Severokórejský vodca Kim Čong-un počas návštevy akvária 17. septembra 2023 vo Vladivostoku. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Úsmevy, zbrane a dojemný happy end. O Kimovi v Rusku vznikol dokument

20.09.2023, 18:00
Autor:
pttptt

Šípková ruženka či bezpilotné lietadlá. Dokument zobrazuje poslednú cestu Kim-Čong una do Ruska

Severokórejská štátna televízia KRT v stredu odvysielala dokument o poslednej ceste svojho vodcu Kim Čong-una do Ruska a jeho summitu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Dokumentárny film o vodcovej ceste, ktorú producenti snímky označujú za „významný krok v posilňovaní vzťahov medzi oboma krajinami“, odvysielali iba u nich.

Od impozantného začiatku po šťastný návrat domov

Veľkolepý príchod obrneným vlakom, priateľské potrasenie rúk s ruským prezidentom, prehliadka Vladivostoku aj návšteva kozmodrómu, a – mnoho ďalšieho. Kimove zážitky z Ruska odvysielala severokórejská štátna televízia KRT.

Jedenapolhodinový dokument zachytáva celú Kimovu cestu za Vladimirom Putinom od 10. do 19. septembra.

VIDEO: Kim si počas cesty prezrel nielen zbrane, navštívil aj ruskú námornú základňu. Ide však o iný dokument.

Severokórejský vodca Kim Čong-un dňa 12. septembra prvýkrát po štyroch rokoch opustil územie svojho štátu a prišiel obrneným vlakom do Ruska. Najskôr zamieril na kozmodróm Vostočnyj, kde rokoval s Putinom. Následne za sprievodu ruského ministra obrany Sergeja Šojgua navštívil ďalšie kľúčové vojenské a technologické miesta v regióne.

Pozrel si tiež univerzitu vo Vladivostoku a zúčastnil sa šou bieluh, delfínov, tuleňov a mroža Mišu v miestnom akváriu. Podľa Podľa záberov ruských médií ho obzvlášť pobavil plutvonožec.

image

Kim Čong-un sa vracia do vlasti z "úspešnej" návštevy Ruska

Šípková Ruženka aj nepriestrelná vesta

Po armádnych prehliadkach Kim navštívil aj vladivostocké divadlo, kde videl prvé dejstvo baletného predstavenia Šípková Ruženka. Ako dar na rozlúčku dostal set bezpilotných lietadiel a nepriestrelnú vestu.

Dokument v poslednej časti zachytáva aj šťastný Kimov návrat domov, pri ktorom ho vítajú dievčatá s kvetmi.

image

Kim ukončil návštevu Ruska, odcestoval domov obrneným vlakom

Zriedkavé stretnutie ruského prezidenta a severokórejského vodcu Kim Čong-una vyvolávalo od začiatku znepokojenia od Južnej Kórey a Japonska až po Ukrajinu, Spojené štáty a celú Európu. Obavy panovali najmä pre dohody o odovzdávaní zbraní medzi oboma krajinami.

Cesta navyše zdôraznila, ako sa záujmy Ruska a Severnej Kórey zbližujú tvárou v tvár oddelenej, silnejúcej konfrontácii so Západom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 04:01