StoryEditor

Dobrodružstvo tritisíc metrov nad vecou

06.12.2007, 23:00

Presne tritisíc metrov nad morom je vzduch čistý ako krištáľ. Do tváre sa opiera slnko, s vlasmi sa pohráva vietor. Pred vami "defilujú" alpské štíty - ale len na pol žrde, akoby sa hanbili za široké boky rozložené v údoliach. Krajina pod "nohami" je utopená v hustej hmle. Inverzia na ľadovci Kitzsteinhorn!

Lyžiarsky raj Kitzsteinhorn Kaprun v rakúskych alpách leží asi 500 kilometrov za hranicami rodnej hrudy. Jedno z najznámejších lyžiarskych stredísk rakúskej spolkovej krajiny Salzburg sa nachádza na ľadovci, ktorý sa strmo týči nad malebnou rakúskou dedinkou Kaprun. Pre menej skúsených lyžiarov treba pripomenúť, že lyžovačka na ľadovci neznamená bezhlavé šmýkanie sa po zľadovatenej ploche. Zabudnúť treba aj na hrôzostrašné predstavy o polámaných rebrách, rukách či nohách v prípade pádu na "ľad".
Opak je pravdou - v prípade ľadovca ide o príjemnú lyžovačku s celoročnou vrstvou snehu s trojtýždňovou technickou prestávkou. Lyžovať sa dá od novembra do júna, na príjemných a z pohľadu skúsenejšieho lyžiara nenáročných svahoch. Tie pod Kitzsteinhornom sú totiž vhodné aj pre začiatočníkov. Na prvý pohľad možno nuda pre extrémistov, ktorí by sa na oficiálne vyznačených tratiach otrávene "prechádzali". Netreba však zabúdať, že mimo nich sa vybúri každý lyžiarsky zvrhlík.

Turizmus - chlieb každodenný
Príchod do Kaprunu nie je zložitý. Za hranicami sa vydáte smerom na Linz a Salzburg. Autom aj s prestávkami sa dá 500 kilometrov zvládnuť za šesť hodín.
Milovníci luxusu si prídu na svoje v početných hoteloch, ktoré spájajú tradičnú alpskú architektúru s najmodernejšou technikou. Reštaurácie, bary, fitnescentrá, wellness, sauny či bazény sú samozrejmosťou.
Menej nároční lyžiari, pre ktorých je luxusný uterák v luxusnej kúpeľni na lyžovačke treťoradou záležitosťou, si určite vyberú zo širokej ponuky penziónov s domáckou atmosférou. Výhodou je, že k domácim môžete zavítať kedykoľvek a nie ste limitovaní časom. Privítajú vás s úsmevom aj o polnoci. Turistický ruch so stovkami turistov totiž patria k dôležitým chlebodarcom pod Alpami.
Ani omrvinka na zmar
Turizmu sa často "obetujú" celé dediny. Potvrdzujú to aj naši domáci - majitelia typického penziónu s domáckou atmosférou, kde sa po dvore prechádzajú mačky. Rozširujú kapacity, pristavujú saunu a miniwellness. "Klienti si to pýtajú. Ak to nenájdu u nás, idú k susedom. Museli sme sa prispôsobiť," vysvetľuje majiteľ penziónu Manfred. Na cene sa s ním vždy dá dohodnúť. Po dlhoročných skúsenostiach napríklad vie, že Slováci sú citliví na každý cent navyše.
Rakúšania si zas trikrát zvážia každý gram jedla, ktorý majú svojim hosťom ponúknuť. Platí totiž - ani omrvinka nazmar. Po raňajkách či večeri preto nezostane na stole ani "suchá kôrka". Na druhej strane, preplnený žalúdok a lyžovanie sa príliš neznášajú. Pochopíte to v momente, keď sa zohýbate k lyžiarkam a viete, že každý ďalší hlt navyše by znamenal, že ich nezapnete. V takých chvíľach oceníte germánsku šetrnosť a pochopíte, že je opodstatnená.

