StoryEditor

Svet objavuje zabudnutý liek Indiánov. Potraviny so "zázračnými" účinkami

11.12.2015, 19:04
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Ich pôsobivé účinky poznali už naši predkovia. Cestu do nášho súčasného jedálnička si razili pomaly, ale stalo sa. Jesť ich a používať ich pri varení je dnes najväčší trend.

 


Všetko o jedle a stravovaní nájdete TU.


 

Chia semiačka
Plodina, ktorú sme my „objavili“  len nedávno, pozná svet už niekoľko tisíc rokov, patrí k najstarším zdrojom našej výživy a zároveň k najekologickejším a „najčistejším“ plodinám vôbec.  Malé semiačka, ktoré sú na prvý pohľad podobné maku, sú bohaté na antioxidanty, vhodné pre nízkosacharidovú stravu, podporujú tráviaci systém, pomáhajú chudnúť a pri detoxikácii tela, pre množstvo zinku skrášľujú kožu, vlasy a nechty a vďaka množstvu vlákniny zostanete dlhšie sýti. Len jedna lyžica chia semien vám poskytne kompletnú dennú dávku omega-3 mastných kyselín. Vďaka tomu pomáha k zníženiu cholesterolu pri zachovaní správnej funkcie ciev. Sú prirodzene bezlepkové a skvelé pri cukrovke.





Je však dôležité vedieť ich používať. Namáčať ich môžete v šťave, pridané v kaši, pudingu, smoothie, jogurte, šaláte či v zeleninových jedlách. A vďaka svojej úžasnej schopnosti absorbovať vodu sa hodia aj na zahustenie omáčok či nahradenie vajíčka vo vegánskych receptoch. A ak máte nočnú, dajte si ich len do vody. Povzbudia vás.
 


O negatívnych fenoménoch medzi potravinami čítajte TU.



 

Mungo a iné klíčky
Objavili sme ich vďaka  japonskej, čínskej a vietnamskej kuchyne. Sú skvelou náhradou strukovín a bohatým zdrojom minerálnych látok, vitamínov, enzýmov, stopových prvkov a rastlinných bielkovín v koncentrovanej forme. Ak ich budete jesť pravidelne, môže sa vám zlepšiť trávenie, imunita, sú vhodné pri detoxikácii organizmu, prevencii a boji proti bežnému nachladnutiu, chrípkam a rôznym ochoreniam vrátane rakoviny. Stačia dve hodiny klíčenia a obsah prospešných látok sa môže zvýšiť aj o polovicu. Klíčky sa môžu jesť aj tepelne upravované, ale čerstvé sú, samozrejme, najlepšie. Nakličovať sa dá i suchý hrach, fazuľa, šošovica, sója, lucerna, kukurica či žerucha.

 

 

Quinoa
Aj ju sme používali už pred tisíc rokmi. Kým my sme mali pšenicu, v Južnej Amerike to bola práve quinoa. Obsahuje veľké množstvo bielkovín a mnoho vitamínov – napr. betakarotén, vitamín C, kyselinu listovú, tiamín alebo riboflavín, je tiež zdrojom minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok alebo horčík. Pripravíte si ju veľmi jednoducho. Varí sa asi 15 minút – dva diely vody na jeden diel quinoy, po uvarení má jemnú, nadýchanú štruktúru a orieškovú chuť. Kombinovať ju môžete s avokádom či so zeleninou.

 

 


 

01 - Modified: 2007-12-05 06:21:13 - Feat.: 0 - Title: Brusel verí, že euro stihneme
01 - Modified: 2022-02-03 14:41:17 - Feat.: - Title: Obľúbená guilty pleasure a kilá navyše. Ako a prečo vlastne vznikli čipsy? 02 - Modified: 2017-07-05 13:28:19 - Feat.: - Title: Delikatesa či nechutnosť. Pozrite sa, ktoré jedlá sú v niektorých krajinách zakázané 03 - Modified: 2015-12-06 09:51:52 - Feat.: - Title: Povedz mi, ako sa stravuješ a ja ti poviem, kto si 04 - Modified: 2015-12-07 17:17:24 - Feat.: - Title: Pobláznili celú generáciu. Tieto jedlá však vôbec nie sú zdravé 05 - Modified: 2015-12-02 17:40:58 - Feat.: - Title: Mäso mi v živote nechýba. Objavil som nové chute
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 15:01