globalne_loga
StoryEditor

Kde končia naše staré mobilné telefóny

30.11.2016, 06:35
Mobily sú klasifikované ako nebezpečný odpad. Pri zlej recyklácii sa z nich uvoľňujú toxické látky.

Z ešte pred pár rokmi ojedinelého a zriedkavého vlastníctva mobilného telefónu sa stala nepísaná nutnosť pre človeka dnešnej doby. Neprotestujeme. Prijímame a kupujeme. Skúšame novinky na trhu. Lepšie, výkonnejšie a odolnejšie. Nie je teda prekvapením, že sa nám v šuflíkoch hromadia staršie, ale stále funkčné, mobilné telefóny. V tom lepšom prípade.

Starý mobil ako nebezpečný odpad

Mobilné telefóny predstavujú komplexnú zmes stoviek minerálov, z ktorých mnohé obsahujú nebezpečné chemické látky. Preto sú aj klasifikované ako nebezpečný odpad, s ktorým je potrebné ekologicky nakladať. Aby sme zamedzili úniku toxických látok do prírody, vody a pôdy, je nevyhnutné mobil ekologicky zneškodniť. Podľa Tretiruka.cz, českého ekologického manažérskeho centra, dokáže jeden mobil kontaminovať až 132-tisíc litrov pitnej vody.

Aktívna odpadová politika je preto nevyhnutnosťou. Na porovnanie, milión  riadne recyklovaných mobilov ušetrí dosť elektrickej energie pre 185 amerických domácností na jeden rok.

Aj napriek varovaniam končia mnohé mobily na skládkach, kde sa po zhutnení kompaktorom, prístrojom na drtenie odpadu, a pôsobením vonkajších procesov začnú z mobilného telefónu  uvoľňovať rôzne toxické látky ako arzén, berýlium, kadmium, nikel, olovo.

Keďže je recyklácia elektroodpadu relatívne nákladná, veľa elektronického odpadu sa nelegálne vyváža. Zväčša do afrických a ázijských krajín, upozorňuje mimovládna organizácia Greenpeace. „Množstvo starých výrobkov sa vyváža do rozvíjajúcich sa krajín, kde sa e- odpad triedi v recyklačných prevádzkach. S veľkou pravdepodobnosťou končí časť odpadu na skládkach komunálneho odpadu, spaľovniach alebo je ilegálne exportovaná do rozvíjajúcich sa krajín. Asi najznámejšou je skládka takéhoto odpadu v Ghane. Je ich však, bohužiaľ, omnoho viac,” hovorí Ivana Kohutková, koordinátorka toxickej kampane Greenpeace.  

Ako je to na Slovensku

Snahu, aby Slováci recyklovali svoje mobilné telefóny, v súčasnosti najčastejšie obmieňané elektrospotrebiče na svete, vyvíjajú aj slovenskí mobilní operátori. Za prinesenie starého telefónu do predajne bezplatne zabezpečia ekologickú likvidáciu. Ďalšou možnosťou je výkup telefónu. „V tomto prípade zákazníkovi o výkupnú cenu znížime poplatky za ďalšie služby a starý telefón posunieme tretej strane, ktorá ho repasuje a predá v zahraničí,” hovorí Peter Gálik, špecialista komunikácie spoločnosti Slovak Telekom.

Slovenský Orange má zas od roku 2013 vytvorený program pre zbieranie a likvidáciu nepotrebných mobilných zariadení. „Medzi krajinami v skupine Orange je Slovensko v rámci eko modelu zbierania nepotrebných mobilov lídrom. Za rok 2015 sa nám podarilo vyzbierať pri takto postavenom cieli 16,52 percenta telefónov, čo hodnotíme ako pozitívny výsledok, stále však vidíme potenciál toto číslo zvyšovať. Na aktuálny rok 2016 máme nastavený cieľ na 17 percent.  Náš model stojí na presvedčení a ochote ľudí odovzdať nepotrebný telefón bezplatne, bez očakávania akejkoľvek odmeny, ” hovorí Barbora Oberučová, PR manažérka spoločnosti.  

S projektom na odovzdávanie mobilných telefónov prichádza napríklad aj organizácia Asekol, ktorá sa zameriava na zber celého spektra elektroodpadu. Elektroodpad vyzbierava prostredníctvom kontajnerov umiestnených v mestách pri stojiskách kontajnerov. Projekt plánujú podľa manažéra zbernej siete Pavla Havrana spustiť tento rok Trnave, Hlohovci, Šali a Senci.

Autorkou článku je študentka kurzu Globálne výzvy (nielen) pre žurnalistov.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 02 - Modified: 2024-04-16 11:00:00 - Feat.: - Title: Svet vyprodukoval za jediný rok šialených 62 miliónov ton elektroodpadu. Ide o ekvivalent 8 226 bratislavských mostov SNP 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:57