Všetko zlé je na niečo dobré
Pri pohľade na strmé svahy z parkoviska sa vám môže zatočiť hlava. Najmä, keď vidíte v 100-metrovej výške koľajnice vedúce do temného, vyše tri kilometre dlhého tunela vytesaného v skale. Naposledy tadiaľ šla pozemná lanovka 11. novembra 2000. Laminátová kabínka začala v tuneli horieť, pričom lyžiari sa pokúšali zachrániť útekom v smere dymu. Tunel však fungoval ako komín, a tak ich oheň čoskoro dohonil. Zachránila sa iba skupina dvanástich ľudí, ktorí bežali smerom dole. Dnes je na pamiatku 155 obetí pri parkovisku pamätník.

Romantika v okolí jedného z najznámejších francúzskych lyžiarskych stredísk Chamonix. Snímka: archív lyžiarskeho strediska

Rakúske lyžiarske strediská vyhľadávajú aj milovníci adrenalínového lyžovania. Snímka: archív lyžiarskeho strediska

Prechod cez talianske Alpy. Snímka: Profimedia.cz

Luxusné hotely v St. Moritz sa pýšia prívlastkom najlepšia adresa vo Švajčiarsku. Snímka:Profimedia.cz

Pohľad z vajíčka
Smutné udalosti sa pokúsili Rakúšania preklenúť opätovným sprevádzkovaním strediska. V rovnakom roku postavali vzduchovú lanovku s modernými kabínkami, ktoré vyzerajú ako vajíčka. Do strediska vrátili lyžiarov a dôveru v bezpečnosť. Aj preto sa takmer milión lyžiarov ročne nechá vyviesť zo základne vo výške 900 metrov nad morom k prvej prestupnej stanici o kilometer vyššie.
Z vajíčka sa vystupuje veľmi príjemne. Je na úrovni zeme, takže nehrozí potknutie. Posúva sa pomaly a nikto na vás v zhone netlačí, aby ste už-už vypadli.
Vo výške 1 978 metrov môžu nedočkavejší nasadnúť na sedačku a vyviezť sa rovno k svahu. Pre pohodlnejšie a lenivšie nátury je dobrou správou, že "odparkovať sa" dá v reštaurácii či v športovom obchode.
Ďalšou z možností je pokračovať v jazde vo vajíčku. Pre lyžiara sa tak naskytne pohľad na prvú zjazdovku, ktorá je dokonale upravená. O deviatej hodine ráno tú ešte veľa lyžiarov nie je a vy si môžete vychutnať jazdu bez bubnov. Fascinujúce sú plochy medzi zjazdovkami, vystlané čerstvo napadaným prachovým snehom. Vábia ako veľká perina, ktorá je lahôdkou pre freeriderov. Všetko však na vlastné riziko.
Konečnou stanicou "vajíčka" je miesto, kde sa nachádza skvele vybavené lyžiarske centrum Big Apple v neuveriteľných 2 450 metroch nad morom. Lyžiarov okrem perfektných služieb ohromí aj futuristický tvar centra - presklené "jablko", v ktorom nájdete všetko, čo potrebujete. Ak stratíte rukavice, či zatúžite po modernejších lyžiarskych okuliaroch, určite si vyberiete v tunajšom lyžiarskom obchode. Pre gurmánov je ideálnym miestom obrovská reštaurácia s výhľadom na okolité hory. Slováci sa nemusia obávať dlhých radov a príšerných hygienických podmienok na toaletách - je ich tu dosť pre všetkých a kompetentní sa o ne pravidelne starajú. Samozrejmosťou je skiservis a infocentrum. O osobné veci sa nemusíte báť - ruksaky si možno bez strachu zo zlodejov uložiť na ktorýkoľvek vešiakoch. Nielen v tejto nadmorskej výške, ale ani v tejto kultúre, nie je zvykom kradnúť.

Až do roztrasenia
Na svahu pod vrcholom ľadovca Kitzsteinhorn sa lyžiarom ponúka na prvý pohľad nekonečne veľa možností. Isť pomou, sedačkou, vlekom? Vybrať si možno z dvadsiatich možností. Keďže pre mnohých snowboardisot nie je veľmi príjemné jazdiť pomou, výber je jasný: sedačková lanovka.
Cez víkendy je na svahoch dosť plno, no v týždni si môžete vychutnať fantastickú jazdu spod štítu až k strednej prestupovej stanici dlhú vyše tisíc metrov. Námaha stojí aj za roztrasené kolená. Cestou hore vo vajíčku si dostatočne oddýchneme. Keďže rady na vleky sú minimálne, za deň si môžete dať takúto spanilú jazdu aj niekoľkokrát. Na vlek sme totiž čakali najviac dve minúty.

