Robotníci rozoberajú sochy zo sovietskej éry, ktoré predstavovali sľub vernosti kozákov ruskému cárovi zo 17. storočia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kyjev odstraňuje sovietsky pomník, ktorý pripomína priateľstvo s Ruskom

30.04.2024, 15:38
Autor:
ČTKČTK

Vlani Ukrajina prijala "dekolonizačný" zákon, ktorého cieľom je premenovať ulice a zbúrať pamiatky spojené s Moskvou.

Kyjevská radnica oznámila, že začala odstraňovať pomník zo sovietskej éry, ktorý spomína na priateľstvo s Ruskom. Deje sa tak na pozadí vojny, ktorú proti Ukrajine pred viac ako dvoma rokmi rozpútalo Rusko a ktorá si vyžiadala desaťtisíce mŕtvych, poznamenala agentúra AFP.

"Komunálne služby mesta začali odstraňovať pamätník na počesť perejaslavskej dohody," uviedla radnica. Spomínaná dohoda z roku 1654 priniesla spojenie východnej - a neskôr celej - Ukrajiny s Ruskom.

image

Ukrajina sa ďalej zbavuje sovietskych symbolov, v Kyjeve odstránili pomník ruského básnika Puškina

Radnica upozornila, že odstránenie pamätníka môže trvať niekoľko dní, keďže ide o dosť masívne dielo, ktoré sa skladá z asi dvoch desiatok prvkov s celkovou hmotnosťou šesť až sedem ton. Pomník bude prevezený do kyjevského múzea.

Nad pamätníkom sa týči oblúk, odhalený na 60. výročie založenia Sovietskeho zväzu v roku 1982. Pôvodne sa nazýval Oblúk priateľstva národov, ale vlani ho premenovali v rámci "dekomunizácie" na Oblúk slobody ukrajinského národa.

Súčasťou kompozície boli pôvodne dve sochy, ukrajinského a ruského proletára. Vlani obe bronzové sochy odstránili, pričom ruskému proletárovi odpadla hlava, čo vyvolalo záplavu komentárov na sociálnych sieťach, poznamenal denník Ukrajinska pravda s tým, že podľa rozhodnutia radnice z minulého mesiaca má zmiznúť aj sám oblúk, napriek premenovaniu.

"Je to opatrenie, ktoré bolo potrebné prijať," povedala AFP 32-ročná psychologička Aljona Javorivská z Kyjeva. "Nechápem, prečo tu tento pomník stále bol," dodala.

image

V Rusku miznú pamätníky obetí Stalina. Tie na jeho počesť, naopak, pribúdajú

Pre jej rovesníka, hasiča Oleksandra Severyna, je táto operácia naopak "nevhodná". Domnieva sa totiž, že počas vojny by úrady lepšie využili vynaložené prostriedky, keby ich použili na financovanie armády.

Ukrajina, bývalá sovietska republika, ktorá získala nezávislosť v roku 1991, roky presadzuje politiku likvidácie pamiatok pochádzajúcich zo sovietskej éry. Premenovala už mnohé mestá, aby im vrátila názvy z doby pred boľševickou revolúciou v roku 1917. Tieto opatrenia zosilneli po ruskej anexii Krymu v roku 2014 a ešte viac po invázii ruských vojsk vo februári 2022.

Vlani Ukrajina prijala "dekolonizačný" zákon, ktorého cieľom je premenovať ulice a zbúrať pamiatky spojené s Moskvou. V Kyjeve sa teraz centrálne námestie Leva Tolstého nazýva námestie Ukrajinských hrdinov

01 - Modified: 2024-05-16 20:41:44 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck zahynuli štyri ženy 02 - Modified: 2024-05-16 19:49:34 - Feat.: - Title: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko, tvrdia USA 03 - Modified: 2024-05-16 17:24:24 - Feat.: - Title: Rusko nemá dosť vojakov pre prielom pri Charkove, povedal vrchný veliteľ NATO v Európe 04 - Modified: 2024-05-16 15:42:12 - Feat.: - Title: Rusko oznámilo, že v odvete na kroky Londýna vyhostí britského vojenského pridelenca 05 - Modified: 2024-05-16 13:03:44 - Feat.: - Title: Ukrajina viní Rusko zo zadržiavania a zabíjania civilistov v Charkovskej oblasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 02:29