenov: Prípad BTMT

"Či sa to predsedovi SEC Garymu Genslerovi páči alebo nie, ten systém sa musí zmeniť s ohľadom na zákony o cenných papieroch," povedal šéf a zároveň právnik spoločnosti AR Media Andrew Rossow.

Upozornil, že domáce i medzinárodné trhy sa zmenili a ďalej sa aktívne prispôsobujú situácii. V sektore sa navyše výrazne angažujú veľkí hráči, ako je americká investičná spoločnosť BlackRock – najväčší správca majetku na svete.

"Je to obrovské pozitívum pre inštitucionalizáciu bitcoinu ako triedy aktív," povedal podľa agentúry Reuters výkonný riaditeľ spoločnosti Rosenblatt Securities Andrew Bond, ktorý sa špecializuje na finančné technológie.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 12:32