Ich pôsobivé účinky poznali už naši predkovia. Cestu do nášho súčasného jedálnička si razili pomaly, ale stalo sa. Jesť ich a používať ich pri varení je dnes najväčší trend.
Všetko o jedle a stravovaní nájdete TU.
Chia semiačka
Plodina, ktorú sme my „objavili“ len nedávno, pozná svet už niekoľko tisíc rokov, patrí k najstarším zdrojom našej výživy a zároveň k najekologickejším a „najčistejším“ plodinám vôbec. Malé semiačka, ktoré sú na prvý pohľad podobné maku, sú bohaté na antioxidanty, vhodné pre nízkosacharidovú stravu, podporujú tráviaci systém, pomáhajú chudnúť a pri detoxikácii tela, pre množstvo zinku skrášľujú kožu, vlasy a nechty a vďaka množstvu vlákniny zostanete dlhšie sýti. Len jedna lyžica chia semien vám poskytne kompletnú dennú dávku omega-3 mastných kyselín. Vďaka tomu pomáha k zníženiu cholesterolu pri zachovaní správnej funkcie ciev. Sú prirodzene bezlepkové a skvelé pri cukrovke.
Je však dôležité vedieť ich používať. Namáčať ich môžete v šťave, pridané v kaši, pudingu, smoothie, jogurte, šaláte či v zeleninových jedlách. A vďaka svojej úžasnej schopnosti absorbovať vodu sa hodia aj na zahustenie omáčok či nahradenie vajíčka vo vegánskych receptoch. A ak máte nočnú, dajte si ich len do vody. Povzbudia vás.
O negatívnych fenoménoch medzi potravinami čítajte TU.
Mungo a iné klíčky
Objavili sme ich vďaka japonskej, čínskej a vietnamskej kuchyne. Sú skvelou náhradou strukovín a bohatým zdrojom minerálnych látok, vitamínov, enzýmov, stopových prvkov a rastlinných bielkovín v koncentrovanej forme. Ak ich budete jesť pravidelne, môže sa vám zlepšiť trávenie, imunita, sú vhodné pri detoxikácii organizmu, prevencii a boji proti bežnému nachladnutiu, chrípkam a rôznym ochoreniam vrátane rakoviny. Stačia dve hodiny klíčenia a obsah prospešných látok sa môže zvýšiť aj o polovicu. Klíčky sa môžu jesť aj tepelne upravované, ale čerstvé sú, samozrejme, najlepšie. Nakličovať sa dá i suchý hrach, fazuľa, šošovica, sója, lucerna, kukurica či žerucha.
Quinoa
Aj ju sme používali už pred tisíc rokmi. Kým my sme mali pšenicu, v Južnej Amerike to bola práve quinoa. Obsahuje veľké množstvo bielkovín a mnoho vitamínov – napr. betakarotén, vitamín C, kyselinu listovú, tiamín alebo riboflavín, je tiež zdrojom minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok alebo horčík. Pripravíte si ju veľmi jednoducho. Varí sa asi 15 minút – dva diely vody na jeden diel quinoy, po uvarení má jemnú, nadýchanú štruktúru a orieškovú chuť. Kombinovať ju môžete s avokádom či so zeleninou.