StoryEditor

Ukrajina nie je podľa Bidena pripravená na vstup do NATO, Zelenskyj žiada záruky

09.07.2023, 18:38
09.07.2023, 19:24
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident chce aj naďalej poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc a zbrane.

Ukrajina teraz nie je pripravená na vstup do Severoatlantickej aliancie. V rozhovore poskytnutom stanici CNN to povedal americký prezident Joe Biden. Problém je vojna s Ruskom, zapracovať podľa neho musí Ukrajina ale aj na demokratizácii. Dôležité je teraz podľa Bidena pripraviť "rozumnú cestu", aby sa Ukrajina v budúcnosti členom aliancie stať mohla. Štáty NATO vrátane USA budú aj naďalej poskytovať Kyjevu vojenskú pomoc a zbrane, ktoré Ukrajina potrebuje pre svoju obranu, dodal Biden.

"Nemyslím si, že by bola pripravená na členstvo v NATO," odpovedal americký prezident na otázku, ktorú v rozhovore položil moderátor Fareed Zakaria. Podľa amerického prezidenta ohľadom vstupu Ukrajiny nepanuje v NATO jednomyseľnosť, pretože je krajina teraz vo vojne s Ruskom. Vstupom Ukrajiny by sa vo vojne s Ruskom ocitlo aj samotné NATO.

image

Nesúlad v NATO: Madrid je proti poslaniu kazetovej munície Ukrajine, Londýn proti jej používaniu

"Myslím, že je predčasné... vyvolať teraz hlasovanie (o vstupe Ukrajiny), pretože musia byť naplnené aj ďalšie požiadavky, vrátane demokratizácie a ďalších otázok," dodal Biden. Podľa neho by však Severoatlantická aliancia mala ponúknuť Ukrajine "rozumnú cestu", aby sa jednou súčasťou vojenského bloku mohla stať. Biden tiež povedal, že odmietol požiadavku ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vzniesol ešte pred vlaňajšou inváziou, aby sa zaviazal, že Ukrajina do NATO nikdy nevstúpi.

Biden chce aj naďalej poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc a zbrane. Jeho administratíva oznámila tento týždeň ďalší balík vojenskej pomoci vo výške 800 miliónov dolárov, ktorého súčasťou je aj kazetová munícia. Poskytnúť tieto zbrane, ktoré sa vyše 100 krajín zaviazalo prestať používať a vyrábať, bolo podľa amerického prezidenta "ťažkým rozhodnutím".

image

Vrátime sa na front, sľúbili velitelia z Azovstaľu. Rusi sa cítia ponížení

Ukrajina bude jednou z hlavných tém summitu NATO vo Vilniuse, ktorý sa uskutoční v utorok a stredu. Biden dnes odcestoval do Európy. Pred summitom navštívi Britániu, kde bude v pondelok rokovať s premiérom Rishim Sunakom aj kráľom Karolom III.

Bezpečnostné záruky pre Ukrajinu

Ukrajina by mala na nadchádzajúcom summite Severoatlantickej aliancie dostať "jasné bezpečnostné záruky". Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore, ktorý dnes zverejnila americká stanica ABC. Členské krajiny NATO by podľa neho mali ukázať, že sa Ruska neboja. Dvojdňový aliančný summit vo Vilniuse sa začína v utorok.

"Ukrajina by mala dostať jasné bezpečnostné záruky, kým nie je v NATO," vyzval Zelenskyj v rozhovore s moderátorkou relácie This Week Marthou Raddatzovou.

Ukrajinský prezident nepotvrdil, či sa summitu v litovskom hlavnom meste osobne zúčastní. Podľa agentúry DPA podmienil v rozhovore svoju účasť tým, že rozhodnutia sa budú prijímať na základe rokovaní priamo na vrcholnej schôdzke. "Nechcem ísť do Vilniusu pre zábavu, ak už rozhodnutie padlo," dodal.

image

Presvedčil Zelenskyj Erdogana? Velitelia z Mariupolu sú späť na Ukrajine, Moskva hovorí o porušení dohody

Americký prezident Joe Biden v rozhovore poskytnutom stanici CNN a zverejnenom rovnako dnes uviedol, že Ukrajina teraz nie je pripravená na vstup do aliancie. Problém je vojna s Ruskom, zapracovať podľa neho musí Ukrajina ale aj na demokratizácii.

Hovorca Bieleho domu pre záležitosti národnej bezpečnosti John Kirby televízii ABC povedal, že NATO bude "nakoniec budúcnosťou Ukrajiny", predchádzať jej vstupu do aliancie ale bude musieť koniec vojny s Ruskom a séria hospodárskych reforiem.

Ukrajina a jej vyhliadky na členstvo budú jednou z hlavných tém summitu NATO vo Vilniuse, ktorý sa uskutoční v utorok a stredu. Formálne pozvanie do aliancie, ktoré by si Kyjev želal, ale zrejme nedostane, upozornila agentúra DPA.

01 - Modified: 2023-07-08 05:56:50 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj si zabezpečil kľúčovú podporu Turecka. Ukrajina si zasluhuje členstvo v NATO, vyhlásil Erdogan 02 - Modified: 2023-07-07 21:58:18 - Feat.: 1 - Title: USA pošlú Ukrajine kontroverznú kazetovú muníciu 03 - Modified: 2023-07-07 18:54:39 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina nemôže vstúpiť do NATO skôr, než na jej území nebude mier, vyhlásil Kollár 04 - Modified: 2023-07-07 15:49:23 - Feat.: 1 - Title: Premiér na stretnutí so Zelenským potvrdil pokračovanie podpory Ukrajine 05 - Modified: 2023-07-08 09:35:45 - Feat.: 1 - Title: Prvá zo 16 objednaných húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu bude vyrobená do konca júla
01 - Modified: 2024-05-11 08:59:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom. Dodávky však nezastavili 02 - Modified: 2024-05-10 21:12:29 - Feat.: - Title: MS v Hokeji: Švédi porazili Američanov 5:2. Ďalší zápas ich čaká s Poľskom 03 - Modified: 2024-05-10 19:58:31 - Feat.: - Title: Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy. Kyjevu vyjadril podporu 04 - Modified: 2024-05-10 17:16:18 - Feat.: - Title: Zbrane, munícia, aj obrnené vozidlá. Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-05-10 16:32:20 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, oficiálne rezignoval
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 12:18