Poslanci Európskeho parlamentu. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Európsky parlament podporil členstvo Ukrajiny v EÚ. Po skončení vojny má vstúpiť aj do NATO

15.06.2023, 14:59
Autor:
ČTKČTK

Silná, stabilná a nezávislá Ukrajina je podľa europoslancov dôležitá pre stabilitu euroatlantického priestoru a kľúčová pre európsky a celosvetový mier.

Europoslanci vyzvali členské štáty NATO, aby dodržali svoj záväzok ohľadom členstva Ukrajiny v Severoatlantickej alianci a po skončení vojny v tejto krajine s ňou začali vstupný proces. V dnes prijatej rezolúcii Európskeho parlamentu tiež apelovali na krajiny EÚ a na Európsku komisiu, aby pokračovali v podpore Ukrajiny tak, aby s ňou únia mohla už tento rok začať rokovania o vstupe do únie.

image

NATO podporuje protiofenzívu na Ukrajine, podľa Stoltenberga prináša výsledky. Je nutné pokračovať, vyhlásil

V rezolúcii o udržateľnej obnove Ukrajiny a jej integrácii do euroatlantického spoločenstva poslanci europarlamentu zdôraznili, že mier, ktorý prinesie víťazstvo Ukrajiny, musí byť zaistený jej integráciou do EÚ a NATO. Silná, stabilná a nezávislá Ukrajina je podľa europoslancov dôležitá pre stabilitu euroatlantického priestoru a kľúčová pre európsky a celosvetový mier.

Kľúčové budú rokovania vo Vilniuse a Washingtone

To, že sa Ukrajina v budúcnosti môže stať členom Severoatlantickej aliancie, vyhlásilo NATO na svojom summite už v roku 2008 v Bukurešti a vlani v septembri Kyjev o členstvo formálne požiadal. Táto téma má byť jedným z hlavných bodov summitu NATO, ktorý sa uskutoční o mesiac vo Vilniuse.

Európsky parlament dnes v rezolúcii uviedol, že očakáva, že nadchádzajúce summity vo Vilniuse a Washingtone pripravia cestu k pozvaniu Ukrajiny na vstup do NATO a že proces pristúpenia bude zahájený po skončení vojny a dokončený čo najskôr.

Nová rezolúcia europarlamentu tiež vyzýva členské štáty EÚ a Európsku komisiu, aby jasne vytýčili cestu pre začiatok prístupových rozhovorov únie s Kyjevom. Komisia a členské krajiny majú pokračovať v podpore Ukrajiny tak, aby s ňou Brusel mohol začať vstupné rokovania už tento rok.

Ukrajina podala oficiálne žiadosť o členstvo v EÚ vlani vo februári a od minuloročného júna má štatút kandidátskej krajiny. Podľa europoslancov urobila už hmatateľný pokrok pri presadzovaní zásadných reforiem. V októbri má komisia zverejniť správu o pokroku v plnení jej odporúčaní z vlaňajšieho júna. O pripravenosti Ukrajiny na členstvo a ďalších krokoch na jej ceste do únie by potom mal rozhodovať summit EÚ v decembri.

Europoslanci žiadajú reformy aj splnenie kritérií

EP však zdôraznil, že Ukrajina musí splniť všetky kritériá vstupného procesu a vyzval Kyjev, aby vykonal požadované reformy. Najmä vyzdvihol posilnenie vlády práva a reformy súdnictva a tiež boj proti korupcii, čo podľa EP pomôže aj v procese rekonštrukcie vojnou zničenej krajiny.

Europoslanci sľúbili pokračovať v podpore Ukrajiny do plnej obnovy jej medzinárodne uznávaných hraníc aj potom pri procese obnovy krajiny.

V rezolúcii EP tiež vyzval Rusko, aby zastavilo vojenské operácie, stiahlo sa z Ukrajiny a aby prestalo s násilnými deportáciami civilistov, najmä detí. Na komisiu a krajiny EÚ europoslanci apelujú, aby ďalej rozšírili protiruské sankcie, okrem iného aj na úplný zákaz vývozu ruských diamantov. Európske firmy vyzývajú, aby sa úplne stiahli z Ruska.

Europoslanci tiež v rezolúcii označili za akt terorizmu a vojnový zločin zničenie Kachovskej priehrady zo 6. júna, tento čin zároveň pripísali Rusku. Podporili tiež vyšetrovanie tejto udalosti Medzinárodným trestným súdom na žiadosť Kyjeva. Pretrhnutie priehrady, ktoré spôsobilo rozsiahle záplavy a smrť niekoľkých desiatok ľudí, považuje EP aj za ekocídu, za ktorú tiež musí byť niekto pohnaný na zodpovednosť pred súdom.

image

ANALÝZA: Keď voda z Kachovskej priehrady opadne, ukrajinskí mariňáci napadnú Rusov od chrbta

EP tiež vyzval ďalšie krajiny Rady Európy, aby sa čo najskôr pripojili k iniciatíve založenia registra škôd spôsobených Ukrajine ruskou inváziou. Vznik registra oznámili v máji krajiny Rady Európy na summite v Reykjavíku.

01 - Modified: 2023-06-14 21:49:24 - Feat.: 1 - Title: Europarlament presadzuje kvalitnejšie a platené stáže v celej Európskej únií, stanoví minimálnu odmenu 02 - Modified: 2023-06-14 21:35:03 - Feat.: 1 - Title: Na bývalého poslanca Europarlamentu odsúdeného za špionáž pre Rusko vydali zatykač 03 - Modified: 2023-06-14 15:16:47 - Feat.: 1 - Title: Dobrý sluha, ale zlý pán. Slovenskí europoslanci podporili návrh na reguláciu umelej inteligencie 04 - Modified: 2023-06-14 13:16:43 - Feat.: 1 - Title: Europoslanci chcú plán potravinovej bezpečnosti EÚ a zdroje pre poľnohospodárov
01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:07