Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy schválila 11 bitcoinových investičných fondov, mena zmazala straty

10.01.2024, 22:46
10.01.2024, 22:54
Autor:
ČTKČTK

Bitcoin po zverejnení správy zmazal časť strát. Dnes po väčšinu senca táto najznámejšia kryptografia oslabovala.

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy dnes udelila súhlas so spustením 11 investičných fondov na spotové bitcoiny obchodované na burze. Informovala o tom agentúra Reurters, ktorá to označuje za zlomový moment pre sektor kryptomien. Správu neskôr potvrdil predseda SEC Gary Gensler. Cena bitconu sa po oznámení zmenila len nevýrazne, kryptografia vymazala časť predchádzajúcich strát.

Najznámejšia kryptografia dnes po väčšinu senca oslabovala. Reagovala na utorkové zneužitie oficiálneho účtu SEC na sociálnej sieti X.

Miliardové investície

Príspevok na účte už v utorok oznámil, že regulačný úrad udelil súhlas so spustením bitcoinových ETF. Neskôr sa ukázalo, že bol účet napadnutý, a na internete sa tak objavil neautorizovaný príspevok. Komisia v posledných rokoch zamietla niekoľko žiadostí o spustenie ETF na spotový bitcoin s odôvodnením, že trh s kryptomeny je náchylný na manipuláciu.

Okolo 22:25 nášho času bitcoin podľa špecializovaného portálu CoinDesk za uplynulých 24 hodín klesal o 1,3 percenta a pohyboval sa okolo 45 704 dolárov.

image

Podielové fondy majú už takmer 250 rokov. Investorom vyberú tie najlepšie

Dotknuté fondy otvárajú trh s kryptomenou ďalším miliónom užívateľov z radov drobných i veľkých investorov a môžu prilákať miliardové investície. Hlavným cieľom bitcoinového ETF je zjednodušiť investičný proces pre jednotlivcov, ktorí majú o bitcoin záujem, ale buď si ho nemôžu alebo nechcú zaobstarať, alebo sa zdráhajú zaoberať sa zložitou technickou stránkou ťažby a vlastníctva bitcoinu a obchodu s ním.

Regulácia

Výhodou bitcoinových ETF je, že sú prevádzkované v komplexnom regulačnom rámci, ktorý zabezpečuje ochranu investorov a stabilitu trhu a zároveň preklenuje priepasť medzi tradičnými financiami a trhom s kryptomeny.

"Schválenie bitcoinového ETF v USA vyvoláva optimistické vyhliadky. Zvýšený záujem o nový finančný nástroj môže prilákať ďalší kapitál do kryptomienkového prostredia, a to aj od retailových investorov, "uviedol šéf spoločnosti Coinmate Roman Valihrach.

"Zdá sa, že inštitúcie začínajú brať bitcoin a kryptomeny vážne, čo môže mať za následok jeho väčšie prijatie a legitimitu u širšieho spektra užívateľov," dodal. "Oproti doteraz známym derivátovým ETF je tu však podstatný rozdiel. Ide totiž o takzvané spotové ETF, a tak firmy, ktoré ho vydajú, musia bitcoin reálne vlastniť. Produkt je tak krytý skutočnou hodnotou, "uviedol Valihrach.

"Schválenie bitcoinových spot ETF vnímam ako významný krok ako k popularizácii bitcoinu, tak aj k jeho akceptovaniu ako štandardného investičného aktíva," uviedol Matej Žák, šéf výrobcu hardvérových kryptopenženiek Trezor.

"Však prijatie ETF má svoje ale. Môžu prilákať váhavých investorov vďaka ľahšiemu prístupu k bitcoinu, je tu však riziko straty jeho samotnej podstaty v centralizovaných štruktúrach, ako sú ETF fondy a burzy. Tieto nástroje berú investorom možnosť držať bitcoin priamo a vyžadujú plnú dôveru v správcu fondu, čo je v rozpore s decentralizovanou povahou a prísľubom najznámejšej kryptomeny, "dodal.

01 - Modified: 2024-01-10 17:26:26 - Feat.: 1 - Title: Dolár oslabuje ku košu mien, trh čaká na štvrtkovú správu o inflácii v USA 02 - Modified: 2024-01-10 12:23:57 - Feat.: 0 - Title: Podielové fondy majú už takmer 250 rokov. Investorom vyberú tie najlepšie
01 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 05 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:16