Rakúsky dôchodok
Bežnou realitou je, že na svahu stretnete všetky vekové kategórie vrátane tých skoršie narodených. Starší, dobre vyzerajúci párik dôchodcov nie je na svahu ničím výnimočným - Rakúšania majú lyžovanie jednoducho v krvi bez ohľadu na vek. Na zjazdovke sú disciplinovaní, väčšinou lyžujú jeden za druhým. Niektorí však nemajú v láske snoubordistov a dávajú to pocítiť najmä pri nasadaní do sedačky.

Máááálcajt - veľká žranica po rakúsky
V čase obeda (Mahlzeit) si prví nedočkavci obsadzujú miesta pred Big Apple už od jedenástej. Nie je to však pre neúmerný hlad, ale čokoládovohnedé opálenie. Kvalita horského "bronzu" je pritom porovnateľná so seychellským opálením.
V reštaurácii si možno vybrať z nepreberného množstva jedál. Zabudnite na pripálenú cigánsku a rozmrazenú fazuľovicu z Vysokých Tatier. Pod Kitzsteinhornom sa najete ako kráľ. Germáni sú gurmáni. Majú radi jedlo a sú radi, ak vás môžu niečím naozaj delikátnym aj pohostiť. Aj ten najrozmaznanejší jazýček si pochutná na grilovanom mäsku či voňavej klobáske. Ak sa vám máli je tu talianska či čínska kuchyňa. Dezert na záver? Tvarohový, ovocný, čokoládový alebo jogurtový koláčik. Nech sa páči, do prasknutia dobré.
Po sýtom jedle sa netreba ponáhľať na kopec. Aj tak vám nič neujde. Bolia vás nohy? Len kúsok od reštaurácie sa môžete zvaliť na zem a masér vám jemne pomasíruje stuhnuté či unavené svaly. Alebo si len tak ľahnete na ležadlo a budete si užívať fantastickú pohodu. Až do mementu, kým vás z nej nevytrhnú rakúske šlágre. Rakúšania totiž milujú svoje štadiónové popevky a s obľubou ich nechajú počúvať aj iné národnosti, ktoré nemajú až taký vzťah k hitom tipu Anton aus Tirol.

Čo potrebujete
- Komerčné zdravotné poistenie pre prípad zranenia. Stredisko je vybavené špičkovo, v prípade ťažkých úrazov je za pár minút na svahu vrtuľník, no základné zdravotné poistenie pre tento prípad stačiť nebude.
- Dobré slnečné okuliare. Na svah preniká veľa svetla aj cez mraky, bez okuliarov neriskujte. Hrozí poškodenie zraku, keďže sa všade odráža svetlo od bieleho snehu.
- Krém s vysokým UV filtrom, aspoň 30.
- Dva druhy búnd. Keď vykukne slniečko, je skutočne teplo - až na tielko, ale len v jarných mesiacoch.
- v pohode si vezmite aj desiatu. Nikto vám nebude robiť problémy, že jete vlastné jedlo v priestoroch reštaurácie
- Na toalete sa neplatí, nemusíte sa stresovať s drobnými vo vrecku.
- Nepotrebujete "slimáka". Lístok môžete mať vo vrecku, čítačky ho dokážu dekódovať. Len ho nestraťte. Kontrolou prechádzate aj smerom dole.
- Nezabudnite, že hore a úplne dole sa dostanete len raz. Ak ste niečo zabudli v aute, poproste niekoho v informáciách, ale zo skúsenosti môžeme potvrdiť, že ak zahráte dostatočne zúfalého, pustia vás opäť hore.
- Ak niečo stratíte (rukavice, čiapku), poobzerajte sa v staniciach pri vlekároch. Majú tam debničky so zabudnutými vecami.

01 - Modified: 2003-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V kombináte v Žiari prepustia 578 ľudí 02 - Modified: 2003-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko 03 - Modified: 2003-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Agrárna reforma má aj výhody 04 - Modified: 2003-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diaľničné mýto zatiaľ nie je stanovené 05 - Modified: 2003-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V stavebníctve zaostávame
menuLevel = 2, menuRoute = style/styl, menuAlias = styl, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 14:44