Kazetová munícia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nesúlad v NATO: Madrid je proti poslaniu kazetovej munície Ukrajine, Londýn proti jej používaniu

08.07.2023, 15:54
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina poskytla písomné uistenie, že kazetovú muníciu bude používať "veľmi opatrne", aby minimalizovala riziko pre civilistov.

Ukrajine by nemala byť poslaná kazetová munícia, vyhlásila dnes španielska ministerka obrany Margarita Roblesová. Komentár urobila v reakcii na rozhodnutie Spojených štátov darovať tieto kontroverzné zbrane Kyjevu na pomoc pri protiofenzíve voči ruským silám. Britský premiér Rishi Sunak dnes zdôraznil, že Británia je signatárom dohovoru, ktorý zakazuje výrobu kazetovej munície a odrádza od jeho používania, proti ktorému sa vyslovila aj OSN. Kyjev sa zaviazal, že muníciu nepoužije v Rusku alebo v mestských oblastiach.

Kazetová munícia v určitej fáze letu exploduje a rozpadne sa na množstvo menších náloží, ktoré zabíjajú na veľkej ploche. Kvôli hrozbám pre civilistov budí značnú kontroverziu. Viac ako 120 krajín vrátane Španielska sa v Dohovore o kazetovej munícii zaviazalo, že tieto zbrane nebudú ďalej vyrábať, skladovať, presúvať ani používať. Dohodu nepodpísali napríklad USA, India alebo Brazília, ale ani Rusko a Ukrajina, ktoré obe podľa medzinárodných pozorovateľov tento typ munície už od vlaňajšieho februára, teda od začiatku ruskej invázie, použili.

"Španielsko má okrem pevného záväzku voči Ukrajine aj pevný záväzok, že určité zbrane a bomby nemôžu byť dodávané za žiadnych okolností," povedala Roblesová novinárom v Madride. "Nie kazetovej munícii a áno legitímnej obrane Ukrajiny, ktorá by, ako chápeme, nemala byť vykonávaná pomocou kazetovej munície," dodala.

Spojené štáty v piatok oznámili, že Ukrajine poskytnú okrem iného kazetovú muníciu v rámci nového balíka vojenskej pomoci v hodnote 800 miliónov dolárov (735 miliónov eur). Súčasťou balíka budú aj delostrelecké granáty kalibru 105 milimetrov a 155 milimetrov, desiatky bojových vozidiel pechoty, protitankové strely Javelin alebo munícia do systému HIMARS.

Generálny tajomník OSN António Guterres je proti ďalšiemu používaniu kazetovej munície, uviedol v piatok hovorca OSN na otázku ohľadom plánovaného vyhlásenia USA. Sunak dnes zdôraznil, že Británia je signatárom Dohovoru o kazetovej munícii, ale inak sa bude snažiť Ukrajinu ďalej podporovať.

USA sa dlho zdráhali túto muníciu poskytnúť kvôli rizikám, ktoré môžu nevybuchnuté nálože predstavovať pre civilistov aj dlho po skončení konfliktu, uviedol poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Ukrajina podľa neho však poskytla písomné uistenie, že ich bude používať "veľmi opatrne", aby minimalizovala riziko pre civilistov.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že táto munícia pomôže zachrániť životy ukrajinských vojakov. Dodal, že Ukrajina bude viesť prísnu evidenciu o jej použití a vymieňať si informácie so svojimi partnermi.

"Náš postoj je jednoduchý - musíme oslobodiť naše dočasne okupované územia a zachrániť životy našich ľudí," napísal Reznikov na twitteri. "Ukrajina použije túto muníciu iba na deokupáciu našich medzinárodne uznaných území. Táto munícia nebude použitá na oficiálne uznanom území Ruska," dodal. Táto zbraň podľa neho navyše bude použitá iba na "prelomenie obranných línií nepriateľa", nie v mestských oblastiach.

Ruský veľvyslanec Anatolij Antonov kritizoval odovzdanie týchto zbraní Ukrajine. "Krutosť a cynizmus, s akým Washington pristúpil k otázke odovzdania smrtiacich zbraní Kyjevu, je zarážajúce," citovala Antonova agentúra TASS. "Teraz bude vinou USA mnoho rokov hroziť, že nevinní civilisti budú vyhodení do vzduchu muníciou, ktorá zlyhala," dodal.

01 - Modified: 2024-05-04 11:58:36 - Feat.: - Title: G7 plánuje pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov, píše Bloomberg 02 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-05-04 08:24:55 - Feat.: - Title: Po ruských útokoch dronmi hlásia na Ukrajine požiare a zranených 04 - Modified: 2024-05-04 06:35:29 - Feat.: - Title: Rusko hlási ukrajinský raketový útok na Krym 05 - Modified: 2024-05-04 06:21:22 - Feat.: - Title: Španielske ministerstvo zruší cenu býčích zápasov, rozhodnutie vyvolalo kritiku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 13:59