Americký minister zahraničia Antony Blinken. FOTO: Reuters
StoryEditor

Blinken varoval pred šírením dezinformácií umelou inteligenciou, zdôraznil podporu demokratických hodnôt

18.03.2024, 12:47
Autor:
ČTKČTK

Americký minister zahraničia podotkol, že riziká šírenia fake news a dezinformácií sú tento rok zvlášť vysoké, pretože ide o "mimoriadny volebný rok".

Americký minister zahraničia Antony Blinken dnes na úvod Summitu pre demokraciu v Soule zdôraznil, že digitálne technológie musia podporovať demokratické hodnoty. Varoval pritom, že autoritárske režimy tieto technológie zneužívajú na podrývanie demokracie a porušovanie ľudských práv. Upozornil tiež na riziká, ktoré pri šírení dezinformácií predstavujú sociálne siete a umelá inteligencia.

Obsah by mal byť označený

"Boj proti dezinformáciám, najmä tým generovaným umelou inteligenciou, je kľúčový pre bezpečnosť Spojených štátov," vyhlásil podľa agentúry AFP Blinken. "Americké ministerstvo zahraničia preto zverejnilo odporúčania, ktoré majú pomôcť verejnosti lepšie odolávať manipuláciám s informáciami," povedal.

Podľa neho by sociálne médiá mali okrem iného označovať obsah generovaný umelou inteligenciou, "aby používatelia vedeli, či je obrázok skutočný, alebo nie".

image

Ulice New Yorku plní nelegálne lešenie. Bojovať s ním bude umelá inteligencia

Riziká šírenia fake news a dezinformácií sú tento rok zvlášť vysoké, pretože ide o "mimoriadny volebný rok", podotkol Blinken na schôdzke, ktorú organizuje Južná Kórea. Zároveň zopakoval obvinenie Ameriky, že za globálnymi kampaňami zameranými na manipuláciu s informáciami stoja Rusko a Čína.

Rusko obvinili zo šírenia klamstiev aj ďalší účastníci summitu. "Jediná vec, ktorá je desivejšia ako akcia Ruska počas jeho pokračujúcej agresie voči Ukrajine, sú odporné klamstvá, ktoré sú súčasťou ruskej propagandy. Ich šírenie napomáhajú sociálne siete, deepfakes (zmanipulované obrázky, videá či zvuky) a všadeprítomní roboti," povedal námestník poľského ministra zahraničných vecí Robert Kupiecki.

Typická zaujatosť a dvojaký meter, znie z Číny

Hovorca čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone Blinkenove výroky odsúdil ako "typickú zaujatosť a dvojaký meter".

"Spojené štáty typicky nazývajú pročínsky obsah a správy dezinformáciami a tie protičínske označujú za pravdivé informácie," povedal. Obvinenie zo šírenia falošných a zavádzajúcich informácií opakovane odmieta aj Kremeľ.

image

Europoslanci schválili prísnejšie pravidlá pre umelú inteligenciu, niektoré systémy chce zakázať úplne

Trojdňový Summit pre demokraciu začal prezident hostiteľskej Južnej Kórey Jun Sok-jol. "Falošné správy a dezinformácie vytvorené s pomocou AI a digitálnych technológií nielenže porušujú osobnú slobodu a ľudské práva, ale tiež ohrozujú demokratické systémy," uviedol juhokórejský prezident.

Južná Kórea hostí tretí Summit pre demokraciu, ktorý vznikol z iniciatívy amerického prezidenta Joea Bidena. Jeho cieľom je rokovať o spôsoboch, ako zabrániť porušovaniu ľudských práv a slobôd.

01 - Modified: 2024-03-11 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Smrť na krídlach, ktorú nikto neriadi. Amerika chystá revolúciu v letectve, spolieha sa na umelú inteligenciu 02 - Modified: 2024-02-22 21:54:37 - Feat.: 1 - Title: Akcie v USA za sebou majú rekordný deň, Nvidia spustila mániu umelej inteligencie 03 - Modified: 2024-02-19 10:20:12 - Feat.: 0 - Title: Umelá inteligencia dokáže odhaliť karcinóm prsníka z odtlačku prsta 04 - Modified: 2024-02-19 10:59:27 - Feat.: 0 - Title: Hodnotu OpenAI odhadli na 80 miliárd dolárov, trojnásobok oproti vlaňajšku
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 02 - Modified: 2024-04-26 13:24:12 - Feat.: - Title: Pomocou AI vytvoril obnažené deepfake fotky detí, umelú inteligenciu tak skoro nepoužije. Britský súd vydal prelomový verdikt 03 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 04 - Modified: 2024-04-19 08:48:12 - Feat.: - Title: 5 praktických tipov, ako môžete použiť umelú inteligenciu vo svojom každodennom živote 05 - Modified: 2024-04-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Kto získa virtuálnu korunku Miss AI? V prvej súťaži krásy svojho druhu sa stretnú počítačom vytvorené ženy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:06