Kim Čong-un a ruský minister obrany Sergej Šojgu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kim Čong-un hovoril s ruským ministrom obrany o posilnení vojenskej spolupráce

17.09.2023, 07:40
Autor:
TASRTASR

Rokovanie sa konalo v sobotu vo Vladivostoku, ktorý Kim navštívil počas svojej cesty na ruský Ďaleký východ. V rámci nej sa minulý týždeň stretol na summite s prezidentom Vladimirom Putinom.

Severokórejský vodca Kim Čong-un viedol s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom rozhovory o posilnení dvojstrannej vojenskej spolupráce a výmeny. Oznámili to v nedeľu štátne médiá v Pchjongjangu.

Rokovanie sa konalo v sobotu vo Vladivostoku, ktorý Kim navštívil počas svojej cesty na ruský Ďaleký východ. V rámci nej sa minulý týždeň stretol na summite s prezidentom Vladimirom Putinom.

Kim a Šojgu si podľa severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA vymenili názory na praktické otázky týkajúce sa posilnenia strategickej a taktickej koordinácie a spolupráce medzi ozbrojenými silami oboch krajín.

Vodca KĽDR v sobotu tiež navštívil leteckú základňu Kneviči, kde si pozrel strategické bombardéry, viacúčelové lietadlá a ďalšie vojenské stroje, aké Rusko nasadzuje vo vojne na Ukrajine. Bol aj na základni ruskej Tichomorskej flotily a na palube tamojšej fregaty. Kima sprevádzali minister obrany a velitelia vzdušných a námorných síl.

Kimovu návštevu Ruska sprevádzajú obavy západných štátov, že sa Moskva a Pchjongjang dohodnú na dodávkach zbraní. Podľa amerických a juhokórejských predstaviteľov by KĽDR mohla poskytnúť Rusku muníciu pre vojnu na Ukrajine výmenou za modernú zbrojnú technológiu, ktorá by pomohla Kimovým nukleárnym ambíciám.

V nedeľu Kim navštívi univerzitu vo Vladivostoku. Očakáva sa aj stretnutie s gubernátorom Prímorského kraja Olegom Kožemiakom. Ten uviedol, že budú hovoriť o výmenných programoch pre školákov a inej spolupráci v oblastiach športu, cestovného ruchu a kultúry. Podľa ruských médií by si Kim mohol pozrieť aj potravinárske podniky.

 

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 03 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:01