StoryEditor

O čo išlo v kauze Veľký Slavkov

14.12.2010, 23:00

Kauza pozemkov vo Veľkom Slavkove z konca roka 2007 vážne rozkývala stabilitou vlády Roberta Fica. ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara hrozilo odchodom z vlády.

Vtedajší námestník Slovenského pozemkového fondu Branislav Bríza mal podpísať sporné zmluvy o prevodoch pozemkov. Reštituenti ich predali firme GVM blízkej Mečiarovi za 13 miliónov korún (431 520,95 eura), aj keď ich hodnota bola vyčíslená na jeden a pol miliardy korún (49 790 878 eur).

Po zverejnení podozrivých prevodov pôdy pod Tatrami vyzval expremiér Fico vtedajšieho ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS), aby okamžite odvolal Brízu, inak stratí jeho dôveru.

Bríza rezignoval na post námestníka fondu. Ľudovci žiadali aj výmenu celého vedenia fondu vrátane človeka zo Smeru-SD na poste generálneho riaditeľa Miloslava Šebeka.

Fico navrhol ministrovi Jureňovi, aby odstúpil sám, inak podá návrh na jeho odvolanie. Jureňa to odmietol a Fico tak na druhý deň splnil svoje slová. Ľudovci na mimoriadnom sneme v Ružomberku rozhodovali, či zostanú súčasťou vládnej koalície, alebo je čas opustiť ju. Väčšina sa rozhodla pre zotrvanie v koalícii.

V prípade prevodov pozemkov vo Veľkom Slavkove generálna prokuratúra rozhodla o zrušení reštitučných zmlúv, pozemky boli odobraté spoločnosti GVM a vrátené štátu. Bývalý námestník Bríza bol obvinený zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

V septembri 2009 sa scenár zopakoval -- fond pridelil pôdu, ktorá má niekoľko miliónovú hodnotu v eurách, tým istým reštituentom vo Veľkej Lomnici a Starej Lesnej. Reštituenti pozemky dali spoločnosti GVM ako kompenzáciu za pozemky vo Veľkom Slavkove, ktoré im štát po prevalení kauzy vzal. Premiér dal opäť odvolať celé vedenie fondu.

Aj druhá pozemková kauza skončila na generálnej prokuratúre. Vyšetrovanie bolo ukončené s tým, že podľa prokuratúry nedošlo k porušeniu zákona.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